StoryEditor

KOMENTAR Studenti, izađite na izbore ili poslije nemojte plakati nad prolivenim mlijekom

Studenti su ti koji biraju krojače svoje budućnosti, a izlaznost na prošle izbore bila je tek 7,6 posto ukupnog broja studenata Sveučilišta u Zagrebu

29/03/2023 u 10:06 h
14749
PEXELS

Na zadnje studentske izbore, prije dvije godine, izašlo je ukupno 5192 studenta što iznosi 7,6 posto ukupnog broja studenata Sveučilišta u Zagrebu. Izlaznost na Fakultetu političkih znanosti iznosila je 8,71 posto. Tadašnji predsjednik Studentskog zbora, Marko Bičić, objasnio je da je uzrok male izlaznosti vjerojatno jer su izbori održani u doba korone, a da je izlaznost na fizičkim izborima prije pandemije iznosila oko 30 posto.

Predsjednik Zbora i 700.000 kuna

I izlaznost od 30 posto mala je za studente Fakulteta političkih znanosti, bilo da se radi o novinarima ili politolozima. Radi se o studentima koji slušaju politološke predmete, koji su od početka fakultetskog obrazovanja izloženi priči o važnosti političke participacije. Ništa bolji nisu ni njihove kolege s ostalih fakulteta. Neki od studenata ni ne znaju što je Studentski zbor, tko mu je na čelu, a sudjelovanje u odlučivanju o kvaliteti vlastitog, studentskog, standarda postaje tek sporedna stvar.

Zbog studentske (ne)participacije, na čelo Studentskog zbora Sveučilišta, na mjesto predsjednika, dolaze ljudi poput Mihovila Miokovića koji je sveučilišni novac trošio na računala, mobitele, sef za oružje, uništavač papira kao i na individualni komunikacijski trening. Mioković je tijekom svog mandata potrošio 700.000 kuna. Želeći se pohvaliti transparentnošću te najaviti novu kandidaturu, Mioković je na Facebooku objavio slike računa koje je potpisao tijekom svog mandata.

Tim potezom naišao je na kritike javnosti, a Studentski Zbor Sveučilišta tada se branio time da nisu bili upućeni u poslovanje vlastitog predsjednika te su zatražili njegovu ostavku. Studenti koji inače nisu bili zainteresirani za rad Zbora, odjednom su se javili prokomentirati cijelu situaciju. Da ste tada čitali komentare po portalima i raznim grupama, mislili biste da su studenti, u najmanju ruku, spremni na demonstracije i prosvjede.

Kako se onda u međuvremenu, od afere do afere, gubi taj studentski elan za boljim izborom? Neki su se tada zapitali hoće li ovogodišnji izbori donijeti neku promjenu? Drama s Miokovićem je utihnula, no je li studentski bunt za promjenom i dalje ostao živ? Predstavnike Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, čiji je trenutni predsjednik Ivan-Pavao Boras, a koji se često ne javljaju na novinarske upite, izabrali su upravo studenti.

Jedan glas čini razliku

Osobe su to koje su, kako stoji na njihovoj web stranici, glavni posrednici između studenata i fakultetskih i sveučilišnih tijela. Kako dalje navode, legitimitet koji dobiju glasovanjem potiče ih se da bore za unaprjeđenje studentskih prava i standarda. Sve je lijepo "na papiru", dok u stvarnosti ne dobiješ odgovor na postavljeno pitanje. O tome što su napravili tijekom svog mandata, moguće je provjeriti čitajući obećanja na početku mandata.

Dragi studenti, izađite na izbore. Jedan glas itekako može činiti razliku. Kako za vaše, tako i za bolje sutra vaših kolega. Odluka o izlasku na izbore je ipak u potpunosti na vama, samo nemojte poslije kukati da izabrani predstavnici ne obavljaju svoju dužnost jer ste ih upravo vi vašim (ne)glasovanjem smjestili na tu (ne)zasluženu poziciju.

Vezani članci
18. travanj 2024 04:53