Foto: Pexels

Novo izdanje 18. Zagreb Film Festivala ove godine održat će se od 8. do 15. studenog, objava je na službenoj web stranici. Festival predstavlja filmove novih međunarodnih i domaćih autora, a trenutno je u tijeku natječaj za prijavu filmova za natjecateljski program Festivala. Rok za prijave za međunarodnu konkurenciju dugih i kratkih filmova je 23. kolovoza, odnosno 27. rujna za konkurenciju domaćih kratkih filmova. Filmovi u te tri kategorije konkuriraju za nagradu Zlatna kolica i novčane nagrade.

Uz glavni, natjecateljski program, publika će moći pratiti filmske programe poput “Velikih 5”, “Ponovno s nama”, “Moj prvi film” i “Bibijada”. Za filmske profesionalce, mlade filmaše i sve zainteresirane za različite aspekte filmske proizvodnje tu je program “Industrija” koji predstavlja niz radionica, panela, predavanja i drugih sadržaja.

U sklopu njega održat će se, po deveti put, radionica “Moj prvi scenarij”, namijenjena filmašicama i filmašima koji pripremaju scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film. Rok za prijave je 20. kolovoza, a od pristiglih prijava bit će odabrano šest sudionika od čega dvoje iz Hrvatske, a četvero iz ostatka Europe.

Radionica je za sve polaznike besplatna, a cilj je pomoći mladim autorima u izradi scenarija za svoj prvi dugometražni igrani film. Sudionici će raditi pod vodstvom Antonija Nuića i Ognjena Sviličića. Najbolji projekt bit će nagrađen s dodatnih šest mjeseci online mentorstva po završetku radionice.

Do sada su na Zagreb Film Festivalu prikazana tri filma koja su razvijana u sklopu radionice “Moj prvi scenarij”, a to su “Žaba” Elmira Jukića, “Dnevnik Diane Budisavljević” Dane Budisavljević i “Teret” Ognjena Glavonića.

Na festivalu su se dosad natjecali mnogi svjetski redatelji poput Sophije Coppole, Stevea McQueena i Xaviera Dolana, a natjecateljski program “Kockica” široj publici predstavio je brojna nova imena na domaćoj filmskoj sceni, koja su kasnije i međunarodno prepoznata.