Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon punih 49 godina, Dinamo je ove sezone napokon skinuo prokletstvo i dočekao proljeće u Europi. Briljirao je u grupnoj fazi Europske lige, a na domaćem terenu u šesnaestini finala nadjačao Viktoriju Plzen 3:0. Dalje od Benfice u osmini nije išlo, ali borbenost i zajedništvo Modrih osvojili su srca navijača. Sve to pod trenerskim okom Nenada Bjelice. Osim osvrta na uspjehe Dinama, za Global je podijelio i što misli o obnovi maksimirskog stadiona, te povratku Zorana Mamića.

Vjerojatno su mnogi bili skeptični kada ste najavljivali novi Dinamo za ovu sezonu, ali ipak, najave su bile opravdane.

Vidio sam Dinamo posljednjih godina, i znao sam da će moj Dinamo biti drukčiji. Nisam znao hoće li biti uspješniji ili ne, to nikad ne možete znati. Ali znao sam da će to biti Dinamo koji će ostavljati srce na terenu i koji će davati u svakoj utakmici sve od sebe. Tako mislim da je i bilo u svih 57 koje smo odigrali. To je na neki način dovuklo navijače na tribine, popravilo atmosferu u gradu i u ekipi. Mislim da svatko voli gledati ekipu u kojoj svaki pojedinac daje sve od sebe, kao što je Dinamo ove sezone.

Nakon što ste preuzeli klupu Dinama u svibnju prošle godine, koliko je bilo teško ostvariti i realizirati te neke ideje u tako kratkom vremenu?

Svakako da nije lako kada dođete u novi klub i kada imate velike promjene unutar momčadi, a nama je otišlo desetak igrača i došlo 10 do 15 novih. Nije lagano brzo ekipu i momčad ukomponirati, ali od početka igrači su stvarno pokazali veliku spremnost da uče, a ono što od njih zahtijevam jest da to ispunjavaju na terenu.

Imali smo jasne ideje kako želimo igrati u svakoj fazi nogometne igre. Onda praktički kada igrači to usvoje, nije ni problem da igra jedna ekipa ili druga ekipa ili jedan igrač ili drugi igrač. Zahtjevi su jasni. A kada se zahtjevi prihvate, onda je potrebno samo to održavati daljnjim treninzima i poboljšavati se. Mislim da smo na neki način tijekom cijele sezone održali formu na visokoj razini. To nije lako. Imali smo momčad s 27 igrača u kojoj su svi bili zadovoljni. To je isto raritet u nogometu, ali uspjeli smo.

Mislim da svatko voli gledati ekipu u kojoj svaki pojedinac daje sve od sebe, kao Dinamo ove sezone

Kada biste se objektivno osvrnuli Dinamovu igru prije vašeg dolaska, i sada. Što biste rekli, što se najviše promijenilo?

Ono što je Dinamo uvijek imao, to je talent i kvaliteta. Mislim da smo vratili odgovornost i disciplinu u igri, i to pridodali kvaliteti. Mislim da je to napravilo razliku u ovoj sezoni.

Igrači su zaista pokazali momčadski duh i zajedništvo, a navijači su to i prepoznali.

Mi, unutar momčadi, stručni stožer, ekipa i svi ljudi koji rade za momčad, stvaramo taj momčadski duh od prvog dana. Taj teambuilding je svakodnevni među nama i zaista se onda to prenese i na teren. A kada se to prenese na teren, to prepoznaje i publika. I onda je to lijepa sinergija koju smo uživali ove sezone.

Bliže se pripreme, a dosta igrača-reprezentativaca neće biti na prvom dijelu. Koliko su vam ti izostanci igrača poremetili planove?

Pa dosta mi remete planove, budući da četiri igrača koja su s reprezentacijom U21 neće doći do tko zna kada, ovisno o tome koliko dugo budu uspješni ili neuspješni. Imamo i sedam, osam reprezentativaca koji su sa svojim reprezentacijama, tako da će i oni kasniti na pripreme nekih tjedan. To nam malo otežava pripremu, otežava komponiranje momčadi, ali vjerujem da ćemo uspjeti. Vjerujem da ćemo postupno sve njih pripremiti kvalitetno za ono što nas čeka već sredinom sedmog mjeseca, i vjerujem da ćemo već na početku biti uspješni kao što smo bili prošle sezone. Priključit ćemo neke mlade igrače iz druge momčadi i pokušat ćemo s njima kompenzirati te nedostatke. I kad se svi vrate, bit ćemo opet jaki kao što smo bili prošle sezone.

Mislim da se mora sagraditi novi stadion, bilo na Maksimiru ili negdje drugdje. Danas se može sagraditi stadion za 50 do 60 milijuna eura, veličine od 25.000 do 30.000 gledatelja, što je sasvim dovoljno za Dinamo, i za reprezentaciju

Mnogim klubovima za oko je zapeo sedamnaestogodišnji igrač Cibalije Dion Drena Beljo. Među njima se u medijima spominje i Dinamo. Planirate njega možda dovesti?

Samo što sam pročitao iz medija. Ne mogu vam to ništa ni potvrditi ni reći, ni da , ni ne. To je mlad i kvalitetan igrač koji će biti budućnost hrvatskog nogometa, ali ne znam ga dovoljno dobro da bi nešto više rekao o njemu.

Koliko su, prema vašem mišljenju, novi tereni poboljšali cijelu kvalitetu igre u HNL-u?

Mislim da su je apsolutno poboljšali. Mislim da se to vidi s kvalitetom utakmica koje gledamo. Na kraju krajeva, to je i napravilo ovu veliku razliku između prvih pet i donjih pet. Sada, u ovim uvjetima, svaka ekipa koja ima kvalitetnije igrače, lakše se može nametnuti i pokazati te vrline na terenu. Prije, dok su bili blatnjavi tereni, te slabije ekipe su imale veće izglede da bi iznenadile neku veću momčad. A i gledatelji već početkom drugog mjeseca, ali i u studenome i prosincu, mogu gledati kvalitetan nogomet.

Što se stadiona tiče, unatoč drugim opcijama, objavljeno je da Dinamo ostaje na Maksimiru. Koje je bilo vaše mišljenje, je li bolja opcija renovirati Maksimir ili graditi novi stadion?

Mislim da se mora sagraditi novi stadion, bilo to na Maksimiru ili negdje drugdje, ne znam gdje i u to se ne petljam. Danas se može sagraditi stadion za 50 do 60 milijuna eura, veličine za 25.000 do 30.000 gledatelja, što je sasvim dovoljno za Dinamo, i za reprezentaciju. Rekao bih da se treba sagraditi novi stadion jer jednostavno u ovaj stadion je već toliko novca ‘ulupano’, a opet je ostao ovakav kakav je. Svako ‘krpanje’ ovog stadiona bilo bi nepotrebno.

I za kraj, što mislite, kako će navijači prihvatiti povratak Zorana Mamića? Hoće li se nešto promijeniti?

Ne znam kako će biti. Znam Zorana više od 30 godina, kao djeca smo igrali zajedno u reprezentacijama Hrvatske i imamo korektan odnos. Kako će se navijači odnositi prema tome, stvarno ne mogu reći, niti vodim računa previše o tome. Radim najbolje što znam, i tako ću i nastaviti.

Trenerska karijera

2007.        Kärnten (Austrija)
2009.        FC Lustenau 07 (Austrija)
2010.        WAC St. Andrä (Austrija)
2013.        Austria Beč (Austrija)
2014.        Spezia (Italija)
2016.        Lech Poznań (Poljska)
2018.        GNK Dinamo Zagreb (Hrvatska)