Crno je uvijek in. Uzrečica je koja definitivno vrijedi u modnoj industriji, ali koja je polako počela definirati svoj status i na kuhinjskim stolovima.

Lijek protiv “crne smrti” (kuge), astme, uboda škorpiona, afrodizijak i prevencija srčanih bolest – samo su neki od opisa i djelovanja crnog češnjaka (Aged garlic) koja je dobio kroz povijest. Svoje mjesto brzo je pronašao u kulinarskom, ali i u medicinskom svijetu. Riječ je o relativno novom začinu, neobično aromatičnoj namirnici koja je malo poznata i rijetko je tko čuo za nju.

U osnovi, to je zapravo bijeli luk crne boje. Crni češnjak slađi je od običnog češnjaka, a nakon obroka se ne morate brinuti o lošem zadahu ni isparavanju iz kože jer takvih posljedica nakon konzumiranja crnog češnjaka nema. Osim što je bogat enzimima, bjelančevinama te vitaminima B6 i C, crni češnjak obiluje tvarima koje sprečavaju kardiovaskularne bolesti. Također, pomaže u sprečavanju prehlade i gripe, a osnažuje i imunološki sustav.

Crni češnjak nastaje prirodnim procesom koji je star nekoliko stoljeća – fermentacijom. Proces fermentacije potpuno je prirodan, što znači da se odvija bez dodavanja aditiva, konzervansa ili bilo kojeg drugog sastojka. Svježi češnjak stoji u posebnim uvjetima do najviše 20 mjeseci. Šećer i aminokiseline koje češnjak inače sadrži, tijekom fermentacije proizvode melanoidin, tamnu supstancu koja češnjaku daje crnu boju.

Upravo zbog svog blago slatkog okusa i neutralnog mirisa, crni češnjak je postao jedna od must have namirnica u kuhinjama mnogih vrhunskih kuhara diljem svijeta. Koristi se kao dodatak brojnim jelima u koja se inače stavlja obični češnjak, a njegova aroma nije zaobišla ni primjenu u pićima i koktelima. Sve u svemu, poruka mjeseca jest da “crna” postaje nova “zelena” – crni češnjak, crni čaj, crna riža, crne ribizle…