StoryEditor

LJUBAV NA ODRU Osam ženskih Krležinih likova upleteno je u - ubojstvo

Nakon što pronađu ubijenog muškarca u spavaćoj sobi pokušavaju jedna drugu razotkriti kao krivca

Autor:
Tin Šmerek
29/04/2024 u 17:50 h
18312
TIN ŠMEREK/GLOBAL

Redatelj Mihael Željko Crnčec premijerom svoje komedije o ubojstvu oduševio je publiku u Kinu Forum. Radnja se odvija u jednoj zagrebačkoj kući gdje se nađe osam ženskih likova iz djela Miroslava Krleže. Nakon što pronađu ubijenog muškarca u spavaćoj sobi pokušavaju jedna drugu razotkriti kao krivca. Na vidljivo isplivaju mnoge tajne njihove povijesti.

Krležini likovi u camp estetici

Premda se radnja čini tragičnom i trilerskom, prikazana je na vrlo humorističan način pun "krležijanskog" jezika i stila. Svi likovi pričaju stilom dijaloga kojim su pričali u Krležinim antologijskim dijelima. Redatelj i scenarist Mihael Željko Crnčec smatra kako se Krležini likovi savršeno mogu uklopiti u "camp" estetiku koja pretvara ozbiljne ili bizarne događaje u neukusnu šalu.

"Ideja je došla s jednog kolegija kojeg sam slušao na komparativnim književnostima. Pisao sam seminar o liku Ane Borongay, koja je i jedan od likova u predstavi. U tom sam seminaru pokušao pristupiti Ani Borongay kroz leću estetike i teorije ‘campa‘ koji označava teatralnost, kićenost i adnrogenost. Pokušao sam pokazati kako se jedan lik, poput Ane Borongay, a onda i drugi Krležini ženski likovi, jako dobro mogu interpretirati kao ‘camp‘ likovi. Dakle, likovi koji su iznimno tetralni, prenaglašeni, gotovo apsurdni u svojoj kazališnosti. Mislio sam da bi bilo odlično da stavim više žena u jednu predstavu, pa sam to spojio s filmom "8 žena" francuskog redatelja Fraçoisa Ozona koji je služio kao pripovjedni kostur" rekao je Crnčec.

Znamo kad će repriza

Glumačku postavu čini kazališna skupina studenata komparativne književnosti; Nora Čulić Matošić, Magdalena Tandarić, Hana Modrić, Sara Klobučar, Ivona Jurajec, Emilija Sinjeri, Inja Munić i Adna Hebib. Redatelj Crnčec, dok je pisao predstavu, već je imao na umu tko će biti glumice. Glumica Emilija Sinjeri, koja je utjelovila trafikantkinju Reginu, komentirala je kako je jako zadovoljna s premijerom predstave i reakcijom publike.

"Redatelj nam je sastavio listu obaveznih knjiga i filmova, svojevrsnu lektiru koju smo trebali proučiti da bismo se što bolje pripremili za likove. Glavni fokus pripreme je naravno bio Krleža i njegov opus" rekla je Sinjeri.

Repriza će se održati 6. svibnja u Kinu Forum, međutim za druga kazališta još nema planova.

Vezani članci
16. svibanj 2024 19:48