Foto: Unsplash

Domska je soba daleko od idealnog mjesta za primjenu feng shuija, stare kineske vještine uređenja prostora i življenja. Kreveti prislonjeni uz zid, teško održavanje reda zbog malo prostora za skladištenje te konstantan doticaj s tehnologijom tipična su slika studentskog života, no feng shui ih jednostavno ne trpi. Tako su za prihvaćanje takvog životnog stila nužne manje promjene.

Svaki detalj je važan

Cilj je te vještine stare najmanje 6000 godina zaustaviti dotok negativne energije da bi pozitivna energija bila dominantna. Upravo je spavaća soba najvažnija prostorija jer sadrži “osobnu energiju”. Ako ona postane nestabilna i negativna, to se može loše odraziti na osobni život. Soba u studentskom domu nije tipična spavaća soba te se zbog njezine male površine ne mogu obaviti veliki preuređivački pothvati, no postoje mali trikovi za poboljšanje protoka pozitivne energije.

Foto: Pixabay

Guranje stvari pod krevet i nasumično nabacane dekoracije nikako se ne preporučuju jer nepotrebne stvari zaustavljaju protok pozitivne energije. Prednost treba dati prirodnim materijalima, a posebice valja izbjegavati plastiku. Ovaj se savjet može poštovati korištenjem pamučnih ili lanenih plahti te umjesto plastičnih kutija za spremanje raznoraznih potrepština za fakultet radije valja odabrati one napravljene od platna ili papira. Redovno je čišćenje prostora u kojem se boravi također jedan od ključnih elemenata te kineske vještine jer čist prostor pozitivno utječe na ljudsku psihu.

Feng shui zahtjeva da se svaki detalj pomno bira, pa tako i fotografije. Prizori na fotografijama trebaju izazivati pozitivne emocije, zato se izbjegava sve što podsjeća na smrt, bolest, nasilje ili izaziva tugu. U domskoj se sobi s fotografijama nezaboravnih izlazaka sigurno ne može pogriješiti.

Neizbježna tehnologija

Veliki je izvor negativne energije tehnologija koja je u životu i sobi studenta neizbježna, ali se njezin utjecaj na nemiran san pojedinca može smanjiti tako da se pokrije tkaninom neutralne boje. Umjesto tkanina mogu se koristiti i razne navlake i torbe namijenjene upravo za mobitele i laptope koje su rađene od prirodnih materijala. Neutralne boje se preferiraju jer djeluju umirujuće.

Prizori na fotografijama trebaju izazivati pozitivne emocije, pa je studentima najbolje uokviriti fotografije izlazaka

Dok je uređivanje prostora u skladu s feng shuijem u prošlosti bilo jako povezano a astronomijom, u moderno se doba povezuje s različitim tehnikama ostvarivanja unutarnjeg mira i zadovoljstva. Potiče se korištenje raspršivača ili svjetiljke za eterična ulja ne samo zbog estetskih razloga nego zbog njihovim brojnih prednosti. Preporučuju se paprena metvica za bistar um i lakše učenje te ružmarin protiv osjećaja umora i za tretiranje glavobolja koje su posebno česte u vrijeme kolokvija i ispitnih rokova ili pak za internetske te hibridne nastave kada se mnogo vremena provodi za računalom.