StoryEditor

PARK PRIRODE BIOKOVO Planina koja pruža nevjerojatne i nezaboravne poglede na Makarsku rivijeru i Zabiokovlje

Najviši vrh Biokova, Sveti Jure, nalazi se na 1762 metra nadmorske visine te pruža nevjerojatni pogled na Zagoru i otoke, a tijekom izuzetno lijepog vremena mogu se vidjeti i bosansko-hercegovačke planine te rt Monte Gargano iz susjedne Italije
Autor:
Global.
17/05/2020 u 17:08 h
Životinjski svijet u Parku prirode Biokovo.<br />
Životinjski svijet u Parku prirode Biokovo.ZVONKO GLIBOTA/ARHIVA PARKA PRIRODE BIOKOVO
Splitsko-dalmatinska županija od 1981. godine bogatija je za još jedan od ukupno 11 hrvatskih parkova prirode. Planina koja izranja iz mora, a sa svojih vrhova pruža nevjerojatne i nezaboravne poglede na Makarsku rivijeru i Zabiokovlje, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Vidikovci i poučne staze

"Najbrojniji su posjetitelji iz Njemačke, zatim Poljske, Hrvatske, Češke Republike i Slovačke", kažu iz Parka te naglašavaju da Biokovo godišnje primi više od 60.000 posjetitelja. Park je službeno otvoren od travnja do studenog, a tradicionalno, najveći broj posjetitelja bilježi se u ljetnim mjesecima, srpnju i kolovozu. U posljednje vrijeme postoji trend povećanja broja posjetitelja i u pred i post sezoni. Foto: Zvonko Glibota/Arhiva Parka prirode Biokovo Park nudi pet vidikovaca s kojih posjetitelji mogu uživati u prekrasnim pogledima na visinama iznad 800 metara. Najviši vrh Biokova, Sveti Jure, nalazi se na 1762 metra nadmorske visine te pruža nevjerojatni pogled na Zagoru i otoke. Tijekom izuzetno lijepog vremena mogu se vidjeti i bosansko-hercegovačke planine te rt Monte Gargano iz susjedne Italije. Na vrhu se nalazi i televizijski toranj te crkva svetog Jure, podignuta 1968. godine. Smatra se da je na istom mjestu postojala crkva podignuta još u 12. stoljeću. Vidikovci se nalaze i na vrhovima Vošcu, na vrhu Štrbini s kojeg se vide Makarska i otoci, na Ravnoj vlaškoj gdje se nalazi i istoimeni info centar Parka te na vrhu Stazi gdje se također može uživati na pogledu na Makarsku rivijeru i otočje. [caption id="attachment_18156" align="aligncenter" width="894"] Foto: Zvonko Glibota/Arhiva Parka prirode Biokovo [caption id="attachment_18151" align="aligncenter" width="899"] Foto: Zvonko Glibota/Arhiva Parka prirode Biokovo U Parku se može posjetiti i Poučna geološka staza te druge poučne staze imena "Putovima drevne Berulije", "Topnički put", "Sridivice". Biokovski botanički vrt "Kotišina" trenutno je u obnovi, kao i info centar "Ravna Vlaška". Prezentacijski centar "Brela Gornja" otvoren je tijekom srpnja i kolovoza, a u Makarskoj se može razgledati prezentacijski centar "Adrion - srce planine". "Javna ustanova ‘Park prirode Biokovo‘ provodi vrlo važan i sveobuhvatan projekt naziva ‘Novi Adrion - Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo‘, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj", navode iz Parka. Ostatak troškova projekta financira se vlastitim sredstvima korisnika i partnera te sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Partneri tog projekta su Javna ustanova Makarska, razvojna agencija "MARA" i Hrvatska gorska služba spašavanja.

Unaprjeđenje ponude

Park je bogat prirodnom i kulturnom baštinom, a osim toga nudi i brojne planinarske i pješačke staze, kao i mogućnost slobodnog penjanja, biciklizma te padobranskog jedrenja.
‘Najupečatljiviji dio projekta svakako je izgradnja vidikovca ‘Skywalk Ravna Vlaška‘ u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje‘, objašnjavaju iz Parka te očekuju završetak izgradnje krajem lipnja ove godine
[caption id="attachment_18157" align="aligncenter" width="900"] Foto: Zvonko Glibota/Arhiva Parka prirode Biokovo "Najupečatljiviji dio projekta svakako je izgradnja vidikovca ‘Skywalk Ravna Vlaška‘ u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje. To je jedinstveni primjer u cijeloj regiji kojim će se povećati atraktivnost parka", najavljuju iz Parka. Vrijednost izgradnje vidikovca u sklopu kojeg će se postaviti geološki stup pored info-centra iznosi osam milijuna kuna. Završetak radova i otvaranje vidikovca planirano je za kraj lipnja ove godine. "Još vrjednije ulaganje u infrastrukturu predstavlja uređenje posjetiteljskog centra u bivšoj osnovnoj školi u Župi, s interaktivnim postavom koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju", kažu iz Parka. Želja im je potaknuti posjetitelje i na posjetu manje posjećene, a jednakovrijedne sjeverne strane Biokova. [caption id="attachment_18150" align="aligncenter" width="900"] Foto: Zvonko Glibota/Arhiva Parka prirode Biokovo Također, ulaže se i u uređenje Rodićeve ceste, odnosno rekonstrukciju bijele ceste Staza – Saranač u pješačko-biciklističku stazu dugu oko sedam kilometara, ali tehnički nezahtjevnu te kao takvu prilagođenu za sve uzraste. Trošak za tu rekonstrukciju iznosi oko tri milijuna kuna.

Edukativni sadržaji

"Veliku novost predstavlja unaprjeđenje sustava prijevoza posjetitelja kroz nabavu shuttle buseva s voznim redom na stajalištima duž biokovske ceste te nabavu bicikala za najam od ulazne recepcije", navode iz Parka. Time nastoje rasteretiti neprilagođenu biokovsku cestu od velikog broja osobnih vozila koji stvaraju gužve i onečišćuju okoliš. [caption id="attachment_18154" align="aligncenter" width="1008"] Foto: Ivo Pervan/Arhiva Parka prirode Biokovo Kroz sam projekt razvit će se i više edukativnih programa od strane stručnjaka za biologiju i geologiju te nabaviti mobilna oprema za provođenje da bi se programi mogli provoditi u prezentacijskim centrima i na terenu. To uključuje i mobilnu aplikaciju za niže uzraste kako bi kroz igru naučili zanimljivosti o Biokovu, ali i izradu interaktivne knjige i vodiča kroz Biokovo kao dodatnih edukacijskih elemenata.
Nabavom shuttle buseva te bicikala za najam nastoje rasteretiti neprilagođenu biokovsku cestu od velikog broja osobnih vozila koji stvaraju gužve i onečišćuju okoliš
Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, trenutno je otvoren natječaj "Foto izazov na daljinu" za predškolce i osnovnoškolce. Potrebno je poslati najviše tri fotografije najposebnijih živućih biljnih i životinjskih vrsta tijekom boravka u prirodi. Cilj je zajedničko učenje o zapaženim i fotografiranim biljkama i životinjama, ali i o biološkoj raznolikosti putem prikupljenih fotografija.

Cijene ulaznica

Dnevna ulaznica u sam Park iznosi 50 kuna po osobi. Ulaznica s popustom kojeg ostvaruju planinari, hrvatski branitelji, invalidi, biciklisti te školske, odgojne i obrazovne ustanove, stoji 25 kuna. Trodnevna ulaznica košta 100, sedmodnevna 250 i mjesečna ulaznica 1000 kuna po osobi. Djeca do sedme godine oslobođena su plaćanja ulaznica.

20. travanj 2024 13:52