FOTO: ANTONIJA GRBAVAC/GLOBAL

Na Fakultetu političkih znanosti prvog je dana listopada održana tribina o društveno korisnom učenju pod nazivom “Od provjerenih informacija i novih znanja do studentskog doprinosa zajednici”, koja je okupila veću skupinu znatiželjnih studenata i na kojoj je prikazana provedba lanjskih programa, o kojima su poslije studenti mogli čuti iz prve ruke od njihovih kolega.

Pozitivna iskustva studenata

“Htjeli smo nešto drukčije, zanimljivo”, riječi su kojima se o spomenutom programu studentima obratila moderatorica tribine, Martina Horvat iz GONG-a. Okupljeni studenti mogli su u kratkom videouratku vidjeti kako je to izgledalo prošle akademske godine uz organizirane sadržaje na kolegiju Posebnih javnih politika, koji je uz Istraživačko novinarstvo te Političku socijalizaciju i političko obrazovanje programom DKU pridonio razvoju osobnih kompetencija te općem dobru.

Uz Dražena Hoffmanna iz GONG-a, studentica Lucijana Stilinović podijelila je svoje iskustvo te svima preporučila ovo “nezaboravno iskustvo učenja”. Objasnila je da su tako, prije svega, naučili više o transparentnosti i radu javnih vlasti, kako treba reagirati nakon što su se prvi put susreli s problemima koje nisu predvidjeli, osjetili zadovoljstvo zbog poznanstava koje su stekli kao i užitak predavanja razbijanjem monotonije predavanja odlascima u GONG.

Studenti Nikolina Blažanović i Damjan Stanić, koji su zahvaljujući programu u sklopu predmeta Politička socijalizacija i političko obrazovanje kod profesora Berte Šalaja, obišli Pulu, Slavonski Brod i druga mjesta u Hrvatskoj, također nisu sakrivali svoje oduševljenje nakon odrađenih projekata. Osim što je ovo bila odlična prigoda da porade na svojim prezenterskim vještinama, dobili su i vrijedne informacije vezane uz mlade i njihovu upućenost i zainteresiranost za određene teme.

FOTO: ANTONIJA GRBAVAC/GLOBAL

“Uz DKU model seminarske nastave svaki će student moći ojačati svoje prezenterske sposobnosti i osloboditi se straha od javnog nastupa, naučiti kako raditi u grupi, jer timski rad je ključ DKU-a, te pridonijeti zajednici brojnim aktivnostima, prenoseći stečena i usavršena znanja. Iako DKU možda iziskuje od studenta da izdvoji više slobodnog vremena nego kod klasične seminarske nastave, ishod bi ipak trebao biti zadovoljavajući, na osobnoj razini i na razini cjelokupne studentske grupe involvirane u projekt”, iz iskustva nam je rekao Damjan.

‘Izvan očekivanja’

Sanja Despot, mentorica iz Faktografa, koja je surađivala na kolegiju Istraživačkog novinarstva, napomenula je kako je ovo bilo pozitivno iskustvo koje je bilo “izvan svih očekivanja”, s čak 11 objavljenih istraživačkih tekstova. Svoja iskustva podijelila je i Ivana Kopčić, studentica na kolegiju Istraživačko novinarstvo jer su studenti tog kolegija pisali istraživačke novinarske članke, poput tekstova o kampusu Borongaj ili Hrvatskim studijima, te ih objavljivali na portalu Faktograf.hr. Nositeljica kolegija Tena Perišin također se na kratko obratila studentima, a poslije i razgovarala sa studentima i odgovarala im na pitanja. Hoffmann je poručio kako je to korisno svima da osmisle sebe kao završene studente FPZG-a koji rade to za što su se obrazovali.

Uz DKU model seminarske nastave svaki će student moći ojačati svoje prezenterske sposobnosti i osloboditi se straha od javnog nastupa te naučiti kako raditi u grupi

“Neće svi imati luksuz da u tome završe, morat će si izmišljati radna mjesta, ali ovo su neke od gotovih varijanti koje im mi otprilike serviramo. Vi prikupite podatke, pišete članke. Jako zgodan paket iskustva i kompetencija navrh onoga što im daje fakultet. GONG nudi internship program ili neke privremene volonterske angažmane za studentice i studente, mi smo samo jedni od takvih, brojne organizacije nude te mogućnosti”, rekao nam je Hoffmann koji dodaje da i ovakva “crtica” u životopisu može biti dobra motivacija za korištenje mogućnosti programa DKU.

“Svakom studentu bih osobno preporučio da, ako ima mogućnost, odabere društveno korisno učenje kao model izvođenja seminarske nastave jer se to može ispostaviti kao vrlo važan trenutak u jasnom usmjeravanju buduće profesionalne karijere studenta”, poručio je Damjan. Podsjetimo, projekt društveno korisnog učenja “Aktivni studenti – korisni građani – pravedno društvo” provodi GONG u suradnji s FPZG-om i Hrvatskim novinarskim društvom.