StoryEditor

KAZALIŠTE I TABUI Ako se o seksu ne govori, to ne znači da ne postoji

‘U predstavi nema ničega što mi već nismo znali ili ne radimo‘, priznaje jedna od djevojaka koje su pogledale predstavu ‘U petak (za)metak!‘
Autor:
Global.
09/12/2018 u 15:49 h
Zagreb: Promocija knjige Rosie Kugli ”Dvije crte plavo” 22.09.2018., Zagreb - U knjiznici Bogdan Ogrizovic odrzana je promocija knjige Rosie Kugli Dvije crte plavo. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Zagreb: Promocija knjige Rosie Kugli ”Dvije crte plavo” 22.09.2018., Zagreb - U knjiznici Bogdan Ogrizovic odrzana je promocija knjige Rosie Kugli Dvije crte plavo. Photo: Davor Visnjic/PIXSELLDAVORIN VISNJIC/PIXSELL

Glumci su odjeveni u kombinezone na kojima se vide mišići ljudskog tijela simulirali seksualne poze, uz komentar da će uz određenu pozu dobiti određeni tip djeteta. Nitko se nije seksao na pozornici. Nema nikakvog prostačenja, ni vulgarnosti, pojasnila je za Index.hr nedavno voditeljica marketinga glumačke družine Histrion Elizabeta Vrbančić. Opis je to scene nakon koje je u studenome ove godine profesorica jedne srednje škole u Zagrebu rekla učenicima da moraju napustiti predstavu, pri čemu je predstavu nakratko i prekinula. Razlog? Kako se moglo iščitati, vulgarnost neprimjerena srednjoškolcima.

Mlade se previše štiti

Na prvoj se izvedbi predstave ‘U petak (za)metak!‘ nakon tog incidenta imalo što vidjeti. Gotovo popunjena dvorana i glasan pljesak i smijeh na kraju, ali i tijekom cijele predstave. Posebno kada je prije sporne scene glumica Ana-Marija Percaić zamolila da, ako netko želi napustiti predstavu, to učini prije nego nastave. Grupa srednjoškolki iz Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu samoinicijativno je došla na predstavu, upravo da vidi zašto su je njihovi kolege iz druge škole morali napustiti.

"U predstavi nema ničega što već nismo znali ili ne radimo", priznaje jedna od djevojaka dok ostale s oduševljenjem komentiraju kako im se svidjela. Za svoje profesore kažu kako su liberalni i da unatoč tome što nisu išli s njima na predstavu, bili bi zadovoljni što na svoju inicijativu odlaze u kazalište.

‘Mnogo je tabua, tema koje se guraju pod tepih i ne želi se razgovarati o njima. Živimo u društvu koje je seks napravilo tabuom. S jedne smo strane svjesni da živimo u vremenu naglašene seksualnosti, a s druge se o tome ne govori‘, primijetila je Rosie Kugli

S druge strane, u suradnji s Teatrom Exit, Teatrom Puna kuća i Gradskim kazalištem Sisak potkraj rujna bila je premijera predstave "Dvije crte plavo" koja progovara o posljedicama neodgovornoga spolnoga ponašanja. Autorica knjige po kojoj je napravljena predstava, Rosie Kugli, dosad nije imala neugodnih reakcija na predstavu djece ni profesora.

"Mlade nećemo zaštiti ako ‘zatvaramo oči‘ i pravimo se da neke stvari ne postoje. Baš naprotiv. Ako smo spremni za otvoreni razgovor, zadobit ćemo njihovo povjerenje da nam se obrate ako se nađu u nekoj dvojbi", rekla nam je Rosie Kugli. Da bi predstava bila što vjerodostojnija, uključeni su i srednjoškolci kojima je seks poznata tema o kojoj nemaju s kim razgovarati.

Foto: Glumačka Družina Histrion

"Žalosno je da mladi žele razgovarati, ali bojim se da nemaju s kim. Mislim da je problem u nedostatku kvalitetne komunikacije u obitelji, školi i društvu", ističe Kugli koja dosta vremena provodi u razgovoru s mladima na organiziranim susretima, ali i izvan njih. Iz vlastitog iskustva govori kako mladi vole realistične predstave, filmove i knjige bez uljepšane stvarnosti.

Tko je pitao učenike što žele?

"Mnogo je tabua, tema koje se guraju pod tepih i ne želi se razgovarati o njima. Živimo u društvu koje je seks napravilo tabuom. S jedne smo strane svjesni da živimo u vremenu naglašene seksualnosti, a s druge se o tome ne govori", primijetila je Kugli. I dok je prikazivanje seksualnih poza vulgarno za kazalište, rasprave o pobačaju nezaobilazna su tema u mnogim školama, rekli su nam učenici u razgovorima nakon predstava koji svoje mišljenje iznose u javnost bez straha.

[caption id="attachment_10487" align="alignright" width="199"] Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Profesorica predmeta Mediji i pravo djeteta na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Gordana Vilović predstavu još nije stigla pogledati, ali su je zainteresirali brojni medijski napisi. S obzirom na to da je često organizirala odlaske na predstave, smatra kako mladi sami mogu procijeniti sviđa li im se predstava.

"Ako žele otići usred predstave, oni će izaći, i to je u konačnici stav, i to se događa u bilo kojem kazalištu na svijetu. Ono što je krajnje neprihvatljivo i predstavlja manipulaciju jest da ih tjerate da idu na predstavu, a na predstavi ih tjerate da organizirano izađu", komentirala je Vilović i dodala kako je to neodgovorno ponašanje.

Rosie Kugli piše o problemima koje najčešće muče tinejdžere, a najmanje se o tome razgovara upravo s njima. Nakon svake izvedbe predstave "Dvije crte plavo" organizira se i rasprava s psihologinjom o maloljetničkim trudnoćama, gdje su se događala razna priznanja, pa tako i nedavno u kojem im je, ispričala nam je Kugli, djevojka ohrabrena predstavom priznala da je trudna.

Otvoreni razgovor

"U razgovorima koje vodimo nakon svake predstave s publikom vrlo često mladi kažu da ih je sram razgovarati o seksu s odraslima, a onda dobivamo i od odraslih, profesora, različite odgovore. Neki od profesora vrlo otvoreno razgovaraju s učenicima o seksu, a neki ne mogu uopće javno o tome govoriti", ispričala je Kugli koja napominje kako se i od profesora mnogo očekuje.

"Zaboravljamo da sam školski sustav ne podržava uvijek educiranje nastavnika u određenim područjima. Zašto bi profesor matematike morao biti spreman na satu razrednika razgovarati s učenicima o seksu, ako za to nije dodatno educiran?" zapitala se Kugli.

24. travanj 2024 21:08