StoryEditor

MEĐUNARODNI DAN PLESA Zbog koronavirusa plešemo online

‘Ples je navikao na krize‘, kaže Matija Ferlin, autor hrvatske poruke povodom Dana plesa
Autor:
Tekst: Lorena Oštrić
29/04/2020 u 07:13 h
plesanje baleta<br />
plesanje baleta
Svake godine 29. travnja održava se Međunarodni dan plesa. Prema odluci Plesnog odbora Hrvatskog centra International Theatre Institute, ovogodišnju hrvatsku nacionalnu poruku piše Matija Ferlin, renominirani plesni umjetnik iz Pule koji je diplomirao na Školi za Novi Plesni Razvoj u Amsterdamu. Potaknut pandemijom koronavirusa, Ferlin poručuje da nije lak zadatak u neizvjesnosti vremena pisati čestitku pa je primjerenije umjesto čestitke uputiti poziv.

Hrvatska poruka

"Mali zadatak vama i sebi, zatvorenima u stanu, ograničenog prava i prostora za kretanje. U situaciji u kojoj se nalazimo važno je osvijestiti radost života u njegovim najsuptilnijim manifestacijama", kaže Ferlin i poziva javnost da podijeli pokret s ukućanima i u svakodnevici pronađe ples. "Pozovite one koje gledate preko ekrana da za vas izvedu malu koreografiju prkosa globalnoj situaciji krize kroz koju prolazimo", navodi pulski plesač i objašnjava da ples, sada sveden na mikro koreografiju vlastitog životnog prostora, i dalje titra pa plesač poziva da "zajedničkim snagama održimo to titranje". Porukom, na poetski način, Ferlin ističe važnost kretanja. "U kaosu vremena nešto se promijenilo. U kaosu vremena možda se sve promijenilo. U kaosu vremena možda se najviše promijenilo nešto što nam je svima zajedničko i što svi dijelimo. Kretanje. U kaosu promjene, prije svih drugih mjera, ograničeno je kretanje. A kretanje je nasušna potreba svih nas. Kretanje je održavanje koraka s vremenom. Kretanje je spajanje točaka. Kretanje je suradnja s vlastitim tijelom. Kretanje je postojanje izvan vlastitog tijela. Kretanje je otpor. Kretanje je borba. Kretanje je ples. Kretanje je prilaženje. Prilaženje je komunikacija. Bez kretanja i prilaženja gubimo se. Zato je važno neprestano se kretati", poručuje Ferlin i dodaje da je ples već navikao na krize.

Svijet slavi ples

Za ovogodišnju međunarodnu poruku zadužen je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma, čija se poruka može pronaći na web stranici Hrvatskog centra ITI. Zagrebački plesni centar je na svojoj Facebook stranici objavio da će ovaj tjedan postaviti linkove na kojima će se moći pogledati plesne predstave nekih od njihovih umjetnika, a sve u čast Međunarodnog dana plesa koji se ove godine održava virtualno, kao i nebrojene druge manifestacije. Međunarodni dan plesa tradicionalno se obilježava od 1982. godine, a datum 29. travnja je odabran u čast i sjećanje na rođendan Jean-Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta i jednog od najznačajnijih imena u baletnoj povijesti.
24. travanj 2024 17:59