StoryEditor

VALTER MATOŠEVIĆ ‘Ostavljen je trag na reprezentaciji i popularnosti rukometa, ali je rukomet još uvijek tu‘

Hrvatska rukometna reprezentacija 8. i 12. ožujka igra dvije važne kvalifikacijske utakmice protiv Nizozemske

03/03/2023 u 14:28 h
14868
GORAN KOVACIC/PIXSELL

Ovogodišnje Svjetsko rukometno prvenstvo pokazalo je brojne boljke koje muče Hrvatsku rukometnu reprezentaciju, a "glavom" je platio sada bivši izbornik Hrvoje Horvat, na čije je mjesto sjeo proslavljeni hrvatski rukometaš Goran Perkovac. S novim izbornikom došao je i novi stručni stožer, a kao trener vratara vratio se Valter Matošević. Hrvatska rukometna reprezentacija 8. i 12. ožujka igra dvije važne kvalifikacijske utakmice protiv Nizozemske, a pobjedama bi si "Kauboji" olakšali iduće Europsko prvenstvo. Upravo se proslavljeni Matošević vratio među reprezentativne vratnice da riješi uvijek problematičnu poziciju vratara.

Nakon dugo vremena vratili ste se među vratnice, ali u drugačijoj ulozi. Je li vas poziv novog izbornika Perkovca iznenadio?

Ne bih rekao da me iznenadio, bio sam i prije prisutan i s Golužom i s Babićem, a onda je bila jedna stanka. Od kad je Perkovac preuzeo reprezentaciju razgovarali smo, znamo se, zajedno smo igrali i prihvatio sam tu ulogu trenera vratara. Moram naglasiti da već dugo nisam u tome. Posljednjih pet, šest godina sam trener tako da će trebati vremena da pohvatam sve te konce.

Pred vama su dvije važne utakmice protiv Nizozemske, a vremena za pripremu nema puno. Što očekivati od pomlađene reprezentacije? Možemo li u skorijoj budućnosti gledati još koje novo ime na popisu?

Teško je reći što očekujemo s obzirom na to da se tek u ponedjeljak sastajemo. De facto imamo jedan trening, a već u srijedu igramo protiv Nizozemske koja je sigurno težak protivnik. Oni su dugi niz godina zajedno i u usponu su, ali mi smo Hrvatska i mi moramo tu utakmicu odigrati što bolje i na kraju krajeva pobijediti. U svakom slučaju proširit će se popis igrača jer bit svega je u ovom ciklusu izboriti Olimpijski turnir. Mislim da bi bila jedna velika tragedija da drugi put zaredom ne odemo na Olimpijske igre tako da je fokus na tome, a prije toga čeka nas Europsko prvenstvo.

Koliko se odabir pravih igrača za reprezentaciju promijenio u proteklih godina?

Bitno je proširiti popis igrača, bit će tu povratnika, novih igrača, ali bit svega je da u reprezentaciji igraju, ne godine nego kvaliteta i vodit ćemo se samim time, mjerilo je u principu i sam teren.

Kako komentirate trenutni izbor vratara? Tu su Šego, Šunjić i Kuzmanović, koga biste još pozvali, a trenutno je ozlijeđen ili spriječen?

Još su tu Ivić koji je interesantan, Pešić koji je trenutno ozlijeđen. Svi imaju svoje kvalitete, ali ono što u svakom slučaju treba da tu budu dva, tri vratara, ali da se zna koji je prvi vratar. Rukomet je takva igra u kojoj se može mijenjati vratar i potrebno je da oni imaju tu mirnoću, a ne da se događa da danas jedan brani, a da je sutra taj isti na tribinama. Mislim da je vratarima najbitnija ta mirnoća, samopouzdanje, ali prema kvaliteti mislim da su stvarno odlični.

U reprezentaciju su se vratili već spomenuti Šego, Štrlek, Stepančić koji je dugo izbivao s terena zbog ozljeda. Što oni mogu dati reprezentaciji?

Meni je posebno drago što se vratio Luka Stepančić jer će nam trebati. On je u najboljim godinama, no evo nažalost dvije godine ga nije bilo zbog ozljede, ali posebno mi je drago što je opet u momčadi. Vjerujem da će svojim iskustvom i svojom igrom biti veća dimenzija za reprezentaciju Hrvatske.

Hrvatski rukomet u posljednjih nekoliko sezona ne proživljava najbolje dane. Gdje vidite najveću manu? Gdje ima mjesta na najveći napredak?

Trenerima, to jest stručnom stožeru, proteklih nekoliko godina nije bilo lako. Sjetimo se samo Europskog prvenstva u Mađarskoj. Tamo nisu znali s kim raspolažu, tko hoće ili neće igrati sutra. Kao i posljednje Svjetsko prvenstvo, da je možda bila neka druga utakmica na otvaranju, a ne protiv Egipta, iako smo na toj utakmici bili favoriti. Da smo na početku igrali protiv Bahreina ili neke druge, nazovimo "lakše" reprezentacije, taj bi Egipat sigurno prošli.

Ono što ostavlja ožiljak je predolimpijski turnir u Francuskoj gdje se nismo uspjeli plasirati na Olimpijske igre u Japanu. Ostavilo je to traga na reprezentaciju i na popularnost rukometa, ali je rukomet još uvijek tu, rukomet je uz nogomet prisutan u Hrvatskoj i ljudi ga vole i cijene što dokazuje i rasprodana dvorana Gradski vrt u Osijeku. Teško je reći što možemo poboljšati jer nam utakmice dolaze vrlo brzo, ali bit svega je odmoriti igrače, stvoriti jednu pozitivnu, dobru atmosferu i na račun te atmosfere odigrati dvije utakmice i upisati dvije pobjede. Za promjene nam trebaju treninzi, a njih sad imamo jako malo.

Kao igrač ste osvojili brojne zlatne medalje i često ste u karijeri stajali na najvišoj stepenici. Smatrate li da bi vaš stožer mogao vratiti hrvatsku rukometnu reprezentaciju na podij?

To je sada već diskutabilno pitanje, ali kažem prije svega trening, trening, trening, a u sportu je važno imati sreće tako da teško je tako nešto govoriti i davati neke prognoze. Učinit ćemo sve i probati sve da ostvarimo vrhunski rezultat, ali treba vremena i treba se ulegnuti novi stručni stožer. Neki igrači su bili u reprezentaciji pa su bili otpisani pa su sad ponovo unutra, neka su nova lica tako da to sve treba ukomponirati, a ukomponirat će se kad ćemo imati malo više vremena, kad budemo malo više skupa i kad se bude više treniralo. Treba vjerovati i vrijeme će sve pokazati.

Kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji vratar Hrvatske u povijesti, koje su, po vama, neke odlike koji svaki vrhunski vratar mora imati?

Ja ne bih rekao da sam najbolji vratar. Tu su Vladimir Šola, Venio Lozert i Mirko Bašić, tako da ne bih htio ulaziti u to, nek drugi pričaju. Hrvatska je imala vrhunske vratare, Hrvatska će imati vratare i prije i poslije i u budućnosti svakako.

Što možemo očekivati u nadolazećim utakmicama protiv Nizozemske?

Atmosferu. Otići ćemo odigrati što bolje i zabilježiti tu pobjedu da si kasnije olakšamo Europsko prvenstvo i lakšu grupu.

Vezani članci
18. travanj 2024 23:48