StoryEditor

OBLIKOVANJE SVJETLA Skulpture, fontane, građevine - i iza njihove rasvjete stoji umjetnik

‘Ako slikarstvo i glazba mogu biti umjetnost, onda to može biti i oblikovanje svjetla‘, ističe Boris Popović s ADU
Autor:
Tekst: Nika Beluhan
14/11/2018 u 22:27 h
02.04.2015., Zagreb - Povodom obiljezavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu fontane u nesposrednoj blizini Nacionalne sveucilisne knjiznice osvjetljene u plavoj boji cime se i glavni grad Hrvatske pridruzuje gradovima diljem svijeta koji osvjetljavaju svoje znamenite gradjevine plavim svjetlima. Photo: Robert Anic/PIXSELL
02.04.2015., Zagreb - Povodom obiljezavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu fontane u nesposrednoj blizini Nacionalne sveucilisne knjiznice osvjetljene u plavoj boji cime se i glavni grad Hrvatske pridruzuje gradovima diljem svijeta koji osvjetljavaju svoje znamenite gradjevine plavim svjetlima. Photo: Robert Anic/PIXSELLROBERT ANIC/PIXSELL

Sve češće viđamo osvijetljene zgrade, kulturne spomenike pa čak i fontane, a mnoge su važne povijesne lokacije oblikovane svjetlom. No može li se ono smatrati umjetnošću?

"Boja je medij kojim se izražavaju slikari, zvuk je medij kojim se izražavaju glazbenici, a svjetlo je medij kojim se izražavaju oblikovatelji svjetla. Ako slikarstvo i glazba mogu biti umjetnost, onda može biti i oblikovanje svjetla", objašnjava Boris Popović, pročelnik Katedre scenskog oblikovanja i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Smatra da oblikovanje svjetla, kao djelatnost, postoji oduvijek.

Oslonac na tehnici

"Čovjek koji je prvi podigao baklju da bi osvijetlio svoju okolinu bio je prvi oblikovatelj svjetla, a graditelji crkava koji su prozore ukrašavali vitrajima, uz koje Sunčevo svjetlo mijenja izgled unutrašnjeg prostora bili su, uz ostalo, i oblikovatelji svjetla", ističe Popović. Oblikovanje svjetla kao zasebna profesija nešto je novije. Ono je u tradicionalnom kazalištu bilo posao scenografa i redatelja, a razvojem rasvjetne tehnologije od pedesetih godina prošloga stoljeća pojavljuju se dizajneri svjetla. Tada se ta grana počinje samostalno razvijati.

U Zagrebu postoji i odsjek za obrazovanje oblikovatelja svjetla na ADU, ponajprije za kazališne, dramske, plesne i operne produkcije

"Od tada oblikovanje svjetla više nije u domeni scenografije, ali je s njom usko povezano, kao što je povezano i s kostimografijom, režijom, glumom i glazbom jer je kazališna produkcija uvijek timski rad", govori Popović. U Zagrebu postoji i odsjek za obrazovanje oblikovatelja svijetla na ADU, ponajprije za kazališne, dramske, plesne i operne produkcije. Oblikovanje svjetla najviše se oslanja na tehniku, a novi proizvodi koji se pojavljuju uvelike pridonose povećanju tehničkih i likovnih mogućnosti oblikovatelja svjetla. Prezentacije novih proizvoda glavni su način upoznavanja s razvojem rasvjetne tehnologije, a takve su prezentacije, smatra Popović, korisne za studente koji imaju prigodu vidjeti novitete i uređaje s kojima će se susretati u budućoj karijeri.

Tu je odavno

"Mislim da su prezentacije kao i putovanja na sajmove i posjeti proizvođačima opreme za studente korisni jer bez poznavanja tehnike neće moći dobro raditi svoj posao", smatra.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Oblikovanje svjetla, uz scensku rasvjetu, podrazumijeva i druga područja kao što su arhitektonska i virtualna rasvjeta, a uz to postoje i umjetnici koji se bave izradom svjetlosnih skulptura. Arhitektonska rasvjeta prisutna je na svakom uglu, od muzeja i galerija pa sve do osvijetljenih spomenika i, na primjer, fontana. Virtualna rasvjeta nešto je novija, a prisutna je u filmovima i videoigrama. "Nije riječ o novoj umjetnosti. Oblikovanje svjetla je tu odavno, a svakim se danom razvija i širi u nova područja", zaključuje Popović.

25. travanj 2024 20:23