StoryEditor

NEKAD I DANAS Radijski se posao potpuno promijenio - sad sve diktiraju ‘oni gore‘

‘Nije se smjela ni skraćivati pjesma, kamoli micati i mijenjati prije, recimo, vijesti. Sutradan bismo odmah dobili poziv da se takvo što ne smije raditi, uz prijetnje sankcijama‘, ispričao je Nikola Knežević
Autor:
Global.
22/05/2019 u 16:23 h
Zagreb: Dobitnici medijske nagrade Večernjakova ruža 22.03.2019., Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je svecana dodjela 25. Vecernjakove ruze, medijskih nagrada za 2018.Vedran Car Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Dobitnici medijske nagrade Večernjakova ruža 22.03.2019., Zagreb - U Hrvatskom narodnom kazalistu odrzana je svecana dodjela 25. Vecernjakove ruze, medijskih nagrada za 2018.Vedran Car Photo: Josip Regovic/PIXSELLJOSIP REGOVIC/PIXSELL

Halo, halo, ovdje Radio Zagreb! - čulo se kroz eter postaje Radio Zagreb prije nešto više 90 godina. Teško je zamisliti da postoji osoba koja taj dan nije bila uzbuđena zbog događaja koji je označavao početak nečeg potpuno novoga i nepredvidljivoga.

Nemoguće je i pogoditi koliko se ljudi htjelo naći na mjestu slavne Božene Begović, prve hrvatske spikerice, a koliko je to danas uzbudljivo i traženo mjesto, pitanje je koje zahtijeva odgovor uz malo više razmišljanja. Vedran Car, dobitnik Večernjakove ruže za Radijsku osobu godine, uživa u onome što radi već 14 godina, i to ne skriva.

Zaljubljen u posao

"Vikendom imam svoj show i tamo puštam ono što želim. Svake sam subote uživo u studiju jer to je onaj radio u koji sam se zaljubio. Jako volim klasični, DJ pristup radiju, tako da sam trenutačno pokrio sve svoje radijske želje", priznao je Vedran. No mnogo se toga i promijenilo kad je u pitanju emitiranje i odabir radijskog sadržaja. Kako je bilo prije i što se promijenilo, zna bivši radijski voditelj Nikola Knežević, danas vlasnik portala Music Box, putem kojeg i dalje održava strast prema glazbenom svijetu.

"Najprije tehničar i ton majstor, potom voditelj, novinar, glazbeni urednik i ukupno 12 godina radijskog iskustva nakon kojeg sam rekao zbogom takvoj vrsti posla", ispričao je Nikola za Global. Zašto? U sve se uplela politika.

‘Radio Student je fenomenalan alat za sve koji se misle baviti tim poslom, jer ima sve kao i bilo koji drugi radio‘, poručio je Vedran Car

"Događalo se da zbog određenog postotka vlasništva lokalne samouprave nad radijskom postajom nisi mogao tu političku opciju uopće spominjati, osim ako nije riječ o superlativima", rekao je Nikola i nadodao da se o politici često nije smjelo govoriti bez problema s glavnim urednikom. Smatra da danas nema slobode govora u eteru.

"Danas je još gore jer je većinom riječ o formatiranim radijskim postajama. Netko drugi vam diktira kako trebate govoriti, koliko dugo, što trebate reći, svaki sadržaj se snima unaprijed da bi sve zvučalo savršeno, osim izravnih javljanja u program", istaknuo je. Naime, formatirani radijski program znači emitiranje sličnog radijskog programa, bez obzira na to kad ga upalili, pojasnio je voditelj s Otvorenog radija, Vedran.

Takve promjene doživio je na svome radnome mjestu 2008. godine, kada su s formata usmjerenih pretežito na glazbu, zbog promjena na tržištu, i oni morali prijeći na noviji format. Za razliku od Nikole, Car je istaknuo da se on u svojoj karijeri nije susreo s političkim pitanjima.

‘Slušatelji su lutke‘

"Veliku moć upravljanja imaju mediji, uvijek su imali, samo što je danas, zbog određenih pritisaka, usmjeravaju u pogrešnom smjeru. Slušatelji su postali lutke kojima se može lako upravljati", oštar je Nikola koji smatra da je ono što neki smatraju teorijama zavjere današnja realnost. Prije nego je napustio radio, susreo se s problemima koje je donijelo formatiranje programa.

"Nije se smjela ni skraćivati pjesma, kamoli micati i mijenjati prije, recimo, vijesti. Sutradan bismo odmah dobili poziv da se takvo što ne smije raditi, uz prijetnje određenim sankcijama. Što se tiče tematika, tu donekle ima slobode, iako su se često teme raspisivale dan unaprijed", prepričao je.

Foto: Privatna arhiva

Nikola je na radiju završio potpuno slučajno, dok je Vedran još u srednjoj školi počeo pokazivati sklonosti tom mediju.

"Nabavio sam mali fm odašiljač, uštekao ga u laptop i uz pomoć frenda koji je tad imao auto išli smo od kafića do kafića i molili konobare da prebace na frekvenciju na kojoj je taj odašiljač emitirao. Jedno cijelo ljeto sam zlostavljao kafiće po Bjelovaru da slušaju moj radio, mislim da me niti jedan nije slušao dulje od četiri minute", prisjetio se Vedran svoje radijske postaje, Radio Gvirda. Priznao je i razlog zašto je upisao Fakultet političkih znanosti, a to je bio – Radio student. Peti kat, kako kaže, bio je svih pet godina njegovo glavno odredište.

"Radio Student je fenomenalan alat za sve koji se misle baviti tim poslom, jer ima sve što i bilo koji drugi radio. Odlična je odskočna daska za druge, recimo, profesionalnije radiopostaje", poručio je voditelj.

Bez vlastitih stavova

Personalizirati radijski prostor, Nikola smatra, nije poželjno. Napomenuo je da se vlastite stavove ne bi smjelo isticati, osim u specijaliziranim emisijama, te gurati određene teme jer mogu odvesti u smjer fanatizma i zanemariti realnost. No nije li upravo to razlika formatiranog i slobodnog odabira sadržaja pojedinog voditelja?

A kako je to svakodnevno utjecati na naciju, Vedran skromno odgovara da je to ipak malo pretjerano reći. Dodaje da je njegov posao samo uljepšati ljudima poslijepodne, za što kaže da je dobar osjećaj.

25. travanj 2024 16:20