StoryEditor

FINANCIJSKO ZLOSTAVLJANJE On s novcem drugoj obitelji, a žena s djetetom na cestu

‘Obiteljske financije nikako ne bi trebale biti tabu, nego samo još jedan aspekt u kojemu partneri zajedno rastu i stvaraju svoju budućnost‘, ističe Dina Lijić

18/05/2023 u 09:06 h
<p>Gotovo svaka treća žena u Hrvatskoj i okolici doživjela je neki oblik financijskog nasilja</p>
Gotovo svaka treća žena u Hrvatskoj i okolici doživjela je neki oblik financijskog nasiljaUNSPLASH

Obiteljsko nasilje - to "mora" biti modrica ispod oka ili slomljen nos - odmah nam glavom prolazi misao o fizičkom zlostavljanju. No jesmo li svjesni da je i slučajni prolaznik ili nama jako bliska osoba bez fizički vidljivog traga možda žrtva nasilja - psihičkog, duševnog, pa i financijskog? Portal Žene i novac proveo je istraživanje prema kojemu je gotovo svaka treća žena u Hrvatskoj i okolici doživjela neki oblik financijskog nasilja. Iako mnogi za njega nisu čuli, ono je itekako stvarno te ga definira i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Moguće ga je prijaviti policiji, državnom odvjetništvu ili centru za socijalnu skrb.

'On zna bolje'

To je zabrana ili onemogućavanje korištenja zajedničke ili osobne imovine, zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja te uskraćivanje sredstava za održavanje zajedničkog kućanstva ili za skrb o djeci. Sonja, čiji je identitet poznat Globalu, prije desetak je godina živjela s partnerom koji je raspolagao i svojom i njezinom plaćom jer je njemu to "bolje išlo". Vjerovala mu je i nije ni slutila da će za koju godinu napustiti nju i njihovo dijete, i to s oko 5000 kuna koliko je iznosila njezina posljednja plaća.

"Odselio se u drugi grad s novom ženom, a mene je tješilo što je sinu i meni dopustio da ostanemo u njegovu stanu, iako ga je za nekoliko mjeseci odlučio prodati. Našla sam još jedan posao, a sve do alimentacije nije dao niti kune za svoje dijete, niti ikad nešto više od iznosa koji je ionako morao plaćati", prisjeća se.

'Za partnera koji ima nezdrav odnos prema novcu veća je mogućnost da će vršiti financijsko nasilje. Isto vrijedi i za onoga koji novac koristi kao sredstvo za određene emocionalne ili druge ustupke u vezi', rekla je Lijić

Dina Lijić, pravnica za obiteljske financije i osnivačica web-stranice Brak.hr, upozorava upravo na ovaj model vođenja financija u vezi ili braku, i to čak i u najzdravijem odnosu. On je štetan i za onoga koji ostaje bez ikakve financijske kontrole, ali i za partnera na kojeg pada cijeli teret upravljanja obiteljskim financijama. Ipak, navodi da postoje načini na koje se žene mogu unaprijed "zaštititi" kada je riječ o financijskom zlostavljanju, a za sve je ključna komunikacija. Za početak, važno je prepoznati partnerove stavove u vezi sa zajedničkim financijama.

"Postoje razdoblja kada su žene posebno ugrožene, kada su u visokom stupnju trudnoće ili imaju malu djecu. Jako je važno da, prije nego što se odluče za djecu, utvrde da partner shvaća značenje uloge majke u ranoj fazi dječjeg razvoja i potrebu da se osigura stabilna okolina za dijete", objašnjava Lijić.

Mjere zaštite

Važno je znati da partner novac neće koristiti kao oružje u odnosu. Upozorava da se tako nešto ne može zaključiti iz skupih darova ili iz navika trošenja partnera, nego je od početka potrebno obraćati pozornost na to kako partner koristi novac.

"Za partnera koji ima nezdrav odnos prema novcu veća je mogućnost da će vršiti financijsko nasilje. Isto vrijedi i za onoga koji novac koristi kao sredstvo za određene emocionalne ili druge ustupke u vezi", rekla je Lijić.

Također, dobro je imati pristup barem nekakvom fondu za izvanredne okolnosti. Prema spomenutom istraživanju, 16,8 posto žena ulaže u investicijske fondove. Kada je riječ o zajedničkim ulaganjima, štednjama, fondovima i sličnom, Lijić savjetuje da se oni vode ravnomjerno na oba partnera, pa ako muž drži štednju na bankovnom računu, na ženino ime mogu glasiti dionice i slično.

'Nažalost, u praksi sam često vidjela da jedan bračni partner bude iznenađen skrivenim troškovima onoga drugoga. Postoji tu svega što nikad ne biste očekivali od partnera, od darova za ljubavnicu, kocke, droge i drugih troškova', objašnjava Lijić

Pritom valja istaknuti da obiteljski zakon kao standardno rješenje predviđa da je sva imovina stečena u braku ili izvanbračnoj zajednici bračna, odnosno izvanbračna stečevina koja se dijeli na jednake dijelove. Međutim, u slučaju sukoba dobro je da svaki partner može odmah pristupiti nekim sredstvima te da ga onaj drugi ne može "preko noći" isključiti iz svih financija. Usto, važno je pratiti dinamiku troškova u braku.

"Nažalost, u praksi sam često vidjela da jedan bračni partner bude iznenađen skrivenim troškovima onoga drugoga. Postoji tu svega što nikad ne biste očekivali od partnera, od darova za ljubavnicu, kocke, droge i drugih troškova. Važno je sudjelovati u zajedničkim financijama kako se ne bi dogodilo da sve zajednički stečeno nestane preko noći", zaključuje Lijić i dodaje da obiteljske financije nikako ne bi trebale biti tabu, nego samo još jedan aspekt u kojemu partneri zajedno rastu i stvaraju svoju budućnost.

Važno je kako, ne koliko

Kristina Ercegović, osnivačica i direktorica portala Žene i novac, navodi da ju je na ovo istraživanje, ali i cijeli posao kojim se bavi, potaknula osobna priča. Kako kaže, umrla joj je majka pa otac, oboje visokoobrazovani s dobrim primanjima i mirovinama - u dugovima. "Sve su izgubili. Dakle, nije riječ se o tome koliko zarađujemo, nego kako raspolažemo s onim što imamo i o još mnogočemu - emocijama, mislima i uvjerenjima o novcu. Nije sve samo matematika", ističe. Zato ovaj portal vodi već četiri godine, a kao razlog poboljšanja rezultata istraživanja u odnosu prema prošloj godini navodi osvještavanje ljudi, za što su zaslužne brojne kolumne, radionice i konferencije.

Financije u starosti

"Iako možda oba bračna partnera zarađuju pristojno, moguće je da će doći do osjetno različite situacije kada odu u mirovinu. Na primjer, obrtnici koji plaćaju paušalni porez i naknade redovito će uplaćivati manje u mirovinsko osiguranje od radnika koji kući donosi isti neto iznos. Dakle, bilo bi pametno da onaj partner koji svakako očekuje manju mirovinu na vrijeme krene graditi mali investicijski portfelj ili tražiti alternativne načine popravljanja buduće mirovine", savjetuje Lijić.

Vezani članci
20. travanj 2024 00:28