Norveški elektro-pop bend A-ha postao je prvi sastav kontinentalne Europe čiji je hit prešao milijardu pregleda na najpopularnijoj glazbenoj platformi YouTube, prenosi Billboard.

Veliki hit MTV generacije Take on me iz 1985. godine pridružio se rijetkim glazbenim ostvarenjima nastalima prije osnutka YouTubea, koji su na toj platformi ostvarile brojku od milijarde pregleda. Tako se ovaj norveški trio našao u društvu s popularnim bendom Guns N’ Roses, koji je milijardu pregleda postigao pjesmom November Rain i grupom Queen s hitom Bohemian Rhapsody.

Take on me prvotno je objavljena 1984. godine, no nije ostavila dojam na publiku pa je ponovno objavljena godinu dana kasnije s pratećim spotom kojeg potpisuje Steve Barron. Spot je specifičan po rotoscopingu, tehnici ilustriranja koju je proslavio upravo A-ha, a koja povezuje skiciranje olovkom i realnu akciju. Upravo je rotoscoping razlog gledanosti videospota i nakon 30 godina, rekao je za Billboard Magne Furoholmen. Kada je postala najveći hit u čak 36 zemalja, ova je pjesma Magnea Furoholmena, Mortena Harketa i Paula Waaktaara plasirala u sam vrh glazbene scene.

Furoholmen se krajem prošle godine u razgovoru za Billboard požalio na teško probijanje novih pjesama zbog iznimne popularnosti pjesme Take on me, ali istaknuo je i zadovoljstvo što u svojem repertoaru imaju toliko tražen i popularan hit koji dolazi i do novih generacija publike.

Da bi proslavili impresivnu brojku, Rhino Records je odlučio izdati razna posebna izdanja, poput kazete pjesme Take on me s potpisima članova grupe.