StoryEditor

TOPLA ZIMSKA PIĆA Ovih blagdana isprobajte zanimljive alternative kuhanom vinu

Globarica donosi jednostavne recepte

24/12/2022 u 16:17 h
14481
PIXABAY

Praznično vrijeme savršeno je za eksperimentiranje s novim i zanimljivim receptima, bila riječ o hrani ili piću. Kuhano vino zimski je klasik, ali zašto ne isprobati i neke alternative? U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata za zimske koktele.

Kuhani Aperol

Aperol spritz, pravljen od talijanskog likera od naranče, pjenušavog vina i mineralne klasično je ljetno piće, stvoreno za uživanje uz pogled na more i topli ljetni zrak. No, jeste li znali da ovo popularno piće ima i svoju zimsku varijantu?

Za pripravu ovog savršenog zimskog koktela trebat će vam 400 ml bijelog vina, 120 ml Aperola (naravno, ne mora biti originalni, pristupačnije alternative jednako će dobro poslužiti), 200 ml soka od jabuke te pola cijeđene naranče. Priprema je vrlo jednostavna - prokuhajte sve sastojke, začinite cimetom, klinčićem, komadima naranče i medom po želji. Piće servirajte u šalicama i imate idealno piće za večernje blagdansko druženje.

Gin tonic - ali zimska verzija

Jednostavni i elegantni gin tonic mnogima je omiljeno piće, no jeste li znali da postoji i kuhana varijanta? Od sastojaka će vam trebati, naravno, gin i tonik, ali i sok od jabuke te neki začini; cimet, klinćić, zvjezdasti anis te kriške jabuke. Ovo se piće priprema tako da prvo prokuhate sok od jabuke, zatim smanjite vatru te dodate tonik i začine. Ostavite da se kuha još malo, pa kada ugasite dodate gin. Servirati možete u čaši, a još vrelo piće dekorirajte kriškama jabuke koje istaknu okus.

Vrući Rose

Kuhani rose, koji se ove godine pojavio i na zgrebačkim adventskim štandovima, možete vrlo jednostavno napraviti kod kuće. Za spremiti ovo fino zimsko piće trebati će vam pola litre bilo kojeg rose vina, voda, mandarina, jabuka i klasični zimski začini - cimet, klinčić i anis te malo šećera.

Prvo desetak minuta kuhajte kriške jabuke i mandarine u 200 ml vode i dodajte začine. Kada skoro prokuha, dodajte i rose te još malo kuhajte, no nemojte dovesti do ključanja jer tada alkohol isparava. Servirajte dekorirano cimetom i klinčićem, kao što bi i klasično kuhano vino.

Nešto bezalkoholno

Naravno, zimski kokteli mogu biti i bezalkoholni. Vrući mocktail idealno je piće za cijelu obitelj, a priprema je također lagana. Trebati će vam brusnice, voda, cimet, klinčić i med. Kada se sve zajedno prokuha, okusi će se izmješati i stovriti savršenu bazu. Dodajte sok od šumskog voća po izboru i dekorirajte kriškama jabuke.

Vezani članci
25. travanj 2024 17:59