Foto: Pixabay

Glazbena industrija očekuje veliko smanjenje prihoda zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Hrvatska diskografska kuća i udruga ZAPRAF proveli su anketu o utjecaju virusa COVID-19 na glazbenu industriju. Čak 64 posto ispitanih očekuje najmanje 50 posto manje prihode do kraja godine, a ono što su istaknuli kao najveći problem jest zabrana održavanja koncerata i evenata.

Smatraju da će kriza u tom sektoru trajati puno duže nego koronavirus te će za oporavak biti potrebno najmanje dvije godine. Kao odgovor na zabrinjavajuće stanje, HDU i udruga ZAPRAF ponudili su mjere pomoći. Od države traže smanjenje PDV-a na usluge u kulturi i povrat novca kroz sustav vaučera. Ističu da se PDV može smanjiti na razne načine, poput smanjenja PDV-a na ulaznice za koncerte, predstave ili CD-e.

“Slažemo se s prijedlogom koji je nedavno na adrese ministarstava kulture, turizma i gospodarstva odaslao odbor za evente udruge Glas poduzetnika, u kojem se predlaže da se povrat regulira i kroz sustav vaučera koji bi se mogli iskoristiti u roku godine dana od datuma odgođenog događaja za isti ili drugi događaj istog organizatora”, poručuju iz glazbene industrije.

Primjere vide u zemljama poput Austrije, Francuske, Italije i Njemačke koje probleme u glazbenoj industriji rješavaju na navedeni način.

“Za razliku od realnih sektora, glazbeni će se sektor od krize oporavljati možda i najduže jer će, prema onome što sada znamo, koncertni dio poslova, kao jedan od najizdašnijih i koji mnogima znači životnu egzistenciju, doći u poziciju u kojoj je bio prije krize tek možda početkom iduće godine”, govore i naglašavaju da će naplata na ostvarivanje prihoda putem autorskih i srodnih prava biti puno manja nego u uvjetima prije korona virusa, što će stvoriti velike probleme.

Stožer civilne zaštite nema konkretne datume kada bi se aktivnosti poput koncerata i festivala mogle održavati te se zbog toga ne može početi ni s organizacijom tih okupljanja. Također, veliki problem vide i u povratu novca za ulaznice za koncerte i tome da način na koji će se građanima vratiti novac još uvijek nije reguliran.

Sektor glazbe i izvedbene umjetnosti čini oko 10 posto ukupne zaposlenosti sektora kreativnih i kulturnih industrija te pridonosi veliku zaradu, a ako se mjere za pomoć zaposlenima u tom sektoru ne reguliraju uskoro, problemi bi mogli biti veliki, poručuju glazbenici.