Na prvi spomen ovisnosti većini su i dalje prva asocijacija droge, alkohol i cigarete, ali već dugo godina govori se o modernim ovisnostima od kojih je jedna i ovisnost o videoigrama. Prema podatcima organizacije Game Quitters, više od dvije milijarde ljudi igra videoigre, dok je oko četiri posto ovisno o njima. To znači da gotovo 60 milijuna osoba u svijetu ima tzv. gaming disorder, odnosno poremećaj u igranju videoigara koji je od ove godine na službenoj listi bolesti Svjetske zdravstvene organizacije.

Hobi brzo preraste u nešto opasnije

Iako većina gejmera tvrdi da nisu ovisni o igranju, nego da to rade “iz gušta”, omiljena razonoda vrlo brzo može prerasti u probleme u svakodnevnom životu, što je potvrdio i Ivan Sušanj, psiholog Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti.

“Imali smo nekoliko slučajeva da je čovjek izgubio posao zbog igranja videoigara, drugi je raskinuo zaruke zbog videoigara, a također smo imali i studente koji su znali pasti godinu zbog igranja”, rekao je Sušanj.

Iako je riječ o vrlo ekstremnim slučajevima, svi oni razvili su se uglavnom od istih prvih simptoma. To su, prema riječima stručnjaka, gubitak kontrole i pojma o vremenu, stavljanje igara ispred obveza te razmišljanje o igrama dok je osoba udaljena od računala.

“Jako često zbog toga dođe i do popuštanja u školi ili na poslu, narušavanja socijalnih odnosa te socijalne izolacije“, objasnio je Sušanj i nadodao i da su česti simptomi promjene raspoloženja, razdražljivost te napetost u slučaju nemogućnosti pristupa internetu ili računalu.

Po 14 sati na dan

Prema statističkim podatcima, prosječna dob gamera u svijetu je 35 godina, dok je prosječna dob ovisnika o videoigrama 24 godine. Sušanj je napomenuo da je često riječ o mladim osobama s drugim psihološkim tegobama.

“Mlade osobe koje su depresivne, anksiozne ili imaju socijalnu fobiju često bježe u virtualni svijet kako ne bi razmišljali o problemima, provode jako mnogo vremena u igranju igara online i tu onda dolazi do problema i razvija se velika mogućnost da će u pokušaju ‘samoliječenja’ doći do ovisnosti”, rekao je.

Prema statističkim podacima, prosječna dob gejmera u svijetu je 35 godina, dok je prosječna dob ovisnika o videoigrama 24 godine

Potvrdio nam je to i Bruno, koji je u igrama pronašao “lijek”. Bruno je rekao da je znao igrati igre i po 14 sati na dan, “iako sam znao da to nije zdravo, ali me nije bilo briga jer mi je igranje pomagalo kada sam bio depresivan”. Naveo je i da su mu videoigre bile prozor za bijeg u najtežim trenutcima njegova života.

“No, naravno, postupno sam prestao jer sam se s vremenom počeo osjećati bolje, a i definitivno je pomoglo i to što sam pronašao djevojku”, kroz smijeh je rekao Bruno.

Nije uvijek ovisnost

No ne znači da će svaka osoba postati ovisnik ako igra videoigre, dapače, igranje igara ima opuštajući učinak te često služe kao ispušni ventil nakon naporna dana.

“To mi je glavna zanimacija pa tako igram recimo od četiri do dvanaest sati na dan, no sigurno bi mogao proći dan, a da ne odigram nešto, više to koristim za opuštanje”, rekao je zaljubljenik u videoigre Davor Đukec.

Đukec je također potvrdio da nikad nije osjetio potrebu za igranjem nego isključivo želju za nečim što iznimno voli, a isto je rekao i Dino Tot koji je svima na gejming sceni poznat pod imenom LIMIT.

“Još dok sam išao u srednju školu znao sam igrati po nekoliko sati, no nikad nisam razmišljao o tome kao ovisnosti, naravno, nije meni problem priznati da sam ja uvijek volio provoditi vrijeme igrajući, i to sve, ali nikad nisam mentalno patio”, rekao je Dino.

Gejming kao profesionalni put

Dok jedni u igranju videoigara vide razonodu i način rješavanja stresa, mnogi su se tome profesionalno posvetili. Jedan od njih je i Dino Tot koji je počeo igrati videoigre s osam godina.

“Profesionalno sam počeo razmišljati o tome kada mi je bilo 17 godina, dakle, još sam išao u srednju školu. Znao sam da je to moguće, da je to nešto što se može napraviti i nešto što bi ja mogao napraviti ako se potpuno prepustim tome”, ispričao je Dino.

Naveo je i da se tu ne radi o karijeri koja se dogodila preko noći nego je riječ o procesu koji traje. Dino trenutačno igra u timu BDS te nastupa na brojnim natjecanjima od kojih i zarađuje.