Foto: Grad Rijeka

Ovogodišnja tema međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) nosi naziv “Prekinimo šutnju”, a cilj je da se javnosti, donositeljima odluka te institucijama ukaže na nepovoljan položaj LGBTI osoba u društvu te na teškoće s kojima se suočavaju. Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” odlučila je povodom IDAHOBIT-a izraditi online kampanju s naglaskom na važnost edukacije o LGBTIQ temama u školama.

Također, želja im je upoznati javnosti s nasiljem i diskriminacijom koju mladi proživljavaju tijekom obrazovanja. Kampanju su, uz pomoć mentorica iz LORI organizacije, osmislile Tea Staničić i Antonela Pribanić, studentice druge godine diplomskog studija pedagogije na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

“S obzirom na pandemiju koronavirusa, znale smo da će se kampanja fokusirati na online aktivnosti i učenje”, objašnjava Tea. Kampanja uključuje niz članaka o problematici homofobije, bifobije i transfobije u obrazovanju te video svjedočanstva mladih koji iz vlastitog iskustva progovaraju na tu temu.

“Statističkim podacima želimo informirati javnost o položaju LGBTI mladih u obrazovnom sustavu, a s druge strane pokušavamo pokazati da iza svih tih brojki stoje stvarne priče i stvarni ljudi sa svojim iskustvima”, pojašnjava Tea ideju kampanje.

Antonela napominje da je potrebno osvijestiti kako situacija koja nas je natjerala da se izoliramo i ostanemo u svojim domovima, može imati značajne posljedice za LGBTI osobe.

“Mladi često žive u obiteljima koje ih ne prihvaćaju zbog njihove seksualne orijentacije ili rodnog identiteta te mogu biti izloženi nasilju”, tvrdi Antonela.

Da su ovakve inicijative sada potrebnije nego ikada, svjedoče podaci s Dugine mape Europe, koju je izradila mreža europskih LGBTI organizacija ILGA Europe, a koja na godišnjoj bazi mjeri napredak ili nazadak 49 zemalja po pitanju zaštite prava LGBTI osoba. Tea i Antonela spominju da je Hrvatska, u odnosu na prošlu godinu, pala za tri mjesta.

“Smatramo da se javnost ne informira dovoljno o ovim temama”, ističe Antonela. Članci i videi objavljivat će se u razdoblju od 15. svibnja do 12. lipnja 2020. na mrežnoj stranici i društvenim mrežama udruge LORI. Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije obilježava se diljem svijeta 17. svibnja od 2004. godine, a u Hrvatskoj od 2011., kada ga je službeno potvrdio Hrvatski sabor.