Foto: Pixabay

U zraku gotovo pa se osjeti proljeće – nemojte dopustiti da vam vikendi opet prolaze u oporavljanju od izlaska i ispijanju kave u istom kafiću. Donosimo nekoliko mjesta za šetnje, piknike i kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi s društvom, obitelji, partnerom ili solo. Maksimir, Jarun i Bundek vjerojatno su već svi već obišli, a ovdje ćete pronaći prijedloge za neka možda malo manje razvikana mjesta. Da bi bila pristupačna svakom studentu, sva su mjesta dostupna dobrim starim tramvajima ili busevima. Uz možda malo hoda, ali, nije li to i poanta?

Grmoščica

Park šuma Grmoščica, iako je skroz u gradu, pruža djelić mira skoro kao “prave” šume. Dolazak do Grmoščice izuzetno je jednostavan jer se nalazi malo iznad Kustošije, a odlično je mjesto za vožnju biciklom ili šetnju. Dodatni šarm ovom mjestu, skrivenom u jednoj od zagrebačkih četvrti, pridaje i fantastičan pogled koji se pruža na gotovo cijeli grad.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tea (@tea.logar)

Medvednica i Sljeme

Medvednica ili Sljeme odlična su mjesta za sve one koji su malo više avanturistički raspoloženi i vole provesti dan aktivno. Sljeme nudi čitav niz opcija – od manje zahtjevnih staza koje su idealne za laganu šetnju, usputnu kavu u nekom od planinarskih domova ili čak piknik, do onih koje ipak traže malo više volje i kondicije. Neke od preporučenih staza su Staza 13 ili Miroslavac koja počinje na Šestinama, a svega tri kilometra dalje nalazi se mirno izletište Kraljičin zdenac te Staza 9 s početkom na Mikulčićima, koja se laganim tempom prehoda za manje od dva sata.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 📸 (@m_d_photography_croatia)

Samobor

Što se tiče izleta po zagrebačkoj okolici, Samobor je klasika, ali svejedno vrijedan spomena. Do ovog pitoresknog gradića jednostavno je doći jer se nalazi svega 45 minuta od Zagreba, a nudi mnoštvo sadržaja – od legendarnih kremšnita koje su mnogima prva asocijacija na Samobor do raznih šetališta ili zanimljivih mjesta za fotografiranje. Ako ste u Samoboru i raspoloženi ste za kratku šetnju, svakako se isplati razgledati Stari grad Samobor koji datira još iz 13. stoljeća.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Samobor Tourist Board (@samobor)

Ribnjak

U samom centru Zagreba nalazi se Ribnjak, park koji često slučajno zaobiđemo i zaboravimo. No, umjesto klasičnog odlaska do grada na špicu, odlična opcija je prošetati Kaptolom, čije će ozračje svakoga vratiti u neka davna vremena, i spustiti se na Ribnjak. U ovom se parku nalazi i takozvani Art Park Ribnjak koji je po ljeti savršeno mjesto za druženje.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Art Park Zagreb (@art.park.zagreb)

Botanički vrt

Botanički vrt PMF-a još je jedno u nizu zagrebačkih zanimljivih lokaliteta koji se nalaze na linijama tramvaja, a opet se ne sjetimo posjetiti ih. Studentska ulaznica košta samo pet kuna, a šetnja osunčanim Botaničkim vrtom odlična je opcija za sve koji nemaju vremena za cjelodnevne izlete, a žele malo napuniti baterije u prirodi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Zagreb.info (@zagreb.info)