Foto: PIXABAY

Dolaskom toplijeg vremena mnogo je mladih počelo planirati proljetna putovanja ili barem kratke “bjegove” od studentskih obveza. Silom okolnosti morali su odustati. Razlog su, naravno, vrlo restriktivne mjere koje donosi gotovo svaka država zbog pandemije koronavirusa. Izvjesno je da će, barem na neko vrijeme, putovanja biti samo želja, a turizam će globalno zbog toga biti bačen na koljena.

Nema proljetnih praznika

Trenutačno su u Europi najgore pogođene Italija i Španjolska. Italija, europsko žarište virusa i jedno od najposjećenijih europskih odredišta, ujedno je mnogim putnicima i međupostaja na duljim putovanjima. Venecija s više od 11 milijuna letova samo prošle godine jedno je od najčešćih međupostaja, pogotovo za Hrvate koji nemaju ni približno toliku ponudu letova.

Dvije studentice iz Zagreba nisu ni slutile da će njihovi planovi za proljetne praznike propasti i da će ih provesti u preporučenoj izolaciji s ostatkom hrvatskih učenika i studenata.

Studentica Ivona Kelava s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu nakon Uskrsa trebala je putovati na Erasmus u Ujedinjeno Kraljevstvo. Iako je do njezina putovanja ostalo gotovo mjesec dana, ono je sada sve manje izgledno.

Italija, europsko žarište virusa i jedno od najposjećenijih europskih odredišta, ujedno je mnogim putnicima i međupostaja na duljim putovanjima

“Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju stoga se nemam što buniti. Samo bih onda voljela i da nam se vrati novac, jer mi kao studentici svaka kuna mnogo znači”, kaže Ivona. “Isprva mi je plan bio da preko Venecije dođem do Maroka. Kada je došlo do pogoršavanja stanja u Italiji, agencija je za polazišnu točku uzela Beč. To su posljednje informacije koje imam, ali sve sam sigurnija da će se putovanje otkazati”, objašnjava Ivona.

Iako joj je žao zbog otkazivanja putovanja kojem se veselila još od studenoga, studentici Tatjani Mađarević s Tehnološko-tekstilnog fakulteta u Zagrebu drago je što će to vrijeme moći provesti s roditeljima i sestrom.

“Sigurna sam da ne bih sada uživala jednako na putu zbog svih mjera sigurnosti, kao i činjenice da bih vjerojatno trebala provesti dva tjedna u karanteni po povratku”, kaže Tatjana.

Treba znati prioritete

Početkom veljače i s prvim slučajevima zaraza na području Europe, Vlada, kao i Ministarstvo zdravstva, na dnevnoj bazi objavljuju naputke za hrvatske državljane, ali i za sve ostale koji su trenutačno na području RH, o načinu ponašanja u doba epidemije. Još je tada uvedeno obvezno ispunjavanje anketa kao i provedba mjera zdravstvenog nadzora za sve osobe koje su boravile u kontinentalnoj Kini u posljednjih 14 dana.

Nakon što je stanje eskaliralo u Italiji, Ministarstvo zdravstva poduzelo je dodatne mjere protiv širenja virusa, a kako se stanje mijenja iz dana u dan, svakome je preporučeno da ostane dobro informiran putem medija, ali i da ne nasjeda na lažne vijesti koje su se također počele širiti društvenim mrežama. U svakom slučaju, priča o putovanjima ipak je morala ustupiti prioritet očuvanju zdravlja na globalnoj razini.