StoryEditor

VR KINO KEK Jedinstveno mjesto u centru Zagreba pruža virtualno iskustvo uz tri filma

Sjedeći u rotirajućim sjedalima s VR naočalama i slušalicama na glavi, posjetitelji se virtualno teleportiraju u neki posve drugi svijet

Autor:
Ana Vrbanek
20/06/2024 u 07:40 h
18404
FREEPIK

Sličnija je teleportaciji nego gledanju filma. Riječ je o virtualnoj realnosti, novoj dimenziji pripovijedanja priča koja je krajem prošle godine stigla i u naše krajeve. U samom centru Zagreba na adresi Petrinjska 51, predsjednik KEK-a, putopisac i fotograf Davor Rostuhar, osmislio je prvo hrvatsko i jedno od prvih VR kina u svijetu.

Svoje je multimedijsko stvaralaštvo Rostuhar tako proširio i na najnoviju tehnologiju u pripovijedanju priča – Trodimenzionalni videozapis u 360 stupnjeva. To je format koji gledatelje prenosi u sam film, gdje postaju potpuno okruženi filmom, to jest uronjeni u njega, pa se osjećaju kao da su prebačeni u neku drugu, virtualnu realnost.

"Nakon što smo lani u ožujku realizirali prvi hrvatski dokumentarni VR film koji istražuje život lovaca sakupljača na posve originalan i suvremen način, zaključili smo da publici želimo omogućiti uranjanje u ovo jedinstveno iskustvo. Odlučili smo započeti novo poglavlje u kulturnoj ponudi, doprinijeti kulturnom pejzažu Zagreba i Hrvatske, te pokrenuti prvo specijalizirano VR 3D kino", kazali su organizatori.

Glavni je fokus VR kina KEK na stvaranju osjećaja imerzivnosti, odnosno potpunog uživljavanja u prizor koji posjetitelje virtualno okružuje. Sjedeći u rotirajućim sjedalima s VR naočalama i slušalicama na glavi, posjetitelji se virtualno teleportiraju u neki posve drugi svijet, istražuju najudaljenije kutke svemira, otputuju u prošlost ili posjećuju maštu velikih umjetnika.

"Naš cilj nije samo otvoriti vrata novim oblicima zabave. VR kino KEK vidimo kao mjesto susreta gdje se spajaju i stapaju svijet tehnologije i umjetnosti, obrazovanja i inovacija, mjesto koje može biti živa riznica znanja i generator novih doživljaja", rekli su organizatori. Dodali su kako vjeruju da će VR kino KEK biti mjesto razmjene iskustava i prilika za suradnju s partnerima iz različitih sektora.

Na repertoaru se nude tri svjetska VR filma u trajanju od pola sata ili punih 60 minuta, a poseban dojam filmovima daje i zvuk. Film "The Soloist" vodi vas na vertikalne stijene, stotine metara iznad tla, a iz neposredne blizine promatrate najboljeg free solo penjača svih vremena, Alexa Honnolda, kako se penje bez osiguranja. Zatim, "The Conquest of the Sky" u kojemu svjedočite u dosad neviđenoj perspektivi kako su se insekti, gmazovi i ptice oslobodili okova gravitacije i poletjeli u nebo, dok u Rostuharovom filmu "Lovci sakupljači" pratite svakodnevni život neobičnog afričkog plemena Hadza, jedine ljude koji nisu napustili kolijevku čovječanstva.

Izuzev zaljubljenika u tehnologiju i film, prostor je to i za avanturiste jer se u nazivu kina KEK krije akronim za Klub za ekspedicionizam i kulturu pa se ondje mogu pronaći i mnogobrojne putopisne knjige. U prostorijama KEK-a organiziraju se i "Eventi s autorom" koji gledanje filma kombiniraju s multimedijalnim predavanjem o projektu, a oni znatiželjni mogu autoru postavljati razna pitanja.

Reakcije posjetitelja su pozitivne, a iz mjeseca u mjesec u VR kino KEK dolazi sve više gostiju. "Ovo je toliko više od ‘gledanja filma u kinu‘ da je teško za usporediti. Kao da vas netko teleportira s mjesta na mjesto", kazao je posjetitelj Domagoj.

Mnogi vjeruju kako će VR filmovi jednoga dana tradicionalne kino projekcije. "Mislim da je ovo kino zagreblo nešto što je budućnost. Nakon što sam ovo vidjela, svaki bih film htjela gledati u VR-u. Mislim da za 50 godina više uopće neće postojati kina kakva danas poznajemo. U usporedbi s VR-om to je sve dosadno i nezanimljivo", istaknula je posjetiteljica Sarah.

Iako u sebi nosi naziv kino, koncept VR kina KEK je drukčiji jer nema standardne dvorane, već je sve poprilično individualno. Dvorana broji 14 sjedala te je opremljeno najsuvremenijom VR tehnologijom. Izvan ustaljenog radnog vremena kina, prostor KEK-a nudi ukupno 25 mjesta posebno prilagođenih za grupne posjete.

VR iskustvima moguće je prisustvovati svakim danom osim ponedjeljka, od 16 do 23 sata. Cijena ulaznice je 10 eura, a moguće ih je kupiti online ili uživo na blagajni kina. U prostoru se također služi piće i kokice, a dostupni su za konzumaciju svim članovima KEK-a. Učlanjenje je moguće na licu mjesta, a godišnja članarina iznosi dva eura.

Vezani članci
22. listopad 2024 10:44