Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pisac Damir Karakaš, s romanom “Proslava” u izdanju nakladničke kuće OceanMore, osvojio je 13. književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman, priznanje vrijedno 50.000 kuna, prenosi portal.

“Dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom”, objasnio je žiri kojeg čine kroatistica Andrea Milenko, prevoditeljica i pjesnikinja Vanda Mikšić, redateljica Anica Tomić, pisac Robert Perišić te psiholog i tportalov kolumnist, Boris Jokić.

Tradicionalna svečana dodjela nagrade ove godine nije organizirana zbog mjera opreza uvedenih za suzbijanje koronavirusa, stoga je Karakaš novčanu nagradu i statuu tipkovnice dobio na svoju kućnu adresu.

“Kad sam saznao za konačnu odluku žirija, bio je to lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš”, rekao je pisac za tportal i dodao da mu novčana nagrada puno znači jer živi samo od pisanja.

Ostali finalisti 13. tportalove književne nagrade bili su Nataša Govedić s romanom “Kako zavoljeti morskog psa?”, Mihaela Gašpar s romanom “Nemirnica”, Ena Katarina Haler s romanom “Nadohvat” i Bojan Žižović s romanom “Stanka”.

Cilj nagrade je promocija hrvatskih autora i književnog stvaralaštva, ali i izdavaštva. Dodjeljuje se od 2008. godine i postala je važan dio domaće kulturne scene.