FOTO: SARA B. MORITZ

Nikola Zec student je poslovne ekonomije u Rijeci. Samo mu je 19 godina, a vlasnik je već triju tvrtki, točnije, dviju i jedne neprofitne organizacije. Ljubav prema poduzetništvu, kako kaže, osjeća od djetinjstva i uvijek bi našao način kako doći do novca.

To se u trećem razredu srednje škole prelilo u nešto veće – taj mladi poduzetnik tada je osnovao startup WorldFoodBox koji mu je donio status jednog od najvećih uvoznika grickalica na balkanskom području, a na ideju je došao na putovanju u Australiju, točnije u Kuala Lumpuru.

Uvoz grickalica

“Išli smo na putovanje po Australiji, međutim, kako ne postoji izravan let iz Zagreba, imali smo tranzit u Dohi i Kuala Lumpuru. Kuala Lumpur poznat je po posebnoj kuhinji, pa sam tako imao prigodu isprobati njihove tradicionalne grickalice, sušene morske alge koje je kod njih mogu kupiti na svakom kiosku. Proizvod mi se prilično svidio, pa sam se ga zaželio i nakon povratka u Hrvatsku. Tako je nastala ideja da pokrenem tvrtku koja će se baviti uvozom hrane iz svih dijelova svijeta”, kaže Nikola, koji je osim startupa, nedavno pokrenuo i prvu medijsku kuću za pozitivne vijesti u Hrvatskoj, Gooders News.

Gooders News neprofitna je organizacija s mogućnošću da postane i tvrtka, a s radom je počela u svibnju prošle godine. Javnosti su se predstavili početkom listopada kako bi širili pozitivne vijesti i promovirali pozitivnosti kroz humorističan sadržaj.

Stanje s koronavirusom pokazuje koliko dobar ili loš je management određenih tvrtki, smatra Nikola

“Na to smo se odlučili zbog poražavajućih rezultata istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojoj će depresija do 2020. godine postati drugi svjetski zdravstveni problem. Također, nakon što sam proveo vlastito istraživanje tržišta, došao sam do zaključka da konstantan pritisak negativnih vijesti izrazito negativno utječe na mentalno zdravlje čitatelja”, ističe Nikola.

Njihov cilj nije, kako kaže, manipulirati sadržajem radi stvaranja lažnog osjećaja pozitivnosti, nego kvalitetnim, zabavnim, humorističnim i pozitivnim sadržajem promijeniti svakodnevicu i način razmišljanja hrvatske javnosti.

Misliti pozitivno je odabir

“Želimo se odmaknuti od klasične komunikacije medija s javnošću i na tržište Hrvatske donijeti poslovni model koji je u sličnom, videoobliku, već prepoznat u svijetu. Svoje poslovanje želimo razvijati bez kontroverznih članaka i svojim čitateljima pružiti humorističan i informativan sadržaj u potpuno drukčijem obliku od poznatog”, kaže Nikola i, iako smatra da su mediji s negativnim vijestima i dalje izrazito važni kako bi se ljude potaknulo na promjenu, ističe da “u moru negativnih vijesti treba postojati i pozitivan sadržaj koji će stvoriti određeni balans”.

“Misliti pozitivno je odabir”, smatra Nikola, koji s timom s više od 15 motiviranih i kreativnih ljudi, kampanjom Gooders Newsa pod nazivom “Nije sve tako crno” želi javnost informirati o važnosti pozitivnog razmišljanja i popraviti poražavajuće brojeve u borbi s mentalnim bolestima.

FOTO: SARA B. MORITZ

Trenutačna situacija s koronavirusom Nikoli i njegovim tvrtkama ne zadaje prevelike probleme jer većinom rade sa studentima preko studentskih ugovora, a s obzirom na to da se u agenciji bave videoprodukcijom koja je trenutačno najpotrebnija jer se sve seli na internet, ni s te strane nemaju problema.

“Stanje s koronavirusom pokazuje koliko je dobar ili loš management određenih tvrtki”, smatra Nikola.

Kao svoj najveći uspjeh, kaže Nikola, istaknuo bi da je to što napokon može raditi ono što voli, ali uvijek ostavlja mjesta i za druge stvari koje bi ga mogle zainteresirati.

Nije za svakoga

“Uvijek si ostavljam mogućnost da, ako me u nekom trenutku počne interesirati i nešto drugo, krenem i u tom smjeru. Najvažnije je shvatiti da imate kontrolu nad svojim životom i kretati se nekim putom koji vam najviše odgovara”, smatra Nikola, koji za raditi ono što voli uvijek nađe vremena, samo je važno dobro organizirati se i naučiti se planiranju.

“Dan ima 24 sata, od toga osam sati spavate, četiri sata ste na faksu i ostaje vam 12 sati. Kako ćete iskoristiti tih 12 sati vaša je stvar”, smatra Nikola.

Poduzetnički se put uvijek sastoji od rastova i padova, a razlika od ‘9 do 17’ posla je upravo u tome što nemaš koga kriviti za plaću koju nisi dobio, jer je odraz kvalitete tvog rada, ističe Nikola

Poduzetništvo nije za svakoga, a Nikola smatra da je najvažnije kretati se svojim putem i da nema potrebe za odlaskom u poduzetništvo ako osobu to ne zanima.

“Poduzetništvo je izrazito teško jer postoje dani kad nemaš za prodavaonicu, ali zato postoje i oni dani kada imaš za mjesec dana putovanja po Finskoj. Poduzetnički se put uvijek sastoji od rastova i padova, a razlika od ‘9 do 17’ posla je upravo u tome što nemaš koga kriviti za plaću koju nisi dobio, jer je odraz kvalitete tvog rada”, ističe Nikola, koji potkraj ove godine odlazi u Valenciju gdje planira širiti poslovanje tvrtke na ostali dio Europske unije.

Dobro se snalazi i u marketingu

Ambiciozni student osnovao je i agenciju za marketing, videoprodukciju i business konzalting Nikola Zec Business, koja svojim klijentima pruža suvremenu uslugu videoprodukcije i marketinga.

“Pokretanje takve vrste agencije bio je prilično razuman potez. Nikad nije bilo teže dobiti pozornost kupca, pa je zbog toga užasno važno biti u trendovima i osmišljavati nove pristupe marketingu i videoprodukciji, a u takvim kreativnim izazovima smo najbolji”, kaže Nikola i ističe da uz svoj videoprodukcijski odjel brzo i učinkovito zadovoljavaju sve specifične potrebe njihovih klijenata – od izrade promotivnih videa i reklama, pa do organizacije castinga i najma opreme.

Rezultat takvog kreativnog rada jest i odjel koji uskoro pokreće, a riječ je o Video Native Ads odjelu koji će se baviti kreiranjem zanimljivog videosadržaja koji će kupci rado pogledati, a putem kojeg će se odraditi i product placement.

“To u neku ruku već rade influenceri, no u jednom poprilično lošem i skupom obliku. Predviđam da će u budućnosti kompanije stvarati brend awareness putem svojih Youtube kanala gdje će javnosti biti dostupan zanimljiv, zabavan i informativan sadržaj. Prema osnovama neuromarketinga taj će brend ostati u dubokoj svijesti kupca koji gleda video, a da on i ne zna”, kaže Nikola, koji smatra da se sve seli u videooblik, upravo zbog dobivanja veće pozornosti ciljne skupine.