StoryEditor

ZAŠTITA OD SEKSUALNOG UZNEMIRAVANJA U godinu dana fakulteti napravili - gotovo ništa

Predsjednik SZZG-a smatra da su modeli prijava na sastavnicama ‘manjkavi i nedefinirani‘, a studenti nedovoljno informirani i upućeni u modele prijava

27/12/2021 u 11:25 h
15422
TOMISLAV MILETIC/PIXSELL

"Duboko vjerujem da će se stanje popraviti. Mislim da će se, pod pritiskom Sveučilišnog savjeta, u rektoratu osnovati tijelo pravnika koje će pomoći sastavnicama da bolje i lakše rješavaju ovakve slučajeve", prije nepunih godinu dana ovako je val seksualnog uznemiravanja na Sveučilištu u Zagrebu prokomentirala tadašnja dekanica Akademije dramske umjetnosti, Franka Perković Gamulin. No danas se čini da se čitava priča ipak nije pomakla s mrtve točke. Fakulteti uglavnom nemaju posebne pravilnike za postupanje u ovakvim situacijama, a izgleda da im izrada nije u prvom planu.

Nadležne službe Sveučilišta objasnile su da u ovom trenutku na Sveučilištu postoji Radna skupina za unaprjeđenje sveučilišnoga sustava suzbijanja spolnog uznemiravanja i drugih oblika neetičnoga ponašanja koja je uspostavljena u ožujku ove godine odlukom rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Pravni fakultet izrađuje poseban Pravilnik

Radna skupina provela je istraživanje o zaprimljenim prijavama, načinima i problemima rješavanja tih prijava te prijedlozima sastavnica za unaprjeđenje postojećeg sustava suzbijanja spolnoga uznemiravanja i drugih oblika neetičkoga ponašanja. Na naše pitanje postoji li jedinstveni Pravilnik o zaštiti studenata od seksualnog uznemiravanja ili svaka sastavnica mora izraditi svoj, nadležne službe Sveučilišta tvrde da "svaka sastavnica Sveučilišta ima svoj interni pravilnik te osnovana Povjerenstva ili otvorene druge kanale putem kojih je moguće prijaviti zlostavljanje, kršenje načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja".

S druge strane, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivan-Pavao Boras napominje da bi svaka sastavnica po uzoru na Pravni fakultet, koji trenutno izrađuje, trebala izraditi Pravilnik o zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije.

image

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, Ivan-Pavao Boras

Ivana Pausic/GLOBAL

Poslali smo upit svim sastavnicama Sveučilišta da bi provjerili koliko ih je, u ovih godinu dana, pripremilo poseban pravilnik za slučajeve seksualnog uznemiravanja, a koliko ih rješenja za takvu vrstu problema ostavlja upakirano unutar već postojećih pravilnika. Do trenutka pisanja članka odgovore je poslalo njih 13 i ispada da niti jedna od njih nema poseban Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja, iznimka je Pravni fakultet koji ga trenutno izrađuje, kao što je Zbor i napomenuo.

'Modeli prijava su manjkavi i nedefinirani'

Predsjednik SZZG-a smatra da su modeli prijava na sastavnicama "manjkavi i nedefinirani", a studenti nedovoljno informirani i upućeni u modele prijava. Svaki od fakulteta na svoj način regulira moguće prijave za uznemiravanje. Tako na Ekonomskom fakultetu postoji tijelo nadležno za rješavanje takve vrste problema, slično je i na Stomatološkom fakultetu na kojem se studenti mogu obratiti Stručnim službama fakulteta.

Na Muzičkoj akademiji Pravilnik zamjenjuju odredbe Radne skupine za prevenciju i zaštitu od kršenja ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije, uznemiravanja i zlostavljanja, osnovane u veljači.

Poslali smo upit svim sastavnicama Sveučilišta da bi provjerili koliko ih je, u ovih godinu dana, pripremilo poseban pravilnik za slučajeve seksualnog uznemiravanja, a koliko ih rješenja za takvu vrstu problema ostavlja upakirano unutar već postojećih pravilnika

Prehrambeno-biotehnološki fakultet ima uspostavljenu internu proceduru za podnošenje prigovora koja je primjenjiva na bilo koji oblik diskriminacije pa tako i spolno uznemiravanje, a namijenjena je i studentima i zaposlenicima.

Metalurški fakultet se vodi "drugim pozitivnim internim propisima i nacionalnim zakonodavstvom", svaku novu generaciju studenata educiraju o nedopuštenim oblicima ponašanja u akademskoj zajednici, a s vremena na vrijeme i zaposlenike.

Kineziološki fakultet vodi se Etičkim kodeksom te duži niz godina na fakultetu postoji anonimni sandučić gdje se mogu prijaviti razni oblici nedoličnog ponašanja ili drugi problemi, a na web stranici imaju Obavijest o uspostavi sustava anonimnih prijava neprihvatljivih oblika ponašanja u akademskoj zajednici u sklopu koje je moguće prijaviti bilo koji oblik neprihvatljivih ponašanja u akademskoj zajednici.

'Svaka sastavnica treba imati svoj Pravilnik'

Građevinski fakultet seksualno uznemiravanje regulira Pravilnikom o unutarnjem prijavljivanju nepravilnosti, a imenovali su i povjerljivu osobu te njezinog zamjenika za unutarnje prijavljivanje nepravilnosti.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u slučaju prijave seksualnog uznemiravanja postupalo bi se u okviru već postojećih akata, a uspostavljeni su i komunikacijski kanali kojima se studenti mogu javiti ako bude potrebe. U planu je izrada posebnog akta kojim bi se "dodatno naglasila potpuna neprihvatljivost takvih ponašanja odnosno dodatno olakšalo postupanja u slučaju takvih prijava", rekli su s PMF-a.

Predsjednik SZZG-a smatra da su modeli prijava na sastavnicama 'manjkavi i nedefinirani'

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije sve vrste povreda studentski prava regulira Pravilnikom o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. Također, postoje otvoreni modeli prijava putem Studentskog zbora, studentskih predstavnika, studentske pravobraniteljice, Odbora za studentska pitanja te PPP anonimnog sandučića.

Da nemaju poseban Pravilnik o zaštiti od seksualnog uznemiravanja odgovorili su i Arhitektonski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet filozofije i religijskih znanosti. 

Boras je naglasio da pravilnici služe za definiranje uznemiravanja i zlostavljanja te propisuju načine na koje se studente može zaštititi. Zbog toga će se Zbor zalagati da svaka sastavnica Sveučilišta ima svoj Pravilnik. Svi oni koji se nađu u situaciji da trebaju prijaviti neki oblik seksualnog uznemiravanja, mogu se obratiti i SZZG-u kao tijelu koje predstavlja studente.

"U slučaju javljanja i prijave uznemiravanja Studentski zbor će zaštiti identitet prijavitelja, informirati upravu sastavnice i Sveučilišta te zahtijevati pokretanje stegovnog postupaka protiv počinitelja", objasnio je Boras.

Projekt "Od nečujnog 'ne' do lavine - seksizam na Sveučilištu u Zagrebu" objavljuje se u suradnji s Agencijom za elektroničke medije, za poticanje kvalitetnog novinarstva

Vezani članci
28. travanj 2024 08:07