StoryEditor

‘DRAŽEN‘ U TREŠNJI Premijera predstave o našem najboljem košarkašu

‘Kroz predstavu nam je želja i ideja djeci i mladima, pa i onima nešto starijima, prenijeti fundamentalne ljudske vrijednosti i poruku da se u životu radom dolazi do rezultata‘, rekao je redatelj Paško Vukasović

20/10/2023 u 16:28 h
18040
BOJAN HARON MARKICEVIC

Kroz odrastanje prožeto košarkom, redatelju Pašku Vukasoviću apsolutni uzor bio je - Dražen Petrović. S dramaturginjom Ivanom Vuković napisao je i režirao predstavu o svom uzoru namijenjenu djeci i mladima. Predstava "Dražen" svoju će zagrebačku premijeru imati na Draženov rođendan, u nedjelju 22. listopada u kazalištu Trešnja, a svi zainteresirani mogu je pogledati od 27. do 29. listopada.

image
BOJAN HARON MARKICEVIC

Svaka scena ima stvarno utemeljenje

"Kroz predstavu nam je želja i ideja djeci i mladima, pa i onima nešto starijima, prenijeti fundamentalne ljudske vrijednosti i poruku da se u životu radom dolazi do rezultata", rekao je Vukasović koji smatra da Draženova priča, iako je prožeta košarkom i košarkaškim uspjehom, treba biti putokaz svima. U bilo kojem području da djelujemo – ključ su upornost i ustrajnost.

Pripremajući dramski tekst obavljali su iscrpne intervjue s ljudima koji su Draženu bili najbliži – s njegovom majkom Biserkom Petrović, bratom Aleksandrom Petrovićem i najboljim prijateljem Nevenom Spahijom. Prikupljeno je ukupno šest sati materijala, a Vukasović i Vuković su zatim probrali priče koje su im se učinile najinteresantnijima i najpotentnijima za scensko prikazivanje, objasnio je režiser. Dakle, svaka scena u predstavi ima stvarno utemeljenje, pozadinsku priču i povijesnu istinu kao podlogu u kreiranju.

image
BOJAN HARON MARKICEVIC

Od glavnog glumca, uz neizbježan talent, očekivalo se da fizionomijom podsjeća na Dražena i da zna igrati košarku, a sve te uvjete ispunio je mladi glumac Toni Kukuljica kojem je ovo i prva značajna uloga. Ono što ga još povezuje s Draženom Petrovićem je strast i ljubav prema onome što radi, a "njegova sigurnost i samouvjerenost je vjerojatno ono po čemu smo različiti, on je znao svoju vrijednost i čvrsto je stajao uz nju dok sam ja većinom skroman i tih, čak i u situacijama kada ne bih trebao biti", objasnio je glumac kojem je najveći izazov predstavila forma dječjeg kazališta u kojoj do sada nije imao prilike raditi.

image
BOJAN HARON MARKICEVIC

‘Da je Aco igrao nogomet, i ja bih. Da je vaterpolo, ja bih isto‘

Dražen je bio, i prikazan je kao običan dječak koji odrasta sa svim uobičajenim problemima koji prate njegove vršnjake. Uzor mu je stariji brat Aco kojeg prati u stopu, kopira i od njega upija kao spužva. Rekao je jednom "da je Aco igrao nogomet, i ja bih. Da je vaterpolo, ja bih isto." Acu u predstavi utjelovljuje Zadranin Silvio Mumelaš koji je u košarci ipak uživao samo kao gledatelj pa mu je najveći izazov u pripremi za predstavu bio "zaigrati košarku i ne polomiti se", priznao je.

image
BOJAN HARON MARKICEVIC

Predstava je nastala u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Šibeniku gdje se u srpnju na zatvaranju Međunarodnog dječjeg festivala održala praizvedba povodom obilježavanja 30. godišnjice smrti ovoga košarkaša.

"U Šibeniku zaista ne postoji osoba koja nema svoju priču i svoju poveznicu s Draženom i posebno iz tog razloga nam je šibenska izvedba bila uistinu ‘vatreno krštenje‘", rekao je Vukasović i dodao da su na predstavi bili Biserka Petrović i Neven Spahija čiji su im komentari dali dodatan vjetar u leđa i vjeru u predstavu koju su napravili.

Vezani članci
28. travanj 2024 07:38