StoryEditor

ALTERNATIVNI BEND PHANERON Krenuli su ‘mračno‘, sad se sve više okreću svirkama uživo

Stefan, autor tekstova, počeo je pjesme pisati na hrvatskome jeziku, a u ožujku ove godine Phaneron je snimio svoj prvi spot, za pjesmu ‘Kreni dalje‘, te svoj prvi album pod imenom ‘Rekord ploča‘ s devet pjesama na hrvatskome jeziku
Autor:
Tekst: Ema Arh
21/10/2019 u 19:34 h
Grupa Phaneron
Grupa PhaneronTONI MIJAč
Nikola Lugović i Stefan Nožica dvojica su prijatelja koja su prije šest godina došla na ideju da osnuju bend pod imenom Phaneron. Osnivanjem Phanerona na nezavisnu su scenu donijeli svježinu: zvuk benda izdvaja se po mješavini post grungea, rock ‘n’ rolla i funka. Još se jedno očituje kod Phanerona - prijateljska povezanost benda, ljubav prema glazbi, prema glazbi općenito i prema onoj koju stvaraju, ali i volja za radom i napretkom. Nikola se prisjetio kako su smislili ime benda i napomenuo kako je teško dati odgovor koji ne zvuči kao klišej.

Dublje značenje imena

"Gledao sam na YouTubeu video "V-sauce" autora Michaela Stevensa koji obrađuje razne teme. U jednoj svojoj emisiji govorio je o Phaneronu kao svijetu koji nije filtriran našim osjetilima, svijetu koji je realan i iskren te ga svatko drukčije doživljava i osjeća", ispričao nam je. Nadodao je i kako su Stefan i on, nakon duge potrage, zajednički prihvatili ime Phaneron jer ima dublje značenje te da je to naposljetku i cilj umjetnosti, koju svatko doživljava na svoj način. Lugović je opisao i početne dane Phaneronova stvaranja u jesen 2013. dok su u bendu još bili samo on i Stefan. "Prva je pjesma tog dana bila ‘Cold Sharped Knife‘ (inače je stvar prevedena i ime joj je ‘Ožiljci‘). Smjer u kojem smo išli bio je poprilično mračan i depresivan grunge te smo na tjednoj bazi stvarali po dvije, tri, pa čak i četiri nove pjesme", rekao je Nikola. Prvi autorski uradak, "EP Memories", izašao je u jesen 2014., a na njemu je šest pjesama na engleskome jeziku.

Promjene u sastavu

S vremenom je došlo do promjene u sastavu benda i tako se Phaneron danas sastoji od četiri člana: Stefan Nožica (vokal), Nikola Lugović (bas gitara), Hrvoje Ćurlin (gitara) i David Lipovac (bubnjevi). Došlo je i do promjena u njihovu radu. Stefan, autor tekstova, počeo je pjesme pisati na hrvatskome jeziku, a u ožujku ove godine Phaneron je snimio svoj prvi spot, za pjesmu "Kreni dalje", te svoj prvi album pod imenom "Rekord ploča" s devet pjesama na hrvatskome jeziku. Tekstovi pjesama na tom albumu vrlo pozitivno govore o ljudskoj svakodnevici, odnosno svakodnevnim ljudskim previranjima i problemima, a instrumentali pjesama imaju svoju čvrstinu i smisleno su povezani tako da se jedna pjesma nadovezuje na drugu. FOTO: TONI MIJAČ Nikola je o izlasku "Rekord ploče" rekao kako je sve prošlo u skladu s očekivanjima i nadodao: "Dogovorno smo htjeli da bude naglasak na live-svirci kako bi slušatelji mogli dobiti što realniju sliku o bendu. Također, izlazak spota za pjesmu ‘Kreni dalje‘ nešto prije samog albuma dodao je tu jednu aromu na kompletnu sliku našeg prvog punog projekta. Nakon svega toga, rasturili smo promotivnim koncertom u Vinylu, koji smo održali u svibnju i na ljudima se vidjelo da su zadovoljni".
25. travanj 2024 06:37