Foto: Pixabay

Bilo je slučaja kada sam pretpostavila nečiju osobnost na temelju horoskopskog znaka, a većinom sam dobila i potvrdu svoje pretpostavke, kaže Lucija Davidović, studentica Učiteljskog fakulteta koja u horoskop vjeruje djelomično.

Ovnovi su tvrdoglavi, Blizanci dvolični, Djevice pedantne, a Rakovi plačljivi. To su samo neke od karakteristika zodijaka kojima se pokušavaju prepoznati osobine ljudi, ali koliko je to zapravo i moguće?

Iako danas postoji mnogo onih koji bi se složili s Lucijom, student Petar Starčević misli drukčije.

“Iskreno, mislim da je horoskop jedna lijepo smišljena priča za one koji žele vjerovati u to”, kaže Petar. Zlatnu sredinu predstavlja Lucijina kolegica Kris Dragičević koja kaže da ne voli procjenjivati ljude kroz njihove horoskopske znakove.

“Iako vjerujem u horoskop, više volim donositi zaključke o drugima na temelju druženja, razgovora i ponašanja te osobe”, objašnjava Kris i dodaje da horoskop ipak još nikad nije predvidio neki događaj u njezinu životu.

Zbog velike zastupljenosti horoskopa na internetu, sve je manje pouzdanih horoskopa koji su zaista napisali stručnjaci. Zato se Lucija više pouzdaje u općenite karakteristike znakova ili dnevni i mjesečni horoskop koji je sastavila stručna osoba. Jedna takva stručnjakinja, Vesna Narat, piše horoskop za portal 24sata i tvrdi da svatko može izmisliti tekst i napisati horoskop te dati pogrešna objašnjenja, što laik čitatelj ne prepoznaje. Ona smatra da samo pravi astrolog zna koliko je truda potrebno da bi se napravila analiza položaja planeta na nebu i njihova ispravna interpretacija.

Zbog velike zastupljenosti horoskopa na internetu, sve je manje pouzdanih horoskopa koje su zaista napisali stručnjaci

“Inspiraciju mi daju sami planeti i njihovi položaji po poljima. Kretanje određenog planeta kroz određeno polje daje mi informaciju što se zapravo događa na nebu i tako dobivam inspiraciju što trebam čitatelju napisati”, objašnjava Narat te kaže da je za pisanje horoskopa potrebno barem osnovno poznavanje astrologije. Ističe da se ona uči cijeli život, što i jest njezina draž.

Student Petar vjeruje da je horoskop pisan prema nekim općenitim karakteristikama ljudi, što smatra najobičnijom manipulacijom. U horoskop ne vjeruje stoga mu smeta kada oni koji u njega vjeruju prosuđuju ljude na temelju njihova datuma rođenja. S Petrom se slaže i student Kristijan Tandara koji je nekada vjerovao u horoskop, ali je svoje mišljenje ipak promijenio.

“Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Meni je sve to pomalo smiješno i žalosno, no imam razumijevanja za te ljude jer sam i ja nekada vjerovao”, kaže Kristijan. Astrologija i horoskop postoje od davnina, ali danas kao da su rašireniji nego prije.

“Ljudi danas više vjeruju u astrologiju jer postoji internet pa je svima koji se za nju zanimaju dostupna literatura i astrološki programi. Najveći problem je pojava sve više ‘kvaziastrologa’ koji svojim neznanjem ili poluznanjem ruše kredibilitet pravih astrologa znalaca”, zaključuje Vesna Narat.