StoryEditor

KNJIŽEVNI ESKAPIZAM Preporuke književnih blogera zrcalo su njihovog ukusa

Ova godina proglašena je godinom čitanja
Autor:
Global.
21/02/2021 u 22:05 h
Što god čitali, bitno je u tome uživati
Što god čitali, bitno je u tome uživatiARIANA MUŽIĆ/GLOBAL
Postoji velik broj razloga zašto čitamo, ali uglavnom čitamo iz potrebe. Treba pročitati najnoviju obavijest na studentskom portalu, zahtjevan znanstveni rad da bi prošli kolegij ili upute za korištenje razne tehnike. Ipak, najradije čitamo one knjige koje su same po sebi umjetnost. Književnost nas uči raznim stvarima isto koliko nas i opušta. Tijekom pandemije stvorilo se više vremena za ovu aktivnost, knjižnice su zabilježile porast u posuđivanju knjiga, a 2021. godina proglašena je godinom čitanja. Naše književne blogerice otkrile su kakva im djela najčešće prolaze kroz ruke, a što pak skuplja prašinu na policama.

Književnost nas uči i motivira

Na bespućima interneta možemo pronaći blogove s različitim repertoarima, a sve zato jer svaki čitalački influencer pratiteljima preporučuje knjige koji su njihovi osobni favoriti. Katarina Radetić (Foto: Privatna arhiva) "Čitam romane, gotovo ekskluzivno. Ponekad se potkrade zbirka kratkih priča ili knjiga poezije, u zadnje vrijeme čak i pokoja autobiografija, ali romani su moja prva ljubav", rekla je Katarina Radetić, prva hrvatska booktuberica s kanalom "Knjigajse". Dodala je kako voli sposobnost romana da joj omogući pogled na svijet iz perspektive nekog drugog na način na koji ona sama ne bi nikad mogla zamisliti. Tihana Gašpert s bloga "Knjigožderonja" rekla je da nema preferencija već čita sve što joj dođe "pod ruku".
‘Iznimno nam je drago što drugima uspijevamo približiti hrvatsku književnost‘, rekle su Branka i Željka s bloga ‘Književne kritičarije‘
"Činjenica je da romane češće čitam, ali to ne znači da zato manje volim publicistiku i self-help. Sve ovisi o mom raspoloženju i što mi u nekom trenutku treba", pojasnila je Tihana. Književnost je izrazito važna za osobni razvoj, napomenule su Barbara Tolić i Željka Jeličanin, osnivačice bloga "Književne kritičarije", poznate i po Instagram i Facebook profilu "Hrvatski za svaku upotrebu". "Ona nas uči različitim vrijednostima, djeluje na nas terapeutski, puna je priča koje nas motiviraju na promišljanje i želju da postanemo bolji ljudi", rekle su blogerice koje su beletristiku podijelile na dvije kategorije, na novije knjige i na one koje su otisnute nekad davno i koje "vrijedi izvući iz naftalina". [caption id="attachment_27724" align="alignnone" width="1920"] Željka Jeličanin i Barbara Tolić (Foto: Privatna arhiva) "Uglavnom čitamo beletristiku i jako puno kroatističke literature", istaknule u Barbara i Željka, koje su ujedno i magistre kroatistike. "Iznimno nam je drago što na taj način drugima uspijevamo približiti hrvatsku književnost", rekle su i dodale da su najljepše reakcije na djela Kristiana Novaka, kojeg smatraju miljenikom publike.

U pandemiji popularan self-help sadržaj

Booktuberica Katarina istaknula je da gledanost njezinih videozapisa ovisi o tome kako prezentira određene naslove. "Videozapisi koji imaju najviše pregleda i dobrih reakcija mahom su oni o mojim najdražim knjigama, najboljim knjigama godine, videozapisi u kojima preporučujem što čitati po temi ili žanru te o lektirama i klasicima", rekla je Katarina. Isti je uzorak i kod blogerice Tihane, čije su najpopularnije objave na blogu razni popisi poput vodiča za Interliber, najdražih, ali i onih manje dragih knjiga tijekom proteklih godina. [caption id="attachment_27723" align="alignnone" width="1080"] Tihana Gašpert (Foto: Privatna arhiva) U zadnjih nekoliko godina porastao je broj izdanih self-help knjiga, njihova je popularnost porasla u pandemiji, ali među našim blogerima ipak nisu popularne. "Napravila sam samo video recenziju o knjigama ‘Umijeće ratovanja‘ Sun Cua i ‘Ispričat ću ti priču‘ Jorgea Bucaya i taj videozapis je jedan među gledanijima na mom kanalu", rekla je Katarina te priznala da je dobila još upita za takav sadržaj. Ipak, osim ovog videozapisa na kanalu nema sličnih sadržaja jer joj ovakav tip knjiga nije osobno privlačan. Barbara i Željka također rijetko čitaju self-help knjige te su istaknule da smatraju da je poezija ta koja je preuzela "ulogu iscjeliteljice". "Suvremeni su pjesnici često usmjereni na misaone procese unutar sebe i u odnosima s drugima – iz čega se može iščitati sve veća potreba suvremenog društva za pronalaženjem i razumijevanjem sebe", istaknule su blogerice.

Preporuke za romane

Petar Pan, J.M. Barrie "Za mene je posebno otkriće, po prvi sam ga puta pročitala sa 27 godina i moram reći da je to poseban biser koji se može čitati u bilo koje doba života", Katarina Radetić, "Knjigajse".

Lanac, Adrian McKinty "Knjiga koju ćete pročitati u jednoj noći i nećete se moći odlijepiti od stranice. Poglavlja su jako kratka, pa će se još jedno poglavlje pretvoriti u knjigu", Tihana Gašpert, "Knjigožderonja".

Nadohvat, Ena Katarina Haler "Autorica je uspjela približiti nam zbivanja tijekom Drugog svjetskog rata koristeći se vlastitom obiteljskom pričom, a u roman nas uvodi pripovjedačica, djevojka Katarina, čiji ratni put, a ujedno i sazrijevanje, u romanu pratimo", Barbara Tolić i Željka Jeličanin, "Književne kritičarije".

Self-help preporuke

Morrie utorkom, Mitch Albom "Pratimo autora koji saznaje da je njegov omiljeni profesor s fakulteta, Morrie, smrtno bolestan te odlazi kod njega svakog utorka do kraja profesorova života da bi mu profesor prenio svoju mudrost o raznim životnim pitanjima", Katarina Radetić, "Knjigajse".

Narcis i ruža, Daniela Kordić "Pomoći će svima da prepoznaju narcise oko sebe, ali i da prepoznaju narcisa u sebi", Tihana Gašpert, "Knjigožderonja"

Atomskim navikama, James Clear "Koncizno, jednostavno, lako primjenjivo – već se pri samom čitanju osjećamo bolje", Barbara Tolić i Željka Jeličanin , "Knjižene kritičarije".

20. travanj 2024 13:45