Foto: Pixabay

Svijet se polako okreće ekološki prihvatljivim rješenjima u svim segmentima proizvodnje, stoga je na red došla i industrija obuće. Na tom polju ni Hrvatska ne zaostaje, i to zahvaljujući braći Hrvoju i Domagoju Boljar iz Duge Rese, dizajnerima eko tenisica MIRET.

Potraga za boljim rješenjima

Nove ekološke tenisice nastale su prije pet godina kao nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije proizvodnje luksuznih tenisica, no s puno većom osviještenošću o očuvanju okoliša.

“MIRET tenisice stvorene su tako da budu u skladu s prirodom”, objašnjavaju braća Boljar u intervjuu za jedan hrvatski portal i osvrću se na svjetski trend izrade tenisica od kože, plastike i nafte, koje negativno utječu na okoliš. To ih je, kažu, navelo da svijetu predstave bolje rješenje.

“Naša tenisica je dokaz da se može napraviti logičan korak prema održivoj modi”, ističu braća Boljar. Ideju za proizvodnjom eko tenisica dobili su kada su shvatili koliko štetnih plinova nastaje proizvodnjom tenisica s klasičnim materijalima.

Kao i u svakom poslu uspjeh ne dolazi preko noći, pa je tako bilo potrebno dobro razraditi plan u izradi ovih eko tenisica, pri čemu im je uvelike pomoglo to što su obiteljski posao proizvodnje obuće naslijedili od oca. Međutim, s obzirom da se radi o eko tenisicama, kao da su počeli od nule.

Od teških do biorazgradivih materijala

Poznavanje procesa proizvodnje cipela i prijašnja iskustva u zajedničkom radu bila su im vrlo korisna, pa tako danas tenisice dizajnira Hrvoje, magistar industrijskog dizajna, a poslovanjem se bavi Domagoj, prvostupnik ekonomije poduzetništva.

“Znamo kako izgleda proces proizvodnje obuće, a i kako izgleda životni ciklus cipele – na kraju ih svi bace u smeće”, iskreno priznaju.

Transformacija tradicionalnog načina proizvodnje tenisica od kojih smo svi pomalo siti dovela je do stvaranja tenisica od 97 posto prirodnih materijala. Izrađuju se od konoplje, kenafa, lana, pluta, drva, kukuruza, jute, eukaliptusa, kaučuka i 100 posto prirodne vune s Novog Zelanda. Sve te biljke od kojih se proizvode uzgojene su na način da također ne štete okolišu, što dokazuju i brojni certifikati za zaštitu životinja i okoliša kojima su ove tenisice certificirane.

MIRET tenisice dolaze u četiri linije i 30 boja, u velikom rasponu veličina od broja 34 do 49, a braća već rade i na novom projektu biorazgradivih tenisica.

“U narednom periodu želimo razviti tenisicu koju će se moći kompostirati u vlastitom vrtu zajedno sa ostatcima hrane i biljkama”, objašnjava Hrvoje planove za budućnost.

Za sada MIRET tenisice nisu u potpunosti biorazgradive, ali ipak nakon njihove razgradnje u prirodi neće ostati čestice mikroplastike niti teški materijali. Glavni cilj braće Boljar je, kažu, osvijetiti javnost koliko su današnji materijali od kojih se izrađuju cipele štetni za naš okoliš.