Naslove “Sam u kući”, “Grinch”, “Zapravo ljubav” – svake godine u prosincu gledamo na televizijskim ekranima. Iako će se i ove godine ti filmovi pogledati kako bi se “utvrdilo znanje”, postoje i manje razvikani blagdanski filmovi kojima bi trebalo dati prigodu.

1. ČOVJEK KOJI JE IZMISLIO BOŽIĆ (The Man Who Invented Christmas)

Drama novijeg datuma koja će obožavatelje Dickensova Scroogea oduševiti pričom o nastanku bajke Christmas Carol. Film otkriva kako je biti pisac u 19. stoljeću, kolik je pritisak urednika, što očekivati pri promoviranje nove knjige te koliko je sebe Charles Dickens dao da napiše klasik poznat svim generacijama.

2. ARTHUR CHRISTMAS

Animirani film u kojem se obitelj Christmas suočava s problemom nedostavljenog dara. Time počinje utrka dvojice sinova Djeda Božićnjaka – tko će dar dostaviti prije, sobovi i saonice ili high tech dostava. Ovaj animirani film zainteresirat će gledatelje bez obzira na godine, posebno novim metodama koje koristi Djed Božićnjak kada u 21. stoljeću uz pomoć tehnologije dostavlja darove.

3. KRAMPUS

Naslov ovog filma prvi je pokazatelj da je riječ o božićnom filmu koji će najviše odgovarati ljubiteljima filmova strave. Što se dogodi kada jedan dječak odluči poderati i baciti pismo koje je napisao Djedu Božićnjaku i odbaciti božićno raspoloženje? Krampus, koji će u blagdan Božića donijeti i dozu straha, ipak nije toliko strašan film i zato je dobar odabir blagdanskog filma za djecu i za odrasle.

4. KUM NA PRAZNICIMA (The Best Man Holiday)

Nakon nekoliko godina staro društvo prijatelja okuplja se za božićne blagdane. Bračni i ljubavni problemi, prijateljstvo i svađe, sve je to realnost božićnog okupljanja koje je blisko svakom gledatelju i zato je ovaj film na popisu onih koje biste trebali pogledati u društvu najbližih osoba.

5. SRETAN BOŽIĆ (Joyeux Noël)

Povijesna drama s ljubavnom pričom dobra je božićna kombinacija, što potvrđuje i nominacija za nagradu Oscar ove francuske drame. Radnja je smještena na početak Prvog svjetskog rata i prati prvi Božić vojnika u rovovima. Tiha noć i božićna drvca na bojnom polju, kako uopće može izgledati Božić na Zapadnoj fronti? Ovaj će film nasmijati i dirnuti gledatelje te nikoga neće ostaviti ravnodušnim.