Foto: Borna Filic/PIXSELL

Proglašeni su dobitnici Nagrade Europske unije za književnost, a među njima je i naša književnica Maša Kolanović sa zbirkom priča “Poštovani kukci i druge jezive priče”. Nagradu je, uz Kolanović, dobilo još 12 sudionika iz drugih europskih zemalja.

Književnici Kolanović ovo je druga nagrada za ovu zbirku priča. Na Pulskom sajmu knjiga ova je zbirka dobila nagradu “Libar za vajk”.

“Zahvalna sam na obje nagrade, smatram kako su one veliki poticaj za daljnji rad”, govori Kolanović. Naziv knjige je veoma neobičan, a kako kaže, do ideje za naslov je došla kada je njezin nećak prilikom posjeta trgovačkom centru umjesto “poštovani kupci” čuo “poštovani kukci” u obraćanju s razglasa.

“To me podsjetilo na Kafkinu ideju metamorfoze koja se proširila na preobrazbu nas samih kao građana u kupce, korisnike i one bezlične ‘poštovane’ kao i sve apsurde i paradokse takve preobrazbe koju u našim običnim i svakodnevnim okolnostima možda ne osjećamo kao nešto osobito zabrinjavajuću i pomalo smo na to sve otupjeli”, nastavlja mlada književnica. U svojoj je zbirci pažljivo opisala sve istine kapitalističke dehumanizacije.

Uz Kolanović, nagradu su dobili sudionici iz Bosne i Hercegovine, Danske, Estonije, Cipra, Njemačke, Belgije, Luksemburga, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Norveške i Španjolske, a nagrađeni sudionici uz novčani iznos dobivaju i međunarodnu promociju i vidljivost.

Laureate svake godine bira nacionalni žiri književnih stručnjaka iz područja književnosti, izdavaštva i knjižarstva, a za Hrvatsku su članovi žirija ove godine bili Chloe Billon, Romana Perečinec, Boris Perić i Sibila Petlevski. Članovi žirija za hrvatsku dobitnicu Mašu Kolanović imali su samo riječi hvale, a knjigu su ukratko opisali kao “vješto napisanu, hrabru i jezivo dobru”.

Dobitnicima nagrade čestitale su i povjerenica Europske komisije za inovaciju, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Mariya Gabriel, i hrvatska ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek. Kolanović ističe da očekuje i širenje publike jer “s nagradom knjiga dobije veću vidljivost pa samim time i veću čitateljsku pozornost”, a za daljnji rad nema nikakve posebne planove.

“Plan je bio napisati knjigu, a sve dalje što se događa stvar je recepcije koju čovjek ne može predvidjeti niti na nju puno utjecati”, govori spisateljica.

Maša Kolanović radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a do sada je objavila niz autorskih članaka o književnosti i popularnoj kulturi i knjige fikcije, a neke od njih su “Sloboština Barbie”, te studija “Udarnik! Buntovnik? Potrošač…: popularna kultura i hrvatski roman od socijalizma do tranzicije”.