StoryEditor

BLAZINICE Iako jednokratne mogu i u bio otpad, nisu ‘eko‘ jer za proizvodnju odlaze desetci litara vode

Višekratne blazinice su dugoročno financijski i ekološki prihvatljivije

21/01/2023 u 19:02 h
14629
PEXELS

Za proizvodnju kilograma jednokratnih blazinica potrebno je čak 20.000 litara vode. Riječ je o ogromnoj količini vode koja se praktički baci. Baš kao što se bace i jednokratne blazinice koje se uglvnom koriste za uklanjanje šminke. Na tržištu se pojavila eko varijanta - višekratne blazinice. Koriste se potpuno jednako kao jednokratne, ali ih nakon korištenja možemo oprati, osušiti i ponovo koristiti. Mogu se prati ručno ili u perilici rublja na temperaturi od 40 do 60 stupnjeva. Stoje od četiri do osam kuna po komadu, a mogu se kupiti u bilo kojoj drogeriji.

Dugoročno isplatljivije

"Jednokratne pamučne blazinice ako su dodirnule neku kemikaliju idu u miješani komunalni otpad, u suprotnom mogu i u bio otpad", istaknula je Marina Matijević, osnivačica platforme "Ja, bolji građanin" na kojoj obrazuje ljude o ekološki osviještenom životu.

image
ELA HAMZIć

Studentica Ivana Špilj smatra da materijal višekratnih blazinica može biti štetan za osobe koje su sklone aknama i moraju se temeljito i često prati. Navela je da koristi mnogo šminke i trebaju joj barem tri blazinice kad skida šminku pa bi ih morala puno prati. S druge strane, studentica Brankica Ledinski rekla je da s vremenom postanu dosta isplatljivije, ali kad joj se ne stignu osušiti koristi i jednokratne.

Razlika između višekratnih i jednokratnih blazinica, osim što se višekratne mogu upotrijebiti više puta, je ta da "višekratne blazinice uz pravilno održavanje traju između 500 i 1000 pranja", napomenula je Matijević. Također, mogu se pronaći s organskim certifikatom od pamuka, bambusa ili konoplje dok se jednokratne najčešće rade od vrlo tretiranog pamuka.

Plastika i ekološki proizvodi

"Tek nedavno sam čula za njih i prva pomisao mi je bila da su nehigijenske. Nisu me primamile, ali kupujem biorazgradive blazinice i u kartonskoj kutiji", rekla je studentica Matilda Nikić i dotaknula se još jednog problema: ambalaže.

Jednokratne blazinice često dolaze u pakiranju plastike broj sedam koja se gotovo pa i ne reciklira. Višekratne blazinice mogu se kupiti u pamučnim vrećicama ili bez ambalaže kod lokalnih krojačica, ističe Matijević. Također, treba biti oprezan kada se kupuju višekratne blazinice i pregledati popis materijala jer neke su napravljene od poliestera koji je zapravo plastika.

"Iako su od poliestera, koristimo ih više puta. Pranjem takve tkanine neminovno nastaje mikroplastika. Mikroplastika se službeno definira kao plastika manja od pet milimetara u promjeru, no pod oznaku 'mikro' spadaju i komadići manji od jednog milimetra što ih čini gotovo nevidljivima ljudskom oku", istaknula je Matijević.

Micelarna otopina

Micelarna otopina se kupuje u plastičnim bočicama i zato je to još jedan neekološki način za uklanjanje šminke. Međutim, micelarna otopina nije jedino rješenje za uklanjanje šminke.

"Iako je ekološki najprihvatljivije uopće ne koristiti šminku, složit ćemo se da nam je nekad jednostavno potrebna iz osobnih razloga. Osobno se trudim uopće ne koristiti takve proizvode pa je moja preporuka uz višekratne blazinice koristiti maslinovo, kokosovo ili konopljino ulje. Višekratne blazinice mogu se koristiti i na suho, ali preporuka je dobro staro pranje lica sapunom", dodala je Matijević.

Vezani članci
25. travanj 2024 23:13