Foto: Privatna arhiva

Ivana Sabolek nedavno je diplomirala na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, na smjeru Veterinarsko javno zdravstvo, i prijavila se na natječaj za stažiranje u uredu zastupnika Davora Škrleca, koji je član kluba zastupnika Zelenih/ESS, jer je upravo njegovo djelovanje vrlo srodno njezinu zanimanju. Osim što je radila u svojoj struci, Ivana je upoznala mnogo ljudi i sklopila nova prijateljstva s kojima je i dandanas u kontaktu. Uz veliku zahvalnost zastupniku i njegovim asistentima, Ivana navodi da svaki student može stažirati u Europskom parlamentu.

Zvuči nedostižno?

Boravak u samom središtu Europske unije radi stažiranja u Europskom parlamentu zvuči primamljivo, ali i nedostižno većini studenata. Mnogi smatraju da je takvo stažiranje rezervirano za studente prava, politologije, novinarstva, ekonomije ili stranih jezika. Dvoje mladih studenata dokazalo je upravo suprotno. U Europskom parlamentu ima mjesta za svakog studenta, bilo kojeg usmjerenja. Ivana i Marko uspješno su odradili svoje stažiranje i stekli golemo iskustvo u području znanosti u kojem oni studiraju.

‘Upoznao sam se s Unijinim dugoročnim i kratkoročnim ciljevima, inicijativama i problemima iz energetike, i u mnogim srodnim područjima, te sam dobio uvid u praktičnu stranu pregovaračkih i zakonodavnih procesa koji utječu na industriju, ali i na Unijine građane’, tvrdi Marko

“Na stažu sam bila mjesec i pol. Osim što sam radila stvari koje su povezane uz moju struku, kao što su zaštita okoliša, smanjenje uporabe pesticida, dobrobit životinja, ali i antimikrobna rezistencija, upoznala sam se i s radom institucija Europske unije”, tvrdi Ivana, ne krijući veliko zadovoljstvo. Marko Kolovrat student je preddiplomskog studija naftnog rudarstva na Rudarsko-geološko-naftnom (RGN) fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a on je također stažirao u uredu zastupnika Škrleca.

“Odlučio sam se prijaviti na njegov natječaj jer se u zastupničkom radu, među ostalim, aktivno bavi energetskom politikom i politikom održiva razvoja”, navodi Marko, koji je u uredu stažirao dva mjeseca.

Foto: Privatna arhiva

U Zuckerbergovu društvu

“Upoznao sam se s dugoročnim i kratkoročnim Unijinim ciljevima, inicijativama i problemima energetike, i u mnogim srodnim područjima, te sam dobio uvid u praktičnu stranu pregovaračkih i zakonodavnih procesa koji utječu na industriju, ali i na Unijine građane”, tvrdi Marko. Kaže kako svakodnevno ima zanimljivih konferencija i događanja, a otkriva da je jednom vidio i Marka Zuckerberga.

“Zadaci su odlično skrojeni da bi se naučilo detaljno pratiti rad Parlamenta i Unije”, kaže on te dodaje da su pisanja raznih izvješća i priopćenja samo neki od poslova koje stažist u uredu radi. Andrea, studentica Filozofskog fakulteta Družbe Isusove, navodi da su je upravo ovakva iskustva drugih i pohađanje Akademije za politički razvoj zainteresirali za stažiranje.

‘Odgovarali su mi okretnost i brzina koji se od mene zahtijevali, ali su bile vrlo važne i osobne ideje, komunikacijske vještine i baratanje informacijama’, kaže Andrea

“Shvatila sam da dijelim ista gledišta sa zastupnicima iz EPP grupe te sam odlučila poslati e-poruku u kojoj izražavam zanimanje za staž nekim našim zastupnicima. Nakon nekoliko dana primila sam njihove odgovore”, otkriva ona. Godinu dana poslije javila joj se zastupnica Marijana Petir i ponudila joj staž.

Osobno zadovoljstvo

“Ostala sam zadivljena širinom spektra pitanja kojima se zastupnica bavi. Primarni mi je interes, naravno, bio doživjeti politiku vezanu uz ljudska prava u praksi, stoga su me ponajviše interesirali odbori FEMM i ENVI”, priznaje. Andrea tvrdi da je za tijekom staža imala osjećaj da koristi sto posto svojih kompetencija što je urodilo osobnim zadovoljstvom.

“Odgovarali su mi okretnost i brzina koji su se od mene zahtijevali, ali su bile vrlo važne i osobne ideje, komunikacijske vještine i baratanje informacijama”, kaže. Na kraju, sve troje potiče studente svih područja znanosti da se prijave za stažiranje kod nekog od zastupnika bez obzira na studijski program.

“Multidisciplinarnost je vrlo vrijedna vještina, a politika i zakonodavstvo sigurno utječu i na vaše područje te ćete sigurno mnogo toga naučiti”, poručuje Marko.