Foto: Pixabay

Ovogodišnji dobitnici nagrada povodom obilježavanja Dana hrvatske knjige, Judita, Davidias i Slavić, su pok. akademik Marko Samardžija, poljski profesor teorije književnosti i prevođenja Leszek Małczak te splitska spisateljica i prevoditeljica Luiza Bouharaou, prenosi Hina.

Dan hrvatske knjige obilježava se još od 22. travnja 1996. godine odlukom Sabora, u čast ocu hrvatske književnosti, Marku Maruliću. Marulić je 22. travnja 1501. dovršio ep Juditu, prvo djelo napisano na hrvatskom jeziku. Upravo mu je to djelo donijelo titulu oca hrvatske književnosti. Prije pisanja Judite, Marulić je pisao isključivo na latinskom jeziku te je uspio postati europski poznat književnik. Juditu je napisao na narodnom jeziku jer je želio da ga hrvatski narod razumije.

Ep je napisan na čakavštini i štokavštini, a opisuje napade na hrvatsko područje od Osmanlijskog Carstva kroz glavnu junakinju, Juditu. Marulićevo stvaralaštvo pomoglo je u stvaranju hrvatskog nacionalnog identiteta i hrvatske kulturne baštine.

Istog je datuma, ali 1900. godine, utemeljeno Društvo hrvatskih književnika, koje djeluje i danas. Ove godine u obilježavanju 120 godina postojanja omela ih je pandemija koronavirusa, no svečanost su, u nadi da će to biti moguće, odgodili za jesen.

Sutra se također obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kojeg je UNESCO proglasio 1995., upravo jer su na taj datum 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.