Foto: Zrinka Medak/Global

Studenti su poučavali srednjoškolce, pa čak i osnovnoškolce o demokraciji, medijskoj pismenosti, Europskoj uniji i drugim važnim temama, a kako su to radili predstavljeno je na javnoj tribini pod nazivom “Aktivni studenti – aktivni građani: DKU kao novi oblik izvođenja nastave”. Tribina se održala potkraj ožujka na Fakultetu političkih znanosti, a organizirao ju je Fakultet u suradnji s GONG-om.

Na tribini je predstavljen dosadašnji rad studenata i mentora na kolegiju Politička socijalizacija i političko obrazovanje koji su u sklopu seminarske nastave učili o važnosti društveno korisnog učenja (DKU) u teoriji i u praksi. Praktični dio bio je posebno zanimljiv jer su studenti, s mentorima, prof. dr. sc. Bertom Šalajem, koji je ujedno i nositelj kolegija, i Martinom Horvat, voditeljicom edukacijskih programa iz GONG-a, pripremali i održali predavanja u školama diljem Hrvatske. Tako su, među ostalim, posjetili škole u Zagrebu, Daruvaru, Puli i Zadru, gdje su učenike strukovnih škola, gimnazija, pa i učenike osnovnih škole učili o temama koje su prethodno dogovorili i pripremali u grupama.

Pilot-projekt

To je prvi put da se društveno korisno učenje ukomponiralo u seminarsku nastavu na kolegiju, a profesor Šalaj ističe kako je to uključivanje odgovor na zahtjeve studenata za više stručne prakse na fakultetu.

“Društveno korisno učenje jedan je oblik prakse koja nedostaje, ovime smo uspjeli povezati studente i zajednicu te tako ostvarujemo uzajamnu korist”, rekao je profesor Šalaj. S njim se složila i Martina Horvat koja je istaknula važnost povezivanja društveno korisnog učenja s kurikulom.

Praktični dio bio je posebno zanimljiv jer su studenti, s mentorima Bertom Šalajem i Martinom Horvat, pripremali i održali predavanja u školama diljem Hrvatske

“Treba odgovarati na potrebe i studenata i zajednice, a to se ovim procesom učenja pokušalo postići”. Horvat dodaje kako su dobili dobre povratne informacije i studenata koji su radili na projektu, ali i učenika i profesora kojima su predavali, te da će na temelju toga iduće godine pokušati dodatno proširiti i poboljšati cijeli projekt društveno korisnog učenja na kolegiju Politička socijalizacija i političko ponašanje.

Da je to zaista dobra praksa koja se treba nastaviti i idućih godina, potvrdile su i studentice Marta Lugarić i Antonia Miličić koje su od početka semestra sudjelovale u projektu.

“Svi sudionici su mnogo toga naučili i prenijeli dio znanja na druge ljude, odnosno zajednicu. Ovo je jako dobro rješenje za problem nedostatka prakse na fakultetu pa svakako potičem sve studente da iduće godine upišu ovaj kolegij i sudjeluju na projektu DKU”, rekla je Marta.

Trud se isplatio

S njom se složila i Antonia koja je istaknula da se uloženi trud višestruko isplatio te da je tijekom projekta razvila brojne vještine koje će joj pomoći u daljnjem obrazovanju i radu.

Profesor Šalaj istaknuo je kako su htjeli raditi na temama koje će biti zanimljive i korisne i studentima i učenicima, pa su različite grupe studenata dobile različite teme, kao što je EU, medijska pismenost, politika kakvu želimo, društveno sudjelovanje mladih, demokracija te značaj građanskog sudjelovanja u demokratskim državama.

Foto: Zrinka Medak/Global

Osim na kolegiju Politička socijalizacija i političko obrazovanje, prošli su semestar studenti o DKU učili i na kolegijima Posebne javne politike i Istraživačko novinarstvo, sve to u sklopu projekta Aktivni studenti – korisni građani – pravedno društvo koji GONG provodi u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i Hrvatskim novinarskim društvom. Projekt je započeo u ožujku 2018. godine, a trajat će do ožujka 2020. godine. Njegova ukupna vrijednost je nešto više od milijun kuna i u cijelosti ga financira Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj je projekta povećati broj studenata FPZG-a koji pomažu u rješavanju društvenih problema i pridonose razvoju zajednice te istodobno razvijaju vlastita praktična znanja i vještine.

* Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Fakulteta političkih znanosti. Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Fakulteta političkih znanosti i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.