Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Svojevrsni vremeplov kroz 60-godišnju povijest na naslovnicama naših poznatih novina posjetitelji su mogli vidjeti u predvorju Ekonomskog fakulteta gdje je 20. svibnja otvorena izložba naziva “Večernji list: Zajedno smo 60 godina”.

Prije Zagreba ova putujuća izložba, u suradnji sa sveučilištima pojedinih gradova, gostovala je u Osijeku, odakle je krenula 15. travnja, zatim u Koprivnici, Rijeci, Zadru i Splitu. Veliku proslavu 60. rođendana Večernjeg lista prati akcija Hrvatska pamet Hrvatskoj, čiji je cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini, a pokrenula ju je Večernji list grupa.

Prvi broj Večernjeg lista izašao je 1. srpnja 1959., a nastao je spajanjem dviju tadašnjih dnevnih novina, Narodnog lista i Večernjeg vjesnika. List je manje bio posvećen politici, a više običnim temama poput sporta, mode, kulture i svakodnevnog života, zbog čega je brzo postao najčitaniji dnevnik u Hrvatskoj i stekao nadimak Večernjak. Godine 1984. imao je nakladu od čak 360.000 primjeraka.

Od 2000. Večernji list ima tabloidni izgled naslovnice kakav se zadržao do danas

Na izložbi je prikazan kratak pregled bogate povijesti Večernjeg lista, a kustosica i autorica je Iva Körbler. Izložba je priređena za studente i mlade s ciljem da se publiku pobliže upozna s novinama. Postavljena je na panoima velikih dimenzija s dojmljivim naslovnicama Večernjeg lista, te važnim tekstovima i kolumnama istaknutih autora. Kroz naslovnice Večernjeg lista od 1959. godine do danas prikazana je retrospektiva najvažnijih događaja u Hrvatskoj i svijetu posljednjih 60 godina. Može se vidjeti da su na početku novine bile crno-bijele, kvaliteta fotografija je bila loša, na naslovnici su bili tekstovi. S napretkom tehnologije, izgled i kvaliteta su na višoj razini. Od 2000. Večernji list ima tabloidni izgled naslovnice kakav se zadržao do danas.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Osim naslovnica, izložba se sastoji od 12 informativnih panoa čiji je dizajn osmislila akademska slikarica i grafička dizajnerica Ana Zubić. Na panoima su prikazane rubrike Večernjeg lista, od Crne kronike, po kojoj je godinama bio najpoznatiji, preko sporta i kulture do reportaža. Večernji list poznat je po tome što je od svojih početaka orijentiran na širu publiku i priče običnih ljudi, te je zbog toga je opstao sve ove godine. Profilirao se kao novine koje su uvijek uz ljude.

Na izložbi je autentično i slikovito prikazana povijest novinarstva perom Večernjeg lista, ne samo vizualnim identitetom novina nego i tematikom koja nas je vratila u prošlost. Šetnja među kronološki poredanim panoima s naslovnicama ostavlja dojam putovanja vremeplovom kroz posljednjih 60 godina, gdje se imamo prigodu podsjetiti na važne trenutke u našoj i svjetskoj povijesti, od stvaranja države, oslobođenja generala, sportskih uspjeha naših rukometaša, nogometaša, Janice, ulaska Hrvatske u EU, do prvog čovjeka na Mjesecu, atentata na Kennedyja i mnoge druge.