StoryEditor

KRIZA IZDAVAŠTVA Izdavači plaču, ali pisci, lektori i prevoditelji žele zasluženu plaću

‘Krajnje je nemoralno nuditi poslove kukajući pritom da, nažalost, sad baš nemaš novca‘, napomenula je lektorica Ana Lovrenčić
Autor:
Global.
10/09/2017 u 17:36 h

Kao što se dogodilo i u slučaju Agrokora, domino-efektom pao je i Algoritam, a pripadnici struke krenuli su u brzo traženje rješenja koje bi umanjilo moguću štetu hrvatskom izdavaštvu. Problem je nastao kad su tvrtke Ram 3 d.o.o. i FOCUS pustile zadužnice na naplatu i tako blokirale Algoritam. Samo izdavaštvo je počelo doživljavati krizu padom Agrokora, zbog Tisak medije u njegovu vlasništvu. Algoritam, kao najveća i najjača izdavačka kuća u Hrvatskoj, tako je redom zabrinula mnoge kulturne radnike u ovoj branši.

No predstečajnu nagodbu ove izdavačke kuće neki su književni djelatnici dočekali s osmijehom na licu jer, baš kao i dobavljači Agrokora, nisu dobivali svoj pošteno zarađen novac.

Devet mjeseci čekanja

"Da se razumijemo, malo koji od svih velikih izdavača poštuje rokove zadane ugovorom, svakako nijedan za kojeg sam radila, a radila sam za mnoge. U tome i jest fora jer svi imaju isti odgovor: u ovom poslu je to tako - ako hoćeš raditi, ugovor ćeš dobiti nakon odrađenog posla", objasnila je Ana Lovrenčić, koja je za Algoritam obavljala lekture i korekture za velik broj knjiga, a za nekoliko njih još nije dobila honorar.

Prema njezinim riječima, često se u ovakvim poslovima nađe u situaciji u kojoj ugovor dobiva tek mjesecima nakon obavljenog posla i u kojem stoji kako će još ugovorena svota biti isplaćena u maksimalnom roku od dva mjeseca. Međutim, nije joj strano da za odrađen posao plaću dobije tek nakon pola godine do čak devet mjeseci.

"Nisu prevoditelji ni lektori, dakle, profesori, baš redom naivni ni blesavi, ali nerijetko se nađu u situaciji da taj posao moraju prihvatiti iz financijskih razloga", istaknula je Lovrenčić i dodaje kako je, kada napokon dočekaju svoje honorare, obično već grcaju u neplaćenim računima.

‘Prema predstečajnoj nagodbi, počeli su mi ih isplaćivati, i to po 23,19 kn na mjesec. Negdje do kraja života trebali bi mi ih isplatiti‘, kaže Lovrenčić

Muke po naplati od izdavača osjetila je i Globalova lektorica Snježana B. Višnjić: "Kad dobivate posao, vrlo su precizno postavljeni rokovi unutar kojih morate obaviti posao, ali takvi rokovi ne vrijede za plaćanje. Algoritam mi je isplatio pročitane knjige pet godina nakon odrađenog posla, i to nakon što sam gospođi Antičević poslala vrlo osobno pismo, pošto sam tek bila ostala bez posla i osjećala se izgubljeno.I Profil mi je platio dio dugovanja tri godine nakon što su knjige već izašle također nakon što sam direktoru napisala dugačko pismo. Za ostatak dugovanja molili su me da budem strpljiva. I čekam već dvije godine, a honorari su mi jedini izvor prihoda. Jedan izdavač, koji većinu prihoda ostvaruje od udžbenika, ponudio je mojoj kolegici da joj honorar od 3000 kuna isplati tijekom pet godina u mjesečnim ratama, istodobno se hvali egzotičnim putovanjima u medijima. Kako ulaze u poslove koje ne mogu platiti? Kad će svi shvatiti da propadaju zbog nepoštena odnosa prema ljudima s kojima rade?! Pravi vlasnici najprije isplate radnicima, ulažu u proizvodnju, pa tek onda uzmu sebi, ako ostane. Sebičnost caruje našim krajevima i, iako je mnogi danas pokušavaju opravdati kao ‘poslovno opravdanu odluku‘, sebičnost je i dalje samo mana protiv koje se treba boriti".

Školska knjiga povukla je s polica Algoritma sva svoja izdanja, Fokus komunikacije, Profil i Mozaik su zabranili prodaju svojih knjiga, a ako se to prekrši, Algoritam bi, već uz dug od 40-ak milijuna kuna mogao biti i kažnjeno gonjen zbog krađe.

"Mislim da je vrijeme da poduzetnici shvate da ne mogu samo tako zinuti više nego što mogu prožvakati i da je krajnje nemoralno nuditi poslove kukajući pritom da, nažalost, sad baš nemaš novca. Ni mi ne pregovaramo u trgovini možemo li namirnice platiti za devet mjeseci kad nam netko odluči isplatiti honorar", objašnjava Lovrenčić.

Isplate - pomalo

Pa bez obzira na izlike kojima se vlasnik Algoritma, Neven Antičević, pokušao opravdati u medijima posljednjih tjedana, previsoki iznosi najma, kao i značajan pad prodaje knjiga od čak 40 posto nije razlog i daljnjeg ulaženja u honorano zapošljavanje, koje pritom nema nikakvu financijsku osnovu.

"Algoritam mi nije još isplatio nekoliko knjiga, od kojih su dvije po 696 i 797 kartica. Ostale i ne spominjem, ali te sam dvije radila 16 sati na dan tjednima", napomenula je Lovrenčić. Predstečajnom nagodbom Algoritma, Ani se počeo isplaćivati zaostali honorar. Pomalo, naravno i to - 23,19 kuna mjesečno.

"Negdje do kraja života trebali bi mi ih isplatiti. Srećom, danas mogu birati s kime ću raditi. S takvima više ne radim", zaključila je.

20. travanj 2024 03:00