StoryEditor

SC NE REAGIRA ‘Satnica ovisila o raspoloženju poslodavaca. Tjerali su me da umjesto smjene – čuvam njihovo dijete’

Studentica je zbog loše komunikacije s poslodavcima morala izbjegavati rad nedjeljom, blagdanima i praznicima jer je znala da neće biti isplaćena koliko je trebala biti, a Studentski centar nije reagirao

18/10/2022 u 09:24 h
9799
NEVA ŽGANEC/GLOBAL

Iako su studentski poslovi zakonom propisani i ugovorom obvezani, dio studenata svako ljeto muku muči s redovitom i pravilnom isplatom za obavljeni posao. Iako iza dogovorenog rada stoji i ugovor na kojem su ispisana sva zakonska prava poslodavaca i studenata, poslodavci ponekad odluče "preskočiti" neke od svojih obaveza.

Studentica Nikolina Žugec, ovog se ljeta našla u nepoželjnoj situaciji. Od svog poslodavca nikada nije dobila točnu satnicu- već je ona varirala po njegovom raspoloženju.

Posao 'noćna mora'

"Razgovarala sam s voditeljicom te mi je ona rekla da sve cure rade nedjelje i blagdane za 30 kuna po satu, ali da će probati razgovarati s vlasnikom da samo meni budu 50 posto više plaćeni, dok bi ostale cure radile za istu satnicu i nedjelje i blagdane", rekla je Nikolina

Objasnila je da je zbog loše komunikacije s poslodavcima morala izbjegavati rad nedjeljom, blagdanima i praznicima jer je znala da neće biti isplaćena koliko je trebala biti. Od svog šefa je, nakon što je odbijala raditi po njihovim lako promjenjivim uvjetima, dobila i poziv koji nije bio nimalo ugodan. Tijekom poziva ju je vrijeđao te joj je prijetio. Nadodala je da su za istu firmu morali raditi i stvari koje se inače ne traže od zaposlenika.

"Voditeljica je mene hrpu puta doslovno malo prije početka smjene pitala može li netko drugi raditi moju smjenu, a da ja dođem privatno čuvati njezino dijete", rekla je Nikolina. Nadodala je da je takvo ponašanje voditeljice uvijek stvorilo probleme među njezinim kolegama studentima. Uz sve to, od studenata su, kako je objasnila, tražili da pišu lažne pozitivne recenzije i daju ocjenu od pet zvjezdica na Googleu.

Studentica Tea Marović svoje je neugodno iskustvo stekla u dućanu koji prodaje dječju odjeću. Objasnila je da tijekom radnog vremena od osam sati niti jednom nije smjela sjesti, otići na pauzu ili ponavljati gradivo iz skripte kada nikog nije bilo u dućanu.

"Nazvao me šef, krenuo se derati na mene i rekao da će mi skinuti 500 kuna s plaće jer učim u njegovom dućanu i počeo psovati kako ga boli k**** za moj život i za moj ispit i da njega ne zanima ništa osim zarade", opisala je situaciju Tea koja cijelu situaciju nije nikome prijavila.

'Otišao sam u Student servis gdje mi je šef servisa rekao da ništa neće napraviti te mi je živčano rekao da sam si sam kriv', objasnio je student Dario Škrlec

Nikolina je pak nepravdu koja joj se dogodila pokušala riješiti pravnim putem te putem Student servisa. Tamo nije našla pomoć koja joj je obećana ugovorom. Voditelj Studentskog centra i Student servisa joj se nije javljao te je uvijek, kako je kazala, bio zauzet. Kada ih je zvala na telefon, objasnili su joj da ne znaju kada će i gdje biti voditelj. No, to joj nisu, kako je kazala, prva neugodna iskustva sa SC-om.

"Najgore je to i da ne potpišeš ugovore unaprijed i oni ih popune, potpisat će ih u tvoje ime", kazala je Nikolina. Nadodala je da se više puta našla u situaciji gdje su nju osobno tražili da se potpiše u tuđe ime.

Student Dario Škrlec također nije dobio pomoć od Studentskog centra kada mu je poslodavac odbio isplatiti odrađeni posao.

"Otišao sam u Student servis gdje mi je šef servisa rekao da ništa neće napraviti te mi je živčano rekao da sam si sam kriv", objasnio je Dario koji je u to vrijeme radio u rent a car servisu. Nadodao je da mu je bivši poslodavac prijetio te da ga je optužio za krađu da mu ne bi trebao isplatiti plaću.

Ugovor nije dovoljna pravna zaštita

Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu, Bartol Šošić, kazao je da žalbe vezane uz studentske poslove nisu toliko česte. Objasnio je da su studenti uglavnom odgovorni kada su u pitanju njihova primanja preko studentskih ugovora.

"S obzirom na to da je Studentski centar po zakonu odgovoran reagirati prema poslodavcima ako kasne s isplatom, nadam se da oni adekvatno reagiraju u slučaju takvih problema", kazao je studentski pravobranitelj.

'Voditeljica je mene hrpu puta doslovno malo prije početka smjene pitala može li netko drugi raditi moju smjenu, a da ja dođem privatno čuvati njezino dijete', rekla je studentica Nikolina Žugec

Istaknuo je da je ugovor jedina pravna zaštita koja bi trebala biti dovoljna, ali, kako je kazao, nažalost nije. Ono što bi studenti trebali raditi je poštivati proceduru potpisivanja ugovora jer je to jedini način zaštiti od potencijalnih problema, naveo je Šošić.

"Vrlo je bitno da student zauzme stav i da navede i drugu stranu da se pridržava dogovora", rekao je Šošić. Da problem bude riješen, student je obvezan reagirati na vrijeme.

Iz SC-a su objasnili da ako poslodavac ne isplati naknadu za obavljeni studentski posao, posrednik ima obvezu i pravo zastupati izvođača radova, u ovom slučaju studenta, u potraživanju naknade, kao i poduzeti sve pravne radnje da se račun naplati od poslodavca i naknada isplati studentu. Nikolina se obratila i studentskom pravobranitelju i SC-u za koje tvrdi da nikada nije dobila konkretnu povratnu informaciju.

"Studentski pravobranitelj je u početku rekao da svakako nije u redu to što se dogodilo te da mu pošaljem sve screenshotove poruka i sve dokaze koje imam da bi mogao provjeriti što možemo učiniti. Nakon poslanih dokaza više se nije javio", objasnila je Nikolina. Studentski pravobranitelj za Global nije htio komentirati tu situaciju.

Posrednik može preuzeti odgovornost

Iz Student servisa Zagreb objasnili su da se ako se od studenta traži odrađivanje druge vrste posla, a ne onog koji je dogovoren i samim ugovorom ili ako student, primjerice, radi više sati nego što je navedeno u opisu radnog mjesta, može se pokrenuti inspekcijski postupak.

"Inspekcijski se nadzor može pokrenuti i po obavijesti izvođača, naručitelja posla ili posrednika", kazali su iz SS-a.

Objasnili su da ako poslodavac nudi satnicu nižu od minimalne satnice koju određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nadzor također provode inspektori i drugi ovlašteni zaposlenici. Ugovor u sebi sadrži zakonske obveze koje uključuju usluge posrednika, obveze naručitelja, obveze izvođača. U dijelu o uslugama posrednika je jasno napisano da je posrednik, dužan pružiti pravnu zaštitu studentima. To uključuje slanje opomena, ali i pokretanje postupka prisilne naplate ako poslodavac na opomene ne reagira.

Vezani članci
19. travanj 2024 19:50