StoryEditor

SEZONSKI POSAO ANIMATORA ‘Animacija nije posao, to je način življenja‘

‘Kao animator radiš svaki dan cijeli dan, s jednim slobodnim danom, tako da ovaj posao iziskuje mnogo energije. Čak i kada ti je dan loš, zbog gostiju, mora biti odličan‘, kaže studentica Ivona Slunjski

18/06/2018 u 18:16 h

Neki ga smatraju poslom iz snova zbog mogućnosti stjecanja dobrih kontakata, putovanja po svijetu te dobre zarade, ali posao animatora u ljetnoj sezoni skriva i brojne nepredviđene okolnosti, ugodna i neugodna iskustva te je za neke, kako sami kažu - to način življenja. Stoga nije ni čudo da za tim sezonskim poslovima u studentskim servisima stvara prava jagma, unatoč tome što je riječ o prilično izazovnim radnim iskustvima.

"Posao animatora super je posao, ali i prilično i zahtjevan. Kao animator radiš svaki dan cijeli dan, s jednim slobodnim danom, tako da ovaj posao iziskuje mnogo energije. Čak i kada ti je dan loš, zbog gostiju, mora biti odličan. To je ponekad teško ostvariti. Od ovog posla se može prilično dobro zaraditi. Satnica varira od tvrtke do tvrtke. Primjerice, tvrtka za koju sam se ja prijavila nudila je 22 kune", pojasnila je Ivona Slunjski, koja je nedavno prošla obuku za posao animatora.

Studenti koji rade kao animatori susreću se i s raznim gostima, a samim time i različitim zahtjevima.

Strogi kriteriji

"Posao nije lagan. Odgovornost je na vama. Vi ste prvi na crti na suncu. Morate nekad izvoditi svašta i skakati, iako vam možda nije do života. Osim toga, postoje svakakvi gosti, a morate ih sve tretirati jednako ljubazno i upamtiti im imena. Nije fizički težak posao, ali psihički i emocionalno jest", podijelila je studentica Janja Prskalo svoja iskustva. Radna mjesta animatora privlače studente, no popunjavaju ih samo oni koji posjeduju određene karakteristike koje poslodavci traže.

'Prvi ste na crti na suncu. Morate nekada raditi show i skakati, iako vam možda nije do života. Osim toga, postoje svakakvi gosti, a morate ih sve tretirati jednako ljubazno i upamtiti im imena', kaže studentica studentica Janja Prskalo

"Sve je više agencija koje zapošljavaju, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Predispozicije koje jedan dobar animator mora imati velika su otvorenost komunikaciji, snalažljivost, snošljivost, strpljivost i spontanost jer bude situacija koje ni u ludilu ne predvidiš, a moraš se snaći", rekla nam je Janja.

Ovisno o destinaciji rada, važno je poznavanje stranog jezika jer se najviše radi sa stranim turistima. Postoje razni seminari za edukaciju koji pomažu studentima da se pripreme i tako kvalitetnije odrade posao.

"Za posao animatora mora se proći nekoliko testova i audicija. Prva audicija je ispunjavanje formulara, predstavljanje te nekoliko zadataka komisije, kao što su čitanje večernje najave na engleskom i njemačkom jeziku ili glumljenje određene scene. Ako komisija procijeni da su kriteriji zadovoljavajući, sljedeći je korak seminar u trajanju od šest dana", objasnila je proceduru Ivona.

Posao ovisi od destinacije do destinacije, ističe studentica Andrea Pavlović koja odrađuje već drugu sezonu kao animator.

"Uglavnom se rade razni skečevi, igre, kvizovi, sportovi, radionice i slično. Radi se sve što bi moglo biti zanimljivo gostima kako bi im se ispunilo vrijeme", dodaje ona.

Ima i iznenađenja

A što se tiče samog smještaja animatora, baš kao i u slučaju mladih konobara koji odlaze na sezonu u nepoznato, i ovdje se nađe različitih iskustava.

"Ima tu dosta sreće u igri, ovisi koju destinaciju dobiješ. Dosad sam spavala u hotelu kao i gosti, dok su u hotelu pored mene, animatori spavali u kontejnerima za radnike. Nekad čak imaju i kuće za osoblje, ali znaju biti jako loše, prema pričama kolega koji imaju više iskustva od mene", rekla je Andrea.

Studenti posao doživljavaju iz raznih perspektiva i stječu nova iskustva.

"Mnogi animatori kažu da animacija nije posao, da je to način življenja. Takav dojam imaju i gosti pa često kad odlaze govore. Kao da smo na odmoru, a ne na poslu", dodala je Andrea.

Svako je iskustvo dobro dok se iz njega može učiti. Osim što nešto nauče, animatori znaju uživati i u drugim pogodnostima koja im nekad od zadovoljnih gostiju dođu kao veliko iznenađenje.

"Razgovarajte mnogo s gostima, družite se, zanimajte se za njih i stvarajte prijateljstva. Možda i vi dobijete poziv za zimovanje u švicarskim Alpama, smještaj i obilazak grada Amsterdama ili advent u Beču, kao što se meni dogodilo", savjetovala je Janja.

U odabiru nije važna samo plaća, nego i broj obroka te smještaj

Na stranicama studentskog centra nude se poslovi animatora, a poslodavci traže određene uvjete. Traže vedre, vesele, uvijek nasmijane, prilagodljive te komunikativne osobe. Ovisno o tipu aktivnosti, neki žele osobe koje su aktivne u nekom sportu, neki umjetnike, ali poznavanje minimalno jednog stranog jezika je svima osnovni preduvjet. Smještaj i prijevoz nije svima uključen u ponudu, a plaće variraju. Nude se dnevnice od dvjestotinjak kuna i plaćen obrok, neki plaćaju od 20 do 25 kuna po satu, a ima i onih koji nude fiksnu plaću od 4000 kuna. Kombiniraju se visina plaće, radno vrijeme, broj obroka na dan, postojanje i kvaliteta smještaja. Radi se pet do deset sati na dan za ljetne sezone.

Vezani članci
05. svibanj 2024 11:23