StoryEditor

PROSVJEDI U NORVEŠKOJ Poznata aktistivica Greta Thunberg završila u pritvoru

Prosvjednici u Norveškoj traže od vlade da se uklone vjetroturbine s pašnjaka koje su na posjedu domorodačkog naroda Sami

02/03/2023 u 07:05 h
14861
UNSPLASH

Švedska aktivistica Greta Thunberg privremeno je privedena nakon prosvjeda u Norveškoj i zadržana u pritvoru norveške policije. Kao poznata aktivistica za zaštitu okoliša, sudjelovala je u Oslu na prosvjedu ispred Ministarstva financija i Ministarstva zaštite okoliša zbog kršenja ljudskih prava autohtone zajednice.

Prosvjednici u Norveškoj traže od vlade da se uklone vjetroturbine s pašnjaka koje su obilate sobovima i nalaze se na posjedu domorodačkog naroda Sami u samom središtu Norveške. Aktivisti i prosvjednici blokirali su pristup vladinim zgradama čime su izazvali krizno stanje unutar vlade, ali i otkazali službeni put norveškom ministru energetike. Gretu Thunberg je policija odnijela s prosvjeda ispred ministarstva, dok su tisuće prosvjednika uzvikivali slogane. Uz sebe je držala zastavu domorodačkog naroda Sami te istaknula da je Norveška počinitelj zločina kršeći ljudska prava, piše HINA.

"Prava domorodačkog naroda i ljudska prava su u istoj sferi kao i klimatska zaštita i klimatsko djelovanje. Kršenje i povreda ljudskih prava se ne smije dogoditi jer to nije klimatska pravda", izjavila je Greta za Reuters.

Norveški Vrhovni sud 2021. godine presudio je da vjetroelektrane izgrađene u Fosenu, u Norveškoj krše međunarodne konvencije, no 16 mjeseci nakon presude, turbine su i dalje u pogonu. Uzgajivači sobova su se požalili da vjetroelektrane plaše životinje i remete mir u prirodi.

Ministarstvo energetike tvrdi da su turbine i dalje pravna dilema, ali nadaju se da će uskoro pronaći kompromis. No nadodali su da bi mogla proći barem godina dana do nove odluke u slučaju Fosen.

Vezani članci
28. travanj 2024 22:04