StoryEditor

SISCIA JAZZ CLUB I članovi Rolling Stonesa sviraju u sisačkom klubu

‘Veselim se što što najveća imena iz svijeta jazza dolaze ovamo i nastupaju. Sisačka je publika i zahtjevna i zahvalna, ali jazz doista iz svakog izmami ono najbolje‘, kazao je Damir Kukuruzović
Autor:
Tekst: Patricija Turkalj
13/01/2020 u 00:07 h
Klub je dobitnik nagrade Fender Mega Muzike za najbolji glazbeni klub u Hrvatskoj
Klub je dobitnik nagrade Fender Mega Muzike za najbolji glazbeni klub u HrvatskojDAMIR KUKURUZOVIć
Zamislite da ste na mračnom, ali toplom i mirnom mjestu. Pred vama je mala pozornica, a ciglene zidove krase fotografije poznatih jazz-glazbenika. Atmosfera je intimna, u pozadini svira Donna Lee Charlieja Parkera, a vi uživate u osvježavajućem piću. Ne, ovo nisu dvadesete godine 20. stoljeća i vi niste u nekom jazz-klubu u New Orleansu. Godina je 2020., a riječ je o Siscia Jazz Clubu u Sisku.

Okupljalište slavnih

Osnovan 2005. godine, danas je okupljalište brojnih ljubitelja jazza i bluesa. Njegov je osnivač i vlasnik poznati jazz-glazbenik, Damir Kukuruzović, koji slovi za najvjernijeg hrvatskog sljedbenika Djanga Reinhardta i gypsy jazz izričaja. Na pitanje koji je bio motiv osnivanja kluba, Damir kaže da je kao glazbenik oduvijek imao ideju sažeti jazz u jedan prostor u Sisku i ponuditi Siščanima, ali i drugim gostima vrhunsku glazbu. Foto: Damir Kukuruzović Cijele godine klub je poprište brojnih događanja i koncerata te je dobitnik nagrade Fender Mega Muzike za najbolji glazbeni klub u Hrvatskoj. Gosti mogu uživati u izvedbama vrhunskih američkih i europskih jazz, blues i swing glazbenika. Ipak, poseban glazbeni doživljaj gosti mogu iskusiti potkraj lipnja i početkom srpnja kad se održava Siscia open jazz & blues festival. Taj je međunarodni festival jazza i bluesa na obalama Kupe pokrenut 2005. godine i danas je jedan od navažnijih jazz-festivala.
‘Sisačka je publika i zahtjevna i zahvalna, ali jazz u svakom otkrije ono najbolje‘, kazao je glazbenik Kukuruzović
"Strašno sam ponosan zato što je ovo jazz-festival koji je najveći u Hrvatskoj nekoliko godina za redom, a tako je bilo i ove godine", istaknuo je Damir. Teško je i nabrojiti sve glazbenike koji su gostovali na festivalu i u klubu. Samo neki od njih su usni harmonikaš Rolling Stonesa Sugar Blue, gitarist Stochelo Rosenberg, trombonist Fred Wesley i glazbena skupina iz Chicaga Mississippi Heat. Od hrvatskih glazbenika gostovali su gotovo svi, od Tamare Obrovac i Tedija Spalata pa do Zdenke Kovačiček koja je i kuma kluba. "Veselim se što što najveća imena iz svijeta jazza dolaze ovamo i nastupaju. Sisačka je publika na jedan način i zahtjevna i zahvalna, ali jazz doista u svakom otkriva ono najbolje", kazao je Damir i dodao kako nema pravila o gostima i da ima publiku od novorođenčadi do ljudi u poznijim godinama. [caption id="attachment_15275" align="alignnone" width="1296"] Foto: Damir Kukuruzović "Na žalost, bez mnogih smo i ostali, ali svaka generacija uvijek iznjedri nove kušače ove vrste glazbe i sjajne glazbenike. Tako da sve ide jako dobro", ponosno je rekao. No što je s jazz-scenom u Hrvatskoj i razlikuje li se ona od europske?

Važna je kvaliteta

"Odavno smo Europska unija što se toga tiče", objasnio je Damir i dodao kako danas gotovo svako mjesto ima svoj jazz-festival i kako jazz tijekom cijele godine u Hrvatskoj živi vrlo intenzivno. "Jazz u Hrvatskoj ima toliko sjajnih glazbenika. Hrvatski jazz-glazbenici ne zaostaju za europskim. Davno smo prešli i srušili barijere. Apsolutno ravnopravno možemo otići na bilo koji jazz-festival u svijetu. Jazz-scena je podjednako otvorena svima", pojasnio je. Također, savjetuje da treba raditi na kvaliteti i kontinuiranosti programa kako bi se otvorilo još više mjesta i festivala.
Poseban glazbeni doživljaj gosti mogu doživjeti potkraj lipnja i početkom srpnja kad se održava Siscia open jazz & blues festival
Iduće se godine održava 15. Siscia open jazz & blues festival. Što se tiče planova za nadolazeći festival i razvoj kluba, Damir kaže da ne želi gledati predaleko u budućnost. "Naravno da ću se truditi uvijek da nađem nešto zanimljivo što bi zadovoljilo svakog pojedinca koji voli jazz-glazbu. Treba raditi na kvaliteti programa, i to je ono što mi ovdje zapravo njegujemo. Jazz-klub je na kraju tvornica krasnih misli i ideja", zaključio je Kukuruzović.
30. travanj 2024 03:26