StoryEditor

KAZALIŠNI AKTIVIZAM Parodijom do društvene morbidnosti

Koje su teme još tabu, jesu li žene i dalje u gorem položaju od muškaraca i koliko je potrebno da se reagira na nepravdu samo su neka od pitanja kojima se predstava bavi
Autor:
Tekst: Dorotea Kovačićek-Veliki
10/09/2017 u 17:58 h

Predstava "Sve što nije tvoje" autorski je glumačko-aktivistički projekt koji ideje i teme feminizma pokušava prenijeti širokoj populaciji, osobito onoj konzervativnije nastrojenoj. Projekt je originalno započeo kao završni rad Lejle Jerković, na Ženskim studijima u Zagrebu, ali vrlo se brzo, gotovo spontano, razvio u samostalni projekt. Na predstavi je radilo čak 11 volontera koji su je "postavili na noge" nakon pola godine rada.

Ova eksperimentalna drama u nekoliko situacija prikazuje odnos žena-tijelo-glas-društvo, kroz koje istražuje koliko često prihvaćamo svakodnevne diskriminatorne situacije i doživljavamo li ih uopće kao takve?

Projekt je originalno započeo kao završni rad Lejle Jerković, na Ženskim studijima u Zagrebu

Teme koje se obrađuju u predstavi polaze od onih "najbenignijih" kao što je nepravednost u podjeli kućanskog rada, do diskriminacije žena u kontekstu religije, nametanja restriktivnog mišljenja o reproduktivnim pravima i možda najkontroverznije - dječje seksualnosti.

"Cilj je da se publika zapita", objašnjava Jerković. To se posebno tiče one publike koja nije čest gost kazališta i nije dovoljno upućena u aktivizam. Porazgovarali smo i s glumcima koji su izrazili veliko zadovoljstvo premijerom predstave, a naš su razgovor započeli s oduševljenjem jer je publika "puna dojmova".

Svoje su likove okarakterizirali kao blago parodizirane, a upravo ta parodija, kažu, nagovještava morbidnost koja se provlači nezapaženo u društvu. Pa uz malo svakodnevnih parodija, šala, rečenica, ponekog starog-novog običaja i "nevažnih" komentara sve brzo prelazi u "nisi dovoljno dobra - jer si žena".

19. travanj 2024 20:17