Foto: Pixabay

Stanovnici studentskih domova, podstanari i ostali studenti nemaju mogućnost kupovati organski uzgojeno voće, nositi ih u vrećicama od bio plastike ili mijenjati plinsko grijanje električnim. Mnogi misle da im skučen prostor onemogućava da bi pravilno razvrstavali otpad, dok im ograničeni budžet prijeći mnoge druge razvikane načine ekološki prihvatljivog života. Ipak, postoje trikovi kojima studenti i ostali mladi zabrinuti za ekološku budućnost Zemlje mogu smanjiti svoju ulogu u globalnom zatopljenju.

Manje boca – više omiljenih kava

Svoj doprinos za okoliš mnogi su već ostvarili tako da su zamijenili plastične boce staklenima. Višekratne perive boce i termosice odlična su opcija za one koji razmišljaju o štednji, a ovim korakom može se osigurati više prilika za odlazak u kafić. To omogućava manje oslanjanje na jednokratne plastične čaše iz aparata za kavu.

Ako zbog pretrpanog rasporeda najčešće samo naručite dostavu obroka iz nekog obližnjeg restorana – stanite na tren i osvijestite koliku štetu činite okolišu. Mnogi restorani narudžbe dostavljaju u stiropornim posudama. Ova kemijska mješavina je dobar izolator topline pa uspješno drži vašu hranu toplom, no istraživanja pokazuju da zagrijani stiropor može biti kancerogen. Također, težak je i neisplativ za reciklažu jer zrak predstavlja 98 posto njegove mase.

Sve se, izgleda, vrti oko smanjivanja korištenja plastike jer su to koraci koje se najlakše usvoji – alternativa je mnoštvo. Još jedan od načina na koji se može smanjiti korištenje plastike je planiranje kupovine. Primjerice, u pripremi za dan treba provjeriti je li potrebno otići u trgovinu i ponijeti vrećicu za namirnice ako je potrebna. Platnene vrećice su dugotrajnije, a također je puno ugodnije živjeti u stanu bez gomile onih plastićnih.

Ekološki plavi računi

Ako ste do sad račune koje dobite na blagajnama trgovina i pekarni mahinalno bacali u koš za papir – prestanite to raditi. Malo tko pri bacanju papirića koji su se nagomilali u novčaniku razmisli – mogu li se računi reciklirati? Odgovor je: ne. Većina trgovina izdaje račune koji u sebi sadrže plastiku. Zbog nje su osjetljivi na toplinu pa tinta kojom je ispisano koliko je što plaćeno s vremenom blijedi. Na mjestima poput kina i pekara nemoguće je izbjeći takve račune te se ne odvajaju u spremnik za papir.

Pozitivna strana je to što su neke trgovine uvele ekološki plavi račun. Osim što su takvi računi u potpunosti razgradivi, na sebi imaju FSC certifikat koji jamči da je drveće koje je za njega posjećeno raslo u šumama kojima se upravlja s odgovornošću.