U svijetu u kojem društvene mreže i virtualnost distanciraju ljude, tim koji stoji iza aplikacije 4REAL odlučio je to promijeniti. Iskoristivši potencijal moderne tehnologije, stvorili su aplikaciju koja će društvo zbližiti, a ne udaljiti.

“Danas je važnije prikazati da si društven, negoli stvarno biti društven. Želimo stvoriti društvenu mrežu gdje se ljudi zaista nalaze uživo te da mobitel ponovno bude sredstvo društvenosti, a ne antidruštvenost”, objasnio je project manager Dino Jerković te dodaje kako se iz te misli rodio i naziv same aplikacije.

Bod do glavne nagrade

Tim koji se sastoji od četvero studenata, Dine Jerkovića, Sare Čolić, Irene Marenić i Marka Šoljića, odlučio je na prvo mjesto staviti bolju i učinkovitu komunikaciju. “4real je matchmaking društvena mreža za sportove, društvene igre i ostale oblike rekreacije. Ukratko, ako želite, radite nešto offline, a da vam za to nedostaje jedan ili više igrača, na aplikaciju samo stavite što želite raditi (najčešće sportovi i društvene igre) i onda se ta ponuda proslijedi osobama koje imaju sličan interes”, kaže android developer Marko Šoljić.

Projekt je još u realizaciji, a sve je počelo s formiranjem ideja i interesa. Priznaju da je iza svega mnogo uloženog truda i učenja te rukovanja stvarima s kojima se nikad prije nisu susreli. Iako im projekt nije donio pobjedu, doveo ih je do finala Startatup Factorya.

Aplikaciji Dine Jerkovića, Sare Čolić, Irene Marenić i Marka Šoljića u finalu Startup Factorya nedostajao je bod do nagrade

“Na Startup Factoryu bili smo jedan od najmlađih timova te su nam se svi smijali kad smo rekli da nam je cilj napraviti aplikaciju u šest tjedana i testirati ju pred nekoliko stotina studenata. Dogodilo se to da smo uspjeli napraviti aplikaciju u pet tjedana te je testirati pred 500 studenata i na kraju smo ušli u finale. Nedostajao nam je samo jedan bod da budemo među konačnim pobjednicima”, prisjeća se Marko. Dino dodaje kako im je žao što među pobjednicima nije bilo software rješenja ili mlađih ekipa, ali to pripisuju tome što se možda u državi i dalje ne vjeruje mladim inovatorima u tech području.

Foto: Petar Santini

Nakon toga i, kako kažu, stanke za društveni život, nastavili su dalje s planom te reformirali tim. Osim posvećenosti projektu i drugim aktivnostima, bave se i poslovima izvan fakulteta.

“Dino i ja smo uzeli apsolventsku godinu kako bismo se značajnije posvetili ovome. Teško se prilagođavamo zahtjevima Filozofskog fakulteta te često arhaičnom sadržaju i metodologiji predavanja tamo. Možda smo se razmazili modernim tehnologijama, inovacijama i proaktivnom usmjerenju pa imamo malo teškoća s rješavanjem ispita. Nije da su ispiti teški, nego samo nedostaje motivacije. Sara i Irena rasturaju svoje tako da kod njih nema problema”, objašnjava Marko. Svaki slobodan trenutak iskorištavaju za razvoj projekta, a probleme rješavaju neprekidnim radom i nadogradnjom.

“U komunikaciji s drugim startupima jasno nam je da se porezni nameti trenutačno previsoki, da su davanja prevelika i da birokracija mora i treba biti brža. I dalje, onaj tko želi raditi, proći će sve te probleme”, objašnjava Marko.

Optimizam na prvom mjestu

Otići iz Hrvatske im nije opcija, ali su svjesni problema s kojima će se suočavati.

“Uvjereni smo da će u budućnosti na vlast doći ekipa koja neće njegovati korupciju nego gospodarski progres, pa će i stanje biti bolje”, kaže Marko.

Tim ostaje optimističan te pozivaju iOS i Android developere da im se pridruže te jave preko društvenih mreža da kod njih pokušaju ostvariti svoj potencijal.

“Neuspjeh u projektu nije problem, problem je ne usuditi se ući u projekt. Treba biti hrabar i dopustiti si potencijalni neuspjeh. U konačnici, važno je pokušati. Ako ne pokušate, nećete nikad ni uspjeti”, zaključuju Dino i Marko.