Foto: Pixabay

Popuštanje epidemioloških mjera, uvedenih zbog pandemije koronavirusa, otvorilo je mogućnost za planiranje putovanja. Ukinuta su ograničenja za putovanja u Hrvatskoj te su otvorene granice susjednih država, a od 15. lipnja i granice država članica Europske unije. Otvaranje granica prema trećim zemljama očekuje se pak 1. srpnja.

Turističke agencije i prijevoznici svoju ponudu ove godine prilagođavaju odlukama i uputama zdravstvenih i državnih institucija. Iz FlixBusa navode da njihovi autobusi voze diljem Hrvatske, no s obzirom na broj polazaka i odredišta te dopušteno popunjavanje autobusa, njihova je ponuda smanjena.

“Kad usporedimo našu ponudu u istom razdoblju prošle godine, u ovom je trenutku dosta ograničena”, objašnjavaju iz FlixBusa. Od 18. lipnja FlixBus putuje i u Sloveniju, Austriju, Njemačku, Češku i Luksemburg. Daljnja organizacija putovanja, kažu, ovisi o mjerama stožera i potražnji.

Iz Zračne luke Franjo Tuđman napominju da je većina stranih prijevoznika najavila svoj dolazak tijekom srpnja, kolovoza i rujna

Zračna kompanija Croatia Airlines također provodi inozemna putovanja pa njihovi zrakoplovi lete za Amsterdam, Kopenhagen i Zürich, ali i druge gradove kao što su Sarajevo, London i Beč, navode iz zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman. Što se tiče stranih zrakoplovnih prijevoznika koji organiziraju letove iz Hrvatske i prema njoj, iz zračne luke napominju da je većina prijevoznika najavila svoj dolazak tijekom srpnja, kolovoza i rujna.

“Ove su godine dolazak otkazali Air Canada i Korean Air”, ističu iz Zračne luke.

I turističke agencije organizaciju putovanja podređuju otvaranju granica. Vlasnik turističke agencije Azimut Dino Duspara kaže da će njihova agencija ponuditi putovanje u zemlje koje će omogućiti ulazak, a daljnja provedba ovisi o interesu putnika.

“Ljudi zovu, ali prijave nisu kakve su bile prije”, komentira Duspara. Što se tiče cijena aranžmana, Duspara navodi da sve ovisi o hotelima u koje vode svoje turiste. Budući da se hotelske cijene ne mijenjaju, neće se mijenjati ni njihove agencijske, objašnjava. Duspara i ističe kako vjeruje da i u drugim hrvatskim putničkim agencijama neće doći do promjene cjenika. Hoće li se cijene putovanja promijeniti, ovisi isključivo o prijevoznicima, a oni svoje cijene neće mijenjati.

“Svi to tretiraju kao kratki poremećaj u turizmu i nitko ne nudi bilo kakvu alternativu”, ističe Duspara. Svoje cijene neće mijenjati niti FlixBus. Putnici će se tijekom putovanja morati pridržavati određenih uputa ponašanja koje su donijeli prijevoznici, kao što su dezinfekcija ruku, nošenje maski i održavanje socijalne distance. Zračna luka Zagreb tako je donijela preporuke za ponašanje u putničkom terminalu, dok ponašanje u kabini zrakoplova određuju pojedini prijevoznici. Iz FlixBusa pak objašnjavaju da su uveli promjene pri ukrcaju i iskrcaju putnika te pojačanu dezinfekciju autobusnog prostora.

Internetski savjeti za putovanja

Svi oni koji ovo ljeto žele putovati, korisne savjete mogu pronaći na sljedećim internetskim stranicama:

Putoholičari

Putoholičare čine strastveni ljubitelji putovanja, Branko Krčmar i Iva Mihalić, koji na svojoj internetskoj stranici dijele niz informacija i savjeta kao što su kako jeftino putovati, kako kupiti avionsku kartu i što je novo u svijetu putovanja. Uz vijesti, objavljuju i putopise, fotoputopise i zanimljivosti o odredištima, a putem njihove stranice može se naći i suputnika za putovanje.

Travel Advisor

Travel Advisor grupa je na Facebooku s više od 95.000 članova koji svakodnevno dijele iskustva i preporuke za putovanje u Hrvatskoj i svijetu. Uz grupu djeluje i portal, a njihov je osnivač dugogodišnji turistički novinar Vlado Šestan.

Idemo piti, putovati i jesti

Idemo piti, putovati i jesti još je jedna popularna stranica na Facebooku čiji je osnivač Ivan Bengeri koji piše i za svoj blog Bengeri. Osim gastronomije, na stranici je naglasak na povoljnim aviokartama za strana odredišta koje se svakodnevno objavljuju.

Putovnica

Portal Putovnica donosi savjete za prijevoz i smještaj te vodič za različita europska i hrvatska odredišta. Putovnica nudi i druge korisne alate poput planera putovanja i kalkulatora valuta, a putnici mogu dijeliti i svoje putopise i savjetovati jedni drugima.