Foto: Pixabay

“Pronađite tri relevantne i tekuće vijesti iz Hrvatske, dvije iz svijeta, jednu iz sporta i jednu iz kulture”, orio se glas Ivice Zadre na 4. katu FPZG-a dok su studenti druge godine novinarstva čačkali po Hrvatskoj informativnoj agenciji.

Za prve tri točke dnevnog reda problema nije bilo, a zatim – ta nesretna kultura. Zadnja vijest iz kulture bila je objavljena prije nekoliko dana. Činjenica. Znači li to da je kultura nestala? Zar je moguće da se baš ništa ne događa u tom cijenjenom području? Odgovor je (ipak) ne.

Kultura se skrila, ali u rubrici zanimljivosti. Ona nije u rubrici kulture, čak je i najmanje u rubrici kulture.

Događaj iz filmova koji zaista igraju u kinima, glazba koja se izvodi na koncertima, a ne na opskurnim mjestima i kazališne predstave koje su, gle čuda – rasprodane – skrile su se u showbusinessu. Pa čak i vizualna umjetnost, knjige, umjetničke instalacije i ostalo.

Što je to natjeralo nju, majku Kulturu, da napusti sve one kritičare i umjetnike visokog nosa, uske definicije i pobjegne na kazališne daske koje promoviraju glumci i pjevači?

No nije ni loše smjestiti kulturu u taj show, pod reflektore i crveni tepih. Ondje je barem zamijećena, ruku na srce. Ali odakle taj animozitet prema kulturi kao jedinstvenoj sferi? Zašto je kultura imala potrebu pobjeći u slojeve društvenih zbivanja gdje je često u sjeni zvijezda i zvjezdica koje pod kulturnom kapom promoviraju svoju ličnost?

Što je to natjeralo nju, majku Kulturu, da napusti sve one kritičare i umjetnike visokog nosa, uske definicije i pobjegne na kazališne daske koje promoviraju glumci i pjevači?

Možda je jednostavno ljutita na te koji su publici pitka djela, proglasili šundom. Možda je umorna od snobizma visokih slojeva što smećem proglase sve što dotakne njihov sterilan svijet teških, nerazumljivih i neshvaćenih djela.

Jeste li i vi umorni od kulture koja je predobra za vas? One koja je hladna, koja je nepristupačna, dosadna?

Možda se kultura jednostavno uputila ondje gdje ima prigodu dotaknuti ono za što je stvorena – živo, promjenljivo i nestalno društvo. Pitanje je samo gdje će se zadržati, među ljudima ili u kulturnoj rubrici?