FOTO: HELENA KOLAR/GLOBAL

Crni petak, poznat i kao Black Friday, posljednjih se godina počeo održavati i u Hrvatskoj. Amerikancima i Kanađanima, odakle taj “blagdan” i potječe, Black Friday uistinu je poseban dan koji iščekuju s nestrpljenjem, jer tada popusti u prodavaonicama sežu i do 90 posto. Ipak, stanovnici Hrvatske nemaju mnogo razloga veseliti se Crnom petku.

Unatoč tome što su hrvatski trgovci preuzeli tradiciju obilježavanja ovog dana, nisu preuzeli tradiciju snižavanja cijena proizvoda tako velikim popustima. Iako su prošle godine obećavali popuste od čak 80 posto, ni tijekom ovogodišnjeg Crnog petka nije se mogao pronaći izlog koji je imao popust veći od 30 posto.

Bez obzira na razočaravajuće popuste, redovi na blagajnama bili su dugački, a neki su kupci čekali pred vratima određenih prodavaonica već u ranu zoru. I prošlogodišnji Crni petak ostao je u lošem sjećanju pojedinim kupcima, koji su tvrdili kako su prevareni i kako većina proizvoda nije bila snižena ili uopće dostupna u prodavaonici.

Vjenceslavu Šosiću popust je pak bio samo bonus jer je ionako morao kupiti zimsku odjeću. Vjenceslavu je to bilo prvo iskustvo zvano Black Friday i misli da je sve veliki marketinški trik kojim se pokušava “vesternizirati” naše tržište, a da su popusti loši i gužve neopravdane. Marko Perić je stojeći u redu za blagajnu rekao da je došao ciljano kupiti jaknu na popustu i na kraju ju je kupio po punoj cijeni jer je sve što je bilo na popustu lošije kvalitete.

Prošlogodišnji Crni petak ostao je u lošem sjećanju pojedinim kupcima, koji su tvrdili kako su prevareni i kako većina proizvoda nije bila snižena ili uopće dostupna

Još je dodao da je nasjeo na marketinški trik – došao je zbog popusta, a kupio proizvod koji uopće i nije bio na sniženju. Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača rekli su kako uistinu ima poštenih trgovaca koji snizuju cijene proizvoda koje su imali u redovnoj prodaji po normalnim cijenama, ali su upozorili i na one nepoštene.

“Takvi trgovci prije koje kakvih sniženja povise cijenu proizvodima za 50 posto pa je onda snize 30 posto i na kraju su prodali po cijeni većoj za 20 posto od redovne cijene. “Bilo bi dobro kada bi postojao propis da cijena koja je na proizvodu mora biti 30 dana pa da se tek onda može sniziti”, rekao je tajnik HUZP-a Tomislav Lončar. S mišljenjem HUZP-a složio se i predsjednik Društva Potrošač Igor Vujović.

“Trgovci se koriste raznim trikovima kako bi privukli potrošače, a ostalo je, nažalost, na samom potrošaču. U Hrvatskoj trgovci ne shvaćaju važnost zadovoljstva kupaca”, rekao je Vujović za Global. Crni petak u Hrvatskoj tako se ni ove godine nije uspio profilirati kao dan stvoren za na najpovoljniju kupnju i dobiti status kakav ima u Americi i drugim zapadnim zemljama.