Kantautor Igor Baksa potkraj prošle godine u javnost je plasirao vrlo atipičan projekt – istovremeno je objavio pet albuma: “Rokenrol Star”, “Tata Slikovnica”, “Neverbalno kazalište”, “8a” i “Marš iz moga parka ako ne znaš sanjati”. Albume je odlučio izdati 13. prosinca u 17 sati i 13 minuta zbog moći koju, kaže, taj datum i brojke imaju u našoj kulturi.

“Upravo sad dok odgovaram na ovo pitanje, ne mogu vjerovati koji se sinhronicitet dogodio. Štulić pjeva u jednoj pjesmi ‘proljeće je čak i u decembru, trinaestog ili bilo kog drugog’. Na Štuliću sam odrastao i nekako se podsvjesno poklopilo da započnem svoje glazbeno proljeće baš na taj datum”, otkriva Baksa, javnosti poznat kao nagrađivani kazališni glumac.

Na svojim je albumima Baksa radio posljednjih nekoliko godina, a najavljeni su kroz kompilaciju “Kak se leptiri jebeju”, koja je izašla mjesec dana ranije.

“Nisam do sad objavljivao ništa jer sam čekao novce, bolje dane, izdavača, čekao sam da se pjesme snime kako spada. Onda sam u jednom trenutku, potaknut potrebom da pjesme ne stoje u ladici, odbacio sve to što me koči i odlučio izdati album, bez izdavača. Kako sam birao pjesme, shvatio sam da tu ima previše materijala i pjesme su se počele grupirati u više albuma. Prvo su to bila dva, pa tri, a na kraju pet”, komentira Baksa istovremeno izdavanje pet autorskih albuma.

Nekad glazbenik jedne od vodećih diskografskih kuća sad djeluje samostalno, a sve pjesme snima u vlastitom kućnom studiju. Svaki se od novoizdanih albuma sastoji od desetak pjesama u trajanju između tri i četiri minute, a žanrovski ih je vrlo teško odrediti jer se na njima razaznaju pop, rock i blues utjecaji, ali i instrumentali namijenjeni kazalištu i djeci. Tekstovi Baksinih pjesama na trenutke su vrlo šaljivi i veseli, a na trenutke osobni i tmurni te tako pridodaju osebujnosti karaktera njegovih albuma.

“Reakcije su bolje od očekivanog. Kad sam najavljivao izlazak pet albuma, neki frendovi su mi govorili da je to glup potez u diskografskom smislu. Međutim, kako sam se oslobodio diskografskih okova u glavi, mogu raditi što hoću pa sam tako i napravio. Rezultat je puno glazbe na bandcampu preko čije sjajne aplikacije vidim da se pjesme slušaju svaki dan”, iskren je Baksa kojem su najdraže reakcije na album dječjih pjesama “Tata Slikovnica”.

“Odlučio sam cijelu 2020. godinu promovirati pjesme kroz koncept “Svaki tjedan, singl jedan”. Kroz 52 tjedna pokrit ću 90 posto materijala kojeg sam objavio, a trenutno je aktualan spot za pjesmu “Sve je u redu” kojeg je snimila moja najbolja prijateljica”, otkriva talentirani kantautor daljnje planove.