Foto: PR

Svjetski savez mladih Hrvatska otvorio je prijave za online raspravu u sklopu projekta “Klub čitatelja”. Višegodišnji projekt do sada se odvijao u Osijeku, no zbog novonastale epidemiološke situacije projekt je dobio online verziju.

S ciljem poticanja razvoja kulture čitanja i pisanja, projekt ‘Klub čitatelja’ djeluje na način da mladi knjigoljupci svaki mjesec pročitaju zadanu knjigu, a početkom idućeg mjeseca raspravljaju i razmjenjuju mišljenja o pročitanom. Na taj način čitatelji ispunjavaju slobodno vrijeme na kvalitetan način, a ujedno njeguju i osobni rast, stoji u službenom priopćenju.

Djela su tematski različita, a sva povezuju teme ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, pojašnjavaju iz SSMH-a. Svaki knjigoljubac tako za čitanje može naći neki naslov za sebe. Zadani je naslov za svibanj roman Pavla Pavličića “Koraljna vrata”. Neki od prethodnih naslova o kojima se raspravljalo bili su “Kradljivica knjiga” Marka Zusaka, “Priča završava s nama” Marka Haddona i “U zagrljaju šutnje” Mate Grbavca.

Sljedeća online rasprava održat će se 1. lipnja u 18 sati, a za sudjelovanje je potrebna prijava putem obrasca. Prijave su moguće do 31. svibnja, a broj mjesta je ograničen. Nakon prijave, sudionici će mailom primiti dodatne informacije za sudjelovanje u raspravi. SSMH navodi da će prijava za susret u lipnju vrijediti i za nadolazeći susret u srpnju, a koji će se također održati online, 6. srpnja.

SSMH je podružnica međunarodne organizacije mladih, Svjetski savez mladih, koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 140 članova u Zagrebu i Osijeku. Njihov je cilj živjeti i djelovati u skladu s temeljnim ljudskim vrijednostima te prenijeti te vrijednosti u društvo stvarajući okruženje za cjelovit razvoj ljudske osobe i sadržaja koji omogućuju formaciju odgovornih mladih u intelektualnom, psihološkom, društvenom i duhovnom aspektu.